Πέμπτη ημέρα σήμερα (Τρίτη 18/6) του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, με την ολοκλήρωση της 1ης αγωνιστικής, καθώς έχουμε πρεμιέρα και στον 6ο όμιλο.

Ads

Στους δέκα αγώνες που έχουν ήδη διεξαχθεί στο Euro 2024, έχουν σημειωθεί εννέα νίκες και μία ισοπαλία, ενώ τα 26 γκολ που έχουν σημειωθεί ως τώρα, τα έχουν βάλει διαφορετικοί παίκτες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης.

Ο σούπερ σταρ του τουρνουά Κριστιάνο Ρονάλντο, θα εμφανιστεί απόψε το βράδυ στο 6ο Euro της απίθανης και γεμάτης ρεκόρ καριέρας του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τρίτης (18/6)

  • 19:00 Τουρκία – Γεωργία (6ος όμιλος) / ΕΡΤ1
  • 22:00 Πορτογαλία – Τσεχία (6ος όμιλος) / ΕΡΤ1

Πορτογαλία – Τσεχία

Η Πορτογαλία και η Τσεχία έρχονται αντιμέτωπες στη «Red Bull Arena» της Λειψίας, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις τους για τη διοργάνωση.

Ads

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε εναντίον των Τσέχων στα Euro 2008 και 2012 και θα μπει στα βιβλία της Ιστορίας ως ο πρώτος παίκτης που συμμετείχε σε έξι συνεχόμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ξεκινώντας από τους Ίβηρες, είναι ασφαλές να πει κανείς ότι η Πορτογαλία είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του τουρνουά. Ηγέτης της θα είναι φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στα 39 του δεν δείχνει καμία διάθεση να σταματήσει να σκοράρει διαρκώς.

Υπάρχουν, όμως, και μπόλικοι άλλοι σπουδαίοι παίκτες σε κάθε γραμμή, όπως ο Ρούμπεν Ντίας, ο Ζοάο Κανσέλο, ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ράφαελ Λεάο και πολλοί άλλοι.

Γενικώς οι Πορτογάλοι, ακολουθώντας μία τελείως διαφορετική συνταγή, με τον θιασώτη της επίθεσης Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, θέλουν να εκμεταλλευτούν την εξαιρετική ποιότητα του υλικού τους, το οποίο είναι μάλλον το κορυφαίο που είχαν ποτέ να διαχειριστούν.

Ακόμη και στο Euro του 2016 που κατέκτησαν, το ρόστερ ήταν πολύ πιο αδύναμο, με αποτέλεσμα ο Φερνάντο Σάντος να οδηγήσει την ομάδα σε ένα στυλ «κλεφτοπολέμου». Μένει να φανεί, αν η διαφοροποίηση στη νοοτροπία είναι το «κλειδί» για να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή.

Aπό την άλλη πλευρά, βρίσκουμε την Τσεχία, που ετοιμάζεται για την όγδοη συνεχόμενη εμφάνισή της σε τελική φάση Euro! Aμέσως μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στη διοργάνωση, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του επί πενταετίας προπονητή της, Γιάροσλαβ Σιλβάχι, με τον 60χρονο Ίβαν Χάσεκ να τον αντικαθιστά.

Η αποστολή της συμπεριλαμβάνει μπόλικους (13 για την ακρίβεια) ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, ενώ από ονόματα ξεχωρίζουν αυτά του Πάτρικ Σικ, επιθετικού της Λεβερκούζεν, του συμπαίκτη του Χλόζεκ, και των Σούτσεκ, Σουφάλ που παίζουν στην Premier League με τη Γουέστ Χαμ.

Θυμίζουμε πως η πριν από τρία χρόνια, η πάντα υπολογίσιμη Τσεχία κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες, διαψεύδοντας τα προγνωστικά και φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Δανίας. Νωρίτερα, είχε καταφέρει να ξεπεράσει την Σκωτία και να προκριθεί ως τρίτη πίσω από Αγγλία και Κροατία, ενώ στη φάση των «16» έκανε τη μεγάλη έκπληξη πετώντας εκτός την Ολλανδία.

Πιθανές ενδεκάδες

Πορτογαλία (Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα – Μέντες, Ντίας, Πέπε, Κανσέλο – Βιτίνια, Παλίνια, Μπρούνο Φερνάντες – Λεάο, Σίλβα, Ρονάλντο.

Τσεχία (Χάσεκ): Στάνεκ – Ζίμα, Χόλες, Κρέιτσι – Σουφάλ, Σάντιλεκ, Σούτσεκ, Γιούρασεκ – Μπάρακ – Σικ, Χλόζεκ

Διαιτητής: Μάρκο Γκουίντα (Ιταλία)

Γήπεδο: Red Bull Arena, Λειψία

Τουρκία – Γεωργία

Ο παρ’ ολίγον όμιλος της Εθνικής Ελλάδας ανοίγει την αυλαία του με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παιχνίδι.

Στις 19:00 στο «Σίνγκναλ Ιντούνα Παρκ» του Ντόρτμουντ η Τουρκία θα τεθεί αντιμέτωπη με την «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης Γεωργία, που πήρε το εισιτήριο για του τουρνουά αποκλείοντας την Ελλάδα.

Οι δυο ομάδες θα συγκρουστούν για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αφού η Γεωργία ντεμπουτάρει σε ένα τουρνουά, έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών.

Μόνο δυο φορές έχουν τεθεί οι δυο ομάδες αντιμέτωπες σε επίσημες αναμετρήσεις. Ήταν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, σε όμιλο που συμμετείχε και η Ελλάδα, με το πρώτο ματς να ολοκληρώνεται ισόπαλο 1-1 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο αντίστοιχο του δεύτερου γύρου η Τουρκία πέρασε από την Τιφλίδα με το εμφατικό 5-2.

Στο αποψινό ματς ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η τυπικά γηπεδούχος, Τουρκία ψάχνει στην έκτη της παρουσία σε Euro, μια πορεία ανάλογη με του 2008, όταν είχε φτάσει στην τετράδα, όπου και αποκλείστηκε από την τότε φιναλίστ Γερμανία.

Πρωτοστάτης σε αυτή την προσπάθεια θα είναι αυτή τη φορά ο Βιτσέντσο Μοντέλα. Ο Ιταλός τεχνικός μετά από μακρά θητεία στα γήπεδα της πατρίδας του, αλλά και παρουσία σε πάγκους της Ισπανίας και της Τουρκίας, ανέλαβε την εθνική της γειτονικής μας χώρας βοηθώντας την να φτάσει στο φετινό Euro και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.

Τερμάτισε στην πρώτη θέση του 4ου γκρουπ των προκριματικών με 17 βαθμούς. Άφησε πίσω της τις Κροατία (16β.), Ουαλία (12β.), Αρμενία (8β.) και Λετονία (3β.) έχοντας ρεκόρ 5Ν-2Ι-1Η και συγκομιδή γκολ 14 υπέρ – 7 κατά.

Το ταλέντο δεδομένα ξεχειλίζει, αφού στο ρόστερ της υπάρχουν και έμπειροι ποδοσφαιριστές όπως οι Τσαλχάνογλου, Αρτούρκογλου και Καχβετσί, αλλά και «εργάτες», σαν τον Αρντά Γκιουλέρ της Ρεάλ Μαδρίτης και τον Κενάν Γιλντίζ της Γιουβέντους.

Στην αντίπερα όχθη η «πρωτάρα» Γεωργία. Ποτέ, από το 1991 και μετά όταν και έγινε η απόσχισή της από τη Σοβιετική Ένωση, δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης. Μια ομάδα που κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να διακριθεί, αλλά ταξίδεψε στη Γερμανία για να διαψεύσει κάθε προγνωστικό.

Οι «σταυροφόροι» έχουν δύο σημεία αναφοράς στην ομάδα τους. Το μεγάλο τους «αστέρι», Χβίτσα Κβαρατσχέλια, αλλά και τον προπονητή της ομάδας, Γουίλι Σανιόλ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοια ραντεβού, αλλά ως ποδοσφαιριστής.

Αφενός ο αστέρας της Νάπολι, είναι ότι καλύτερο και πιο ποιοτικό διαθέτει η Γεωργία. Αφετέρου ο Γάλλος τεχνικός θέλει στη δεύτερη παρουσία του σε πάγκο να ξεπεράσει τον πήχη του και να γράψει ιστορία με την ομάδα που απέκλεισε την Εθνική μας.

Προφανώς και δεν θέλουμε να θυμόμαστε, ως Έλληνες τον τρόπο με τον οποίο η Γεωργία έφτασε στο Euro, αλλά αν μη τι άλλο η πορεία της ήταν αξιοπρόσεκτη.

Αρχικά, δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στον 1ο όμιλο της προκριματικής φάσης, καθώς τερμάτισε 4η και προτελευταία, με απολογισμό 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Τερμάτισε κάτω από Ισπανία, Σκωτία και Νορβηγία, ενώ πάνω μόνο από την Κύπρο.

Ωστόσο, αξιοποίησε τη δεύτερη ευκαιρία, την οποία είχε μέσω των μπαράζ, καθώς έβγαλε νοκ άουτ στον ημιτελικό το Λουξεμβούργο, επικρατώντας 2-0 εντός έδρας, ενώ λύγισε την Ελλάδα στον τελικό, επικρατώντας 4-2 στα πέναλτι.

Πιθανές ενδεκάδες

Τουρκία (Βιτσέντσο Μοντέλα, 4-2-3-1): Γκιουνόκ – Αϊχάν, Ντεμιράλ, Μπαρντακτσί, Καντίογλου – Κιοκτσού, Τσαλχάνογλου- Γκιουλέρ, Γιλντίζ, Γιαζιτσί – Γιλμάζ

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ, 3-5-2): Μαμαρντασβίλι – Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κάσια – Κβερκβέλια, Κοσορασβίλι, Κβεκβεσκίρι, Χακβετάτζε, Σενγκέλια – Κβαρατσχέλια, Μικαουτάτζε

Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή)

Γήπεδο: Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ, Ντόρτμουντ