Μία ημέρα απέμεινε για τη σέντρα στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2024) και το tvxs σας παρουσιάζει, το προφίλ και τα ρόστερ των 24 Εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση στα γήπεδα της Γερμανίας, ξεκινώντας από τους δύο πρώτους ομίλους.

Ads

Οι αποστολές των ομάδων έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν όπως σχεδόν πάντα κάποιες λίγες απουσίες λόγω τραυματισμού, ωστόσο όλα τα μεγάλα αστέρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα δώσουν το παρόν.

Ο σούπερ σταρ του τουρνουά, είναι αναμφισβήτητα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος θα πάρει μέρος στο 6ο σερί Euro μέσα σε 20 χρόνια και αυτό πιθανότατα να είναι το τελευταίο του.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ανάδειξη των νέων αστέρων, παικτών που ως τώρα είναι λίγο ή καθόλου γνωστοί, μα σε κάθε τουρνουά κάποιοι από αυτούς «ξεπετάγονται».

Ads

1ος όμιλος

Γερμανία, Σκωτία, Ελβετία, Ουγγαρία

Γερμανία

Η οικοδέσποινα Γερμανία μπαίνει στη «μάχη» του Ευρωπαϊκού Πρωταθήματος ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης έχοντας ως «όπλο» και το γεγονός πως αγωνίζεται στη χώρα της.

Θέλει λοιπόν να φτάσει στην κορυφή για τέταρτη φορά στην ιστορία της, ενώ φιλοξενεί ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά, την προηγούμενη είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά.

Της έχει μείνει βέβαια μία πικρή «γεύση» από το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων, τερματίζοντας στην τρίτη θέση πίσω από τις Ιαπωνία και Ισπανία και πάνω μόνο από την Κόστα Ρίκα που ήταν και η μοναδική ομάδα που κέρδισε.

Αυτή είναι η 12η σερί φορά που παίρνει μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου δίνει αδιάλειπτα το παρών μετά την πρώτη φορά που πήρε μέρος το 1972. Εκείνη μάλιστα η συμμετοχή της συνοδεύτηκε κι από τον πρώτο της τίτλο, ως Δυτική Γερμανία τότε, κερδίζοντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση. Το 1976 ακολούθησε η 2η θέση για να έρθει το 1980 στην Ιταλία να ανέβει και πάλι στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Το 1980 ήταν η μία από τις τρεις φορές που έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων, είχε έπειτα δύο συνεχόμενες το 2000 και το 2004, ενώ το 1988 που ήταν και πάλι η οικοδέσποινα αποκλείστηκε στα ημιτελικά.

Το 1992 ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε ως ενιαία χώρα σε ένα Euro κι έφτασε ως τον τελικό όπου ηττήθηκε από τη μεγάλη έκπληξη Δανία, όμως τέσσερα χρόνια μετά στην Αγγλία ανέβηκε ως την κορυφή.

Είχε δύο σερί αποκλεισμούς στα ημιτελικά το 2012 και το 2016 ενώ στο προηγούμενο Euro η πορεία της σταμάτησε στους «16» με την ήττα (2-0) από την Αγγλία.

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν,  ο νεότερος τεχνικός στην ιστορία των EURO, αφού θα είναι κάτι λιγότερο από 37 ετών, επέλεξε παίκτες που προέρχονται από πολύ καλές χρονιές με τις ομάδες τους, το ρόστερ έχει αρκετό ταλέντο αλλά και κάποιες «ηχηρές» απουσίες.

O αρχηγός Μάνουελ Νόιερ δηλώνει «παρών» για ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση, ενώ αυτές θα είναι οι τελευταίες εμφανίσεις του Τόνι Κρόος στο ποδόσφαιρο, καθώς έχει ανακοινώσει ήδη την απόφαση του να «κρεμάσει» τα παπούτσια του. Οι Κίμιχ και Γκουντογάν είναι ανάμεσα στις «παλιοσειρές» της ομάδας στην οποία όμως έρχονται να μπουν δυνατά τα νέα αστέρια, ο Τζαμάλ Μουσιάλα και ο Φλόριαν Βιρτζ.

Ο πρώτος ήταν ανάμεσα στους παίκτες που ξεχώρισαν στη φετινή μέτρια πορεία της Μπάγερν Μονάχου ενώ ο δεύτερος ήταν από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Όλιβερ Μπάουμαν (Χόφενχαϊμ)

Αμυντικοί: Μαξιμίλιαν Μίττελστατ (Στουτγκάρδη), Νταβίντ Ράουμ (Λειψία), Αντόνιο Ρούντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νίκο Σλότερμπεκ (Ντόρτμουντ), Τζόναθαν Τα (Λεβερκούζεν), Μπέντζαμιν Χένριχ (Λειψία), Ρόμπιν Κοχ (Άιντραχτ), Tζόσουα Κίμιχ (Μπάγερν)

Μέσοι: Λιρόι Σανέ (Μπάγερν Μονάχου), Τζαμαλ Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Ρόμπερτ Άντριχ (Λεβερκούζεν), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Ιλκάι Γκιντογάν (Μάντσεστερ Σίτι), Πασκάλ Γκρος (Μπράιτον), Φλοριάν Βιτς (Λεβερκούζεν), Εμρέ Τσαν (Ντόρτμουντ), Κρις Φιούριχ (Στουτγκάρδη)

Επιθετικοί: Ντενίζ Ουντάβ (Στουτγκάρδη), Νίκλας Φίλκρουγκ (Βέρντερ Βρέμης), Κάι Χάβερτς (Τσέλσι), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαξιμίλιαν Μπάιερ (Χόφενχαϊμ)

Σκωτία

Η Σκωτία κάνει την εμφάνιση της για δεύτερη σερί φορά και τέταρτη συνολικά σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ελπίζοντας για πρώτη φορά σε μία πρόκριση από τη φάση των ομίλων.

Θεωρείται ως το αουτσάιντερ του ομίλου, αλλά με την εικόνα που έδειξε στα προκριματικά έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους φιλάθλους της. Στο προηγούμενο Nations League μάλιστα πήρε την πρώτη θέση του ομίλου της απέναντι σε Ουκρανία, Ιρλανδία και Αρμενία κι μαζί και την άνοδο.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι Τartan Army, το παρατσούκλι των οπαδών της, θα βρεθούν στην τελική φάση ενός Euro. Η πρώτη τους παρουσία ήταν το 1992, ακολούθησε αυτή το 1996 ενώ τελευταία φορά εμφανίστηκαν στην προηγούμενη διοργάνωση.

Σε καμία δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τη φάση των ομίλων, ενώ το 2021 τερμάτισαν στην τελευταία θέση με 2 ήττες και 1 ισοπαλία, αυτή απέναντι στην Αγγλία. Έτσι έχουν να γευτούν τη χαρά της νίκης από το 1996 όταν είχαν επικρατήσει με 1-0 της Ελβετίας αλλά αποκλείστηκαν στην ισοβαθμία από την Ολλανδία. Συνολικά μετράει 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες στα παιχνίδια που έχει δώσει.

Η Σκωτία βασίζεται αρκετά στην ομαδικότητα της, έχει παίκτες με μεγάλες παραστάσεις αλλά όχι κάποιο τεράστιο «αστέρι». Σίγουρα ο αρχηγός Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ δεσπόζει σαν όνομα και είναι αυτός που ακολουθούν άπαντες, όμως μεσοεπιθετικά λείπει ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για τον προπονητή της Σκωτίας Στιβ Κλαρκ, ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ στο χώρο του κέντρου μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, καθώς ο μέσος της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ προωθείται αρκετά και έχει επαφή με τα δίχτυα.

Στην επίθεση ξεχωρίζει το όνομα του Τσε Άνταμς που πέτυχε 15 γκολ στην Τσάμπιονσιπ και συνέβαλε κι αυτός στην επιστροφή της Σαουθάμπτον στην Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα οι Σκωτσέζοι περιμένουν πολλά και από τον Λόρενς Σάνκλαντ της Χαρτς, που με 24 γκολ αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

Ωστόσο δεν πηγαίνουν «πάνοπλοι» στη διοργάνωση καθώς ο επιθετικός της Μπολόνια, Λιούις Φέργκιουσον αλλά και ο φορ της ΚΠΡ, Λίντον Ντάικς τραυματίστηκαν και θα απουσιάσουν.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ζάντερ Κλαρκ (Χαρτς), Κρεγκ Γκόρντον (Χαρτς), Άνγκους Γκουν (Νόριτς), Λίαμ Κέλι (Μάδεργουελ)

Αμυντικοί: Λίαμ Κούπερ (Λιντς), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Τζακ Χέντρι (Αλ Ετιφάκ), Ρος ΜακΚρόρι (Μπρίστολ Σίτι), Σκοτ ΜακΚένα (Νότιγχαμ Φόρεστ0, Ράιαν Πόρτεους (Γουότφορντ), Άντονι Ράλστον (Σέλτικ), Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Τζον Σούταρ (Ρέιντζερς), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Κιεράν Τίρνεϊ (Άρσνεαλ)

Μέσοι: Στούαρτ Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Ράιαν Κρίστι (Μπόρνμουθ), Μπίλι Γκίλμοουρ (Μπράιτον), Τζον ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), Κένι ΜακΛιν (Νόριτς), Σκοτ ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Μπεν Ντόακ (Λίβερπουλ), Λίντον Ντάικς (ΚΠΡ), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Λόρενς Σάνκλαντ (Χαρτς)

Ελβετία

Η Ελβετία έρχεται σε αυτό το Euro θέλοντας να επαναλάβει πορεία ανάλογη με αυτή στην προηγούμενη διοργάνωση όπου έφτασε έως τα προημιτελικά.

Γενικά τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μία σταθερότητα στην απόδοση της, κοιτάει στα «μάτια» τις θεωρητικά μεγάλες δυνάμεις και στο Μουντιάλ του Κατάρ πέρασε με δύο νίκες από τον όμιλο αλλά στη συνέχεια γνώρισε μία βαριά ήττα (6-1) από την Πορτογαλία.

Έχει έρθει με φιλοδοξίες και σε αυτό το τουρνουά, αν και δεν εντυπωσίασε στα προκριματικά αλλά κατάφερε να κρατηθεί στην πρώτη κατηγορία του Nations League.

Αυτή είναι η πέμπτη παρουσία της σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η καλύτερη της παρουσία ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση όταν και έφτασε στα προημιτελικά. Είχε περάσει ως καλύτερη τρίτη από έναν όμιλο με Ιταλία, Ουαλιά και Τουρκία και στους «16» έκανε την έκπληξη αφήνοντας εκτός στα πέναλτι τη Γαλλία. Στους «8» όμως αποκλείστηκε με τον ίδιο τρόπο από τους Ισπανούς και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Το 1996 η πορεία της σταμάτησε στους ομίλους όπως και το 2008 που ήταν συνδιοργανώτρια μαζί με την Aυστρία ενώ το 2016 στη Γαλλία αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Πολωνία στους «16».

Ο προπονητής Μουράτ Γιακίν, που είναι στον πάγκο από το 2021, προσπαθεί να κάνει μία μικρή ανανέωση στο ρόστερ, έχοντας βέβαια και την απαραίτητη εμπειρία. Σίγουρα ξεχωρίζουν οι Τζάκα και Σακίρι, ειδικά ο πρώτος προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν με τη Λεβερκούζεν.

Διαθέτει επίσης δύο πολύ καλούς τερματοφύλακες καθώς πίσω από τον Ζόμερ της Ίντερ βρίσκεται ο Κόμπελ που έφτασε έως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντόρτμουντ. Στην άμυνα οι Ακάντζι, Ελβέντι και Ροντρίγκεζ έχουν και την ποιότητα και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια, ενώ στο κέντρο πέρα από τον Τζάκα, υπάρχει και ο Ζακάρια αλλά και οι Άμπισχερ και Φρόιλερ, αμφότεροι με ενεργό ρόλο στην καταπληκτική πορεία της φετινής Μπολόνια, όπως και ο Στίβεν Τσούμπερ της ΑΕΚ.

Στην επίθεση φαίνεται πως το βάρος θα πέσει στον Εμπολό, καθώς ο Γιακίν έχει αποφασίσει εδώ και λίγο καιρό να αφήσει εκτός ομάδας τον έμπειρο Σεφέροβιτς. Βέβαια υπάρχει και ο Οκαφόρ της Μίλαν που μπορεί να δώσει λύσεις.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Γκρέγκορ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Γιαν Ζόμερ (Ίντερ), Ιβόν Εμβογκό (Λοριάν)

Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Λεωνίδας Στεργίου (Στουτγκάρδη), Σιλβάν Βίντμερ (Μάιντς), Σέντρικ Τσέζινγκερ (Βόλφσμπουργκ)

Μέσοι: Γκρανίτ Τζάκα (Λεβερκούζεν), Ντένις Ζακάρια (Μονακό), Μισέλ Άμπισχερ (Μπολόνια), Ρέμο Φρόιλερ (Μπολόνια), Φάμπιαν Ρίντερ (Ρεν), Βενσάν Σιερό (Τουλούζ), Άρντον Τσαζάρι (Λουκέρνη), Στίβεν Τσούμπερ (ΑΕΚ)

Επιθετικοί: Ζεκί Αμντουνί (Μπέρνλι), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Κουάντο Ντουά (Λουντογκόρετς), Νταν Εντόι (Μπολόνια), Νόα Όκαφορ (Μίλαν), Σρντάν Σακίρι (Σικάγο Φάιερ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Άντι Ζετσίρι (Γκενκ)

Ουγγαρία

H Ουγγαρία παίρνει μέρος για τρίτη σερί φορά σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έρχεται σε αυτό με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της εικόνας που δείχνει τα τελευταία χρόνια στις διοργανώσεις που συμμετέχει.

Ουσιαστικά μοναδική της αποτυχία, αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί τέτοια, είναι η 4η θέση στα προκριματικά για το Μουντιάλ του Κατάρ, όπου βέβαια είχε στον όμιλο της τις Αγγλία και Πολωνία.

Έχει αποδείξει βέβαια πως μπορεί να κοιτάξει στα «μάτια» τις «μεγάλες» ομάδες κάτι που φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο προηγούμενο Nations League, όπου σε έναν όμιλο με Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία μάζεψε δέκα βαθμούς, έναν λιγότερο από τους Ιταλούς. Κέρδισε δύο φορές τους Άγγλους, πήρε ένα τεράστιο «διπλό» στη Λειψία αλλά τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε από τους πρωταθλητές Ευρώπης κι έπεσε στη δεύτερη θέση.

Γι’ αυτό λοιπόν η ψυχολογία της είναι καλή και πέρα από τη Γερμανία δεν έχει άλλο «μεγαθήριο» στον όμιλο της.

Συνολικά έχει δώσει το «παρών» σε 4 Euro κι αυτή θα είναι η πέμπτη παρουσία της στη διοργάνωση. Διακρίθηκε το 1964 και το 1972 όπου κατέλαβε την τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα, αλλά έπειτα χρειάστηκε να περάσουν 44 χρόνια χρόνια, για να βρεθεί και πάλι σε μία τελική φάση.

Το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας έκανε τη μίνι έκπληξη και πήρε την πρώτη θέση του ομίλου απέναντι σε Πορτογαλία, Ισλανδία και Αυστρία αλλά στους «16» γνώρισε τη βαριά ήττα (4-0) από το Βέλγιο.

Το 2021 η τύχη δεν ήταν με το μέρος της καθώς βρέθηκε σε έναν όμιλο με Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία και μπορεί να τερμάτισε τελευταία αλλά έδειξε καλό πρόσωπο. Ηττήθηκε μόνο από τους Πορτογάλους στην πρεμιέρα κι έπειτα ήρθε ισόπαλη με Γαλλία και Γερμανία κρατώντας μάλιστα στο παιχνίδι με τη «μανσάφτ» έως το 84’ την πρόκριση στα χέρια της.

O Ιταλός προπονητής Μάρκο Ρόσι, ανέλαβε την εθνική Ουγγαρίας τον Ιούνιου του 2018 και είναι από τότε η ομάδα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Την έχει οδηγήσει σε δύο σερί Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, έχει κοντράρει παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου και το μόνο που δεν έχει κάνει είναι να κερδίσει την πρόκριση για ένα Μουντιάλ, όπου βέβαια η τελευταία της συμμετοχή ήταν το 1986.

Ο ίδιος προφανώς διανύει την καλύτερη του περίοδο στην Ουγγαρία όπου βέβαια έχει υπάρξει προπονητής στη Χόνβεντ με την οποία έχει κατακτήσει και ένα πρωτάθλημα.

Έχει να διαχειριστεί βέβαια ένα ρόστερ με κάποιους αρκετά ταλαντούχους παίκτες, έχει δώσει το δικό του στυλ και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία των ποδοσφαιριστών του.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Ντόμινικ Σομποσζλάι. Ο αρχηγός των Μαγυάρων και μέσος της Λίβερπουλ, είναι ο πιο προβεβλημένος παίκτης του συνόλου του Ρόσι και αυτός που πάνω του πέφτει το μεγαλύτερο βάρος για μία διάκριση.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ντένες Ντίμπουσζ (Φερεντσβάρος), Πίτερ Γκουλάτσι (Λειψία), Μπάλατζ Τοτ (Φέχερβαρ)

Αμυντικοί: Μπότοντ Μπάλογκ (Πάρμα), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Ατίλα Μόστσι (Ρίζεσπορ), Ατίλα Φιόλα (Φέχερβαρ), Έντερ Μπότκα (Φερεντσβάρος), Μάρτον Ντάρνταϊ (Χέρτα), Γουίλ Όρμπαν (Λειψία)

Μέσοι: Άνταμ Νάγκι (Σπέτσια), Κάλουμ Στάιλς (Σάντερλαντ), Ντόμινικ Σομποζλάι (Λίβερπουλ), Μίλος Κερκέζ (Μπόρνμουθ), Αντράς Σάφερ (Ουνιόν Βερολίνου), Λάζλο Κλεϊνχέισλερ (Χάιντουκ Σπλιτ), Ζσολτ Νάγκι (Πούσκας Ακάντεμι), Μιχάλι Κάτα (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Λόικ Νέγκο (Χάβρη), Μπεντεγκούζ Μπόλα (Ραπίντ Βιέννης)

Επιθετικοί: Μάρτιν Άνταμ (Ουλσάν Χιουντάι), Μπαρνμάμπας Βάργκα (Φερεντσβάρος), Ρόλαντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Κρίζτοφερ Χορβάθ (Κετσκεμέτ), Κέβιν Κσόμποθ (Ούιπεστ)

2ος όμιλος

Κροατία, Αλβανία, Ιταλία, Ισπανία

Κροατία

Έχοντας κατακτήσει τρία μετάλλια στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις, η αειθαλής Εθνική ομάδα της Κροατίας συνεχίζει να αποδεικνύει, ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και πηγαίνει στα γήπεδα της Γερμανίας κυνηγώντας άλλη μια υπέρβαση.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς με τους γερόλυκους Μόντριτς, Πέρισιτς, Βίντα και τους επίσης 30ρηδες Κράμαριτς, Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς να δίνουν ξανά το «παρών», προκρίθηκε δύσκολα στην τελική φάση του Euro και ρίχνεται με το καλημέρα στα βαθιά αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο με Ισπανία, Ιταλία και την μαχητική Αλβανία.

Η λογική λέει ότι θα γίνει μάχη για την απευθείας πρόκριση, αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει την ομάδα που έχει δώσει το «παρών» σε τελικό και ημιτελικό Μουντιάλ στις δύο τελευταίες διοργανώσεις;

Δίνει για 6η σερί φορά το «παρών» σε τελική φάση Euro, έχοντας χάσει μόλις ένα μεγάλο ραντεβού μετά την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γιουγκοσλαβία, τη διοργάνωση του 2000. Η κορυφαία της πορεία είναι έως τα προημιτελικά, κάτι που έχει καταφέρει δύο φορές στο παρελθόν.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό το 1996 κι έφτασε έως τους «8» της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία με 2-1. Οι συγκινητικές προσπάθειες του Σούκερ δεν απέδωσαν καρπούς, σ’ ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα σκληρότερα όλων των εποχών, με την ίδια να φωνάζει για φάουλ στο νικητήριο γκολ των Γερμανών.

Πορεία ως τα προημιτελικά έκανε και το 2008, αλλά εκεί αποκλείστηκε από την Τουρκία του Φατίχ Τερίμ στα πέναλτι, σ’ ένα ματς που προηγήθηκε στο 119’ αλλά ισοφαρίστηκε σε 1-1 στο 120+2’ και το όνειρο της παρουσίας στα ημιτελικά «έσβησε» στη ρωσική ρουλέτα, έχοντας μοιραίους τους Μόντριτς, Ράκιτιτς και Πέτριτς.

Στο Euro του 2016 προκρίθηκε στους «16» όπου ηττήθηκε στην παράταση από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Πορτογαλία (0-1) σ’ ένα από τα πιο κουραστικά ματς όλων των εποχών. Στους «16» σταμάτησε και η πορεία της στο Euro 2020 καθώς ηττήθηκε με 5-3 από την Ισπανία στην παράταση, σ’ ένα φανταστικό ματς όπου έχανε με 3-1 στο 84’ αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 και να το στείλει στον έξτρα χρόνο, εκεί όπου όμως «λύγισε».

Η μοναδική φορά που δεν πέρασε τους ομίλους ήταν το 2012, καθώς τερμάτισε πίσω από τις δύο μετέπειτα φιναλίστ Ισπανία και Ιταλία, τις οποίες θα αντιμετωπίσει στους ομίλους και στη φετινή διοργάνωση. Αυτή τη φορά βέβαια περνούν και οι καλύτεροι τρίτοι.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς, προπονητής των μεγάλων επιτυχιών της Εθνικής Κροατίας είναι ο τρίτος μακροβιότερος προπονητής στο Euro 2024. Ανέλαβε εσπευσμένα την ομάδα τον Οκτώβριο του 2017 με στόχο να την οδηγήσει στο Μουντιάλ της Ρωσίας και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έφτασε την «Χρβάτσκα» έως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκεί όπου έχασε το τρόπαιο από την Γαλλία.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Νεντίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος)

Αμυντικοί: Γιοσίπ Στάνισιτς (Λεβερκούζεν), Μαρίν Πόνγκρατσιτς (Λέτσε), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρτιν Έρλικ (Σασουόλο), Γιοσίπ Σούταλο (Άγιαξ), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ), Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιοσίπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Λόβρο Μάιερ (Βόλφσμπουργκ), Ματέο Κόβατσιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Λούκα Ιβάνουσετς (Φέγενορντ), Λούκα Σούσιτς (Σάλτσμπουργκ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), Ιβάν Πέρισιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Αντέ Μπουντιμίρ (Οσασούνα), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα)

Αλβανία

Οχτώ χρόνια μετά την παρθενική παρουσία της σε τελική φάση Euro, δίνει ξανά το «παρών» στο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του προκριματικού ομίλου με Τσεχία και Πολωνία.

Η ομάδα του Σιλβίνιο, είναι το απόλυτο αουτσάιντερ στον όμιλο του θανάτου με Ισπανία, Ιταλία και Κροατία και πηγαίνει δίχως κανένα άγχος στην Γερμανία με στόχο να το απολαύσει και να διεκδικήσει τις πιθανότητες της.

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση Euro και πρώτη μετά το 2016. Στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση απέδειξε πως δε βρέθηκε τυχαία στα γήπεδα της Γαλλίας, πραγματοποιώντας αξιόλογες εμφανίσεις που όμως δεν ήταν αρκετές για να βρεθεί στα νοκ-άουτ.

Στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 1-0 από την Ελβετία και τη δεύτερη αγωνιστική έβαλε πολύ δύσκολα με το αμυντικό της παιχνίδι στην οικοδέσποινα Γαλλία, «λυγίζοντας» εν τέλει με 2-0 δεχόμενη δύο γκολ στο 90’ και στο 90+6’. Την τελευταία αγωνιστική νίκησε με 1-0 την Ρουμανία, χάρη σε γκολ του Σαντίκου, αλλά τερμάτισε ως μία από τις χειρότερες τρίτες.

Ιστορική ήταν επίσης η «λευκή» ισοπαλία με την δευτεραθλήτρια κόσμου, Δ. Γερμανία στα Τίρανα την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 1968, που κόστισε στην αντίπαλο της την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.

Ο Βραζιλιάνος προπονητής της Σιλβίνιο, διαθέτει ένα καλό μείγμα έμπειρων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, με την πλειοψηφία να αγωνίζεται στο ιταλικό πρωτάθλημα. Ο 35χρονος Μπερίσα θα βρεθεί κάτω από τα δοκάρια ενώ ο αρχηγός/στόπερ Τζιμσίτι προσφέρει ηρεμία και σιγουριά στα μετόπισθεν.

Στα άκρα δεσπόζει το όνομα του δεξιού μπακ της Λάτσιο, Χισάι, αλλά οι περισσότεροι σκάουτερ θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην αριστερή πλευρά όπου θα αγωνίζεται ο πρώην άσος της ΑΕΚ και νυν της Λοκομοτίβ Μόσχας, Μιτάι, ο οποίος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στην Ρωσία.

Ο μέσος της Ίντερ, Ασλάνι είναι παίκτης-κλειδί στην λειτουργία της ομάδας. Θα πλαισιωθεί πιθανότατα με τους Ραμαντάνι και Μπαϊράμι στο 4-3-3 που επιλέγει ο Σιλβίνιο. Η απόφαση του τελευταίου να αφήσει εκτός τον 3ο κορυφαίο σκόρερ της Εθνικής Τσικαλέσι και τον εξτρέμ της Γράναδα Ουζούνι με αμφιλεγόμενες εξηγήσεις, προκάλεσε αρκετά σχόλια στον Τύπο της χώρας.

Το ρόλο του βασικού φορ θα έχει ο επιθετικός της Τσέλσι, Μπρόγια, που εμφανίστηκε επηρεασμένος μετά το σοβαρό τραυματισμό του και δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει παίζοντας ως δανεικός στην Φούλαμ στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ετρίτ Μπερίσα (Έμπολι), Ελχάν Καστράτι (Τσιταντέλα), Θωμάς Στρακόσα (Μπρέντφορντ)

Αμυντικοί: Ιβάν Μπαλίου (Ράγιο Βαγεκάνο), Μάριο Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ελσεΐντ Χισάι (Λάτσιο), Μπεράτ Τζιμσίτι (Αταλάντα), Ενέα Μιχάι (Φαμαλικάο), Μάρας Κούμπουλα (Σασουόλο), Νασέρ Αλίγι (Βολουντάρι), Αρλίντ Αγέτι (Κλουζ), Αντριάν Ισμαΐλι (Έμπολι)

Μέσοι: Αμίρ Αμπράσι (Γκρασχόπερς), Ουλμπέρ Ραμαντάνι (Λέτσε), Κριστιάν Ασλάνι (Ίντερ), Μεντόν Μπερίσα (Λέτσε), Νεντίμ Μπαϊράμι (Σασουόλο), Κιαζίμ Λάτσι (Σπάρτα Πράγας), Κλάους Γκιασούλα (Ντάρμσταντ), Ερνέστ Μούτσι (Μπεσίκτας)

Επιθετικοί: Αρμάντο Μπρόγια (Τσέλσι), Ρέι Μάναϊ (Σίβασπορ), Γιασίρ Ασάνι (Γκουανγκτζού), Ταουλάντ Σεφέρι (Μπάνιγιας), Αρμπνόρ Χότζα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μιρλίντ Ντάκου (Ρούμπιν Καζάν)

Ιταλία

Μόλις τρία χρόνια πέρασαν από το θρίαμβο στον τελικό του Euro, επί της οικοδέσποινας Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ», που πέρασε στα βιβλία της ιστορίας ως το «It’s coming Rome». Κι όμως θαρρείς πως έχουν περάσει πολλά περισσότερα, παρακολουθώντας την πορεία της μετά από την «χρυσή» 11η Ιουλίου του 2021.

Η «σκουάτρα ατζούρα» έγινε η τέταρτη πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά τις Τσεχοσλοβακία, Δανία και Ελλάδα που έμεινε εκτός τελικής φάσης Μουντιάλ, ενώ μετά την ήττα στον ημιτελικό του Nations League, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι επέλεξε τα πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας κι έδωσε τη σκυτάλη στον Λουτσιάνο Σπαλέτι. Υπό τις οδηγίες του τελευταίου οι «ατζούρι» εξασφάλισαν δια πυρός και σιδήρου το εισιτήριο για τα τελικά της Γερμανίας και θα έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

Οι αποχωρήσεις εμβληματικών παικτών μετά το Euro 2020, οι αρκετοί τραυματισμοί και οι μη πειστικές εμφανίσεις στα προκριματικά, δικαιολογούν τους μπουκ, που δίνουν διψήφιες αποδόσεις, για να γίνει η δεύτερη ομάδα μετά την Ισπανία που θα πάρει δεύτερο σερί Euro.

Σε όμιλο με Ισπανούς, Κροάτες και Αλβανούς φαίνεται πως θα μοχθήσει για να πάρει ακόμα και το απευθείας εισιτήριο για τα νοκ-άουτ του τουρνουά.

Με δύο τρόπαια και δύο χαμένους τελικούς θεωρείται δικαίως μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στη διοργάνωση. Αξιοσημείωτο ότι έχει κατακτήσει τον τίτλο στην πρώτη και την τελευταία έως τώρα παρουσία της.

Η αρχή έγινε το 1968 όπου ως διοργανώτρια στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας σε διπλό τελικό την Γιουγκοσλαβία. Είχε προηγηθεί η νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης στα ημιτελικά χάρη στο στρίψιμο του νομίσματος.

Στα έξι επόμενα τουρνουά κατέγραψε δύο παρουσίες στην τετράδα (1980, 1988) και τέσσερις απουσίες από την τελική φάση, απόρροια των πολύ μεγάλων σκαμπανεβασμάτων που τη χαρακτήριζαν και συνεχίζουν να τη χαρακτηρίζουν. Από το 1996 δίνει σταθερά το «παρών» φτάνοντας τρεις φορές στον τελικό αλλά ήπιε το νέκταρ μόνο στον τελευταίο.

Το 2000 στο Ρότερνταμ της έλειψαν λίγα αγωνιστικά λεπτά απέναντι στην Γαλλία. Μέχρι το 93′ βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0 με γκολ του Ντελβέκιο, όμως δέχτηκε την ισοφάριση από τον Βιλτόρ και στην παράταση το χρυσό γκολ του Τρεζεγκέ την έριξε στο καναβάτσο.

Στο δεύτερο τελικό που έδωσε το 2018 στο Κίεβο διασύρθηκε με 4-0 από την Ισπανία αλλά στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» το 2021, νίκησε στα πέναλτι τους οικοδεσπότες Άγγλους και πήρε την 2η Ευρωκούπα. Θέλει άλλη μία για να πιάσει τις πολυνίκεις Ισπανία και Γερμανία στην κορυφή της λίστας.

Ο προπονητής Λουτσιάνο Σπαλέτι, ανέλαβε την Εθνική Ιταλίας τον Αύγουστο του 2023 αντικαθιστώντας τον Ρομπέρτο Μαντσίνι και έστω και με δυσκολία οδήγησε την ομάδα στην τελική φάση του Euro. Η διοργάνωση στα γήπεδα της Γερμανίας θα είναι η πρώτη του ως ομοσπονδιακός τεχνικός, αφού δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε πάγκο Εθνικής ομάδας.

Από τη «χρυσή» ομάδα του 2021, μόλις τέσσερις παίκτες της βασικής ενδεκάδας λογίζονται πλέον ως βασικοί, ενώ πολλοί εξ αυτών δε βρίσκονται καν στην αποστολή. Οι δύο βασικοί στόπερ Κιελίνι και Μπονούτσι και ο εξτρέμ Ινσίνιε έχουν αποσυρθεί, ο μέσος Βεράτι αγωνίζεται πλέον στο Κατάρ, ο κομβικός στο Euro μπακ Σπινατσόλα δε βρήκε ποτέ τη φόρμα του μετά το σοβαρό τραυματισμό του, ενώ ο φορ Ιμόμπιλε διανύει πτωτική πορεία και δε βρίσκεται στα πλάνα του Σπαλέτι.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Γκουλιέλμο Βικάριο (Τότεναμ)

Αμυντικοί: Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Ραούλ Μπελανόβα (Τορίνο), Αλεσάντρο Μπουοντζιόρνο (Τορίνο), Ρικάρντο Καλαφιόρι (Μπολόνια), Αντρέα Καμπιάσο (Γιουβέντους), Ματέο Νταρμιάν (Ίντερ), Τζιοβάνι Ντε Λορέντζο (Νάπολι), Φεντερίκο Ντιμάρκο (Ίντερ), Φεντερίκο Γκάτι (Γιουβέντους), Τζιανλούκα Μαντσίνι (Ρόμα)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Νικολό Φατζιόλι (Γιουβέντους), Μίκαελ Φολορούνσο (Βερόνα), Ντάβιντε Φρατέζι (Ίντερ), Ζορζίνιο (Άρσεναλ), Λορέντζο Πελεγκρίνι (Ρόμα)

Επιθετικοί: Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Στεφάν Ελ Σαράουι (Ρόμα), Τζιάκομ Ρασπατόρι (Νάπολι), Ματέο Ρετεγκί (Τζένοα), Τζιανλούκα Σαμάκα (Αταλάντα), Ματία Τζακάνι (Λάτσιο)

Ισπανία

Παρότι δεν έχει συμπληρωθεί ούτε χρόνο από την κατάκτηση του Nations League, η Ισπανία πηγαίνει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όχι όπως συνηθίζονταν στις τελευταίες διοργανώσεις, δηλαδή ως ακλόνητο φαβορί για το τρόπαιο.

Οι «φούριας ρόχας» προέρχονται από μια αποτυχημένη πορεία στα τελικά του Μουντιάλ του Κατάρ, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη φάση των «16» από το Μαρόκο, και πορεύονται έκτοτε με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε στον πάγκο τους. Ο 62χρονος, έχοντας στο βιογραφικό του αρκετές επιτυχίες ως προπονητής των μικρών Εθνικών ομάδων της χώρας, ανέλαβε τον έργο της ανανέωσης της ομάδας, ανοίγοντας τις πόρτες σε αρκετούς πιτσιρικάδες με πλούσιο ταλέντο, όπως ο 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ.

Η Ισπανία πηγαίνει στα γήπεδα της Γερμανίας ως δυνατό αουτσάιντερ, αλλά ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του 4ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ρίχνεται από νωρίς στα βαθιά, αφού συμμετέχει σε όμιλο με Ιταλία, Κροατία και Αλβανία, έχοντας αντιμετωπίσει τις δύο πρώτες στα νοκ-άουτ του προηγούμενου Euro.

Μία ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός πως το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει κλονιστεί από τις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν εκθέσει την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία βρίσκεται πλέον υπό κυβερνητική επιτήρηση μετά την έφοδο και τις συλλήψεις που έγιναν στα γραφεία της.

Μαζί με την Γερμανία είναι οι δύο πολυνίκεις του Euro και η μοναδική ομάδα που έχει κάνει το back-to-back κατακτώντας τον τίτλο τόσο το 2008 όσο και το 2012. Μετράει επίσης ένα χαμένο τελικό και μια παρουσία στα ημιτελικά, στην πιο πρόσφατη συμμετοχή της.

Έχει απουσιάσει μόλις σε 5 από τις 16 φορές που διεξήχθη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο παρελθόν. Στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση το 1964 κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο παίζοντας εντός έδρας. Στον τελικό νίκησε με 2-1 την Σοβιετική Ένωση, προς τέρψιν του διδάκτορα Φράνκο, ο οποίος τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της ομάδας στους αγώνες της προημιτελικής φάσης κόντρα στους Σοβιετικούς, στερώντας της τη δυνατότητα πρόκρισης στα τελικά του θεσμού (τότε η τελική φάση του Euro ήταν Final-Four).

Ακολούθησαν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πρόκρισης, το 1980 αποκλείστηκε στον όμιλο από την οικοδέσποινα Ιταλία, ενώ το 1984 έκανε την υπέρβαση, φτάνοντας στον τελικό όπου ηττήθηκε με 2-0 από την οικοδέσποινα Γαλλία του Πλατινί.

Το 1988 αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ενώ το 1992 καταγράφηκε η τελευταία της απουσία από τελική φάση. Έκτοτε σταμάτησε δύο φορές στους «8» (1996, 2000), το 2004 έμεινε εκτός νοκ-άουτ, τερματίζοντας πίσω από τις δύο φιναλίστ του τουρνουά, Ελλάδα και Πορτογαλία αλλά η συνέχεια ήταν λαμπρή.

Το 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (έμεινε στην ιστορία ως τίκι-τάκα) και κατέκτησε το τρόπαιο, επίτευγμα που επανέλαβε τέσσερα χρόνια μετά διαλύοντας με 4-0 την Ιταλία στον τελικό. Ωστόσο οι «ατζούρι» πήραν ρεβάνς στα επόμενα δύο τουρνουά αφήνοντας την εκτός στη φάση των «16» το 2016 και στα ημιτελικά το 2020 όπου έχασε την πρόκριση στον τελικό μέσω των πέναλτι.

Ο προπονητής Λουίς Ντε Λα Φουέντε, παλαίμαχος παίκτης της Μπιλμπάο, έχει να διαχειριστεί δεξαμενή παικτών του ισπανικού ποδοσφαίρου, που ποτέ δε στερεύει από ποιότητα και ταλέντο.

Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Ρόδρι, ίσως τον κορυφαίο αμυντικό μέσο αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με τον 27χρονο να αποτέλεσε παίκτη-κλειδί στην πορεία της Μάντσεστερ Σίτι προς το 4ο διαδοχικό πρωτάθλημα. Θέση βασικού στα χαφ ενδέχεται να έχει και ο Φάμπιαν Ρουίζ της Παρί Σεν Ζερμέν, παίκτης της διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Ελπίδων το 2019 υπό τις οδηγίες του Ντε Λα Φουέντε.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία ενός γκολτζή σέντερ φορ και ο 31χρονος πλέον Άλβαρο Μοράτα θα κληθεί να βγάλει ξανά τα «κάστανα από τη φωτιά», έχοντας στο πλευρό του το μεγάλο ταλέντο του ισπανικού ποδοσφαίρου, Λαμίν Γιαμάλ ο οποίος σε ηλικία 16 ετών μετράει ήδη 2 γκολ σε 6 συμμετοχής με την Εθνική Ανδρών και αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Στο άλλο άκρο της επίθεσης, αναμένεται να είναι ο 21χρονος Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος προέρχεται από τρομερή χρονιά με την Μπιλμπάο και ήδη το όνομα του παίζει για ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Φερνάν Τόρες, Ογιαρθάμπαλ και Ντάνι Όλμο αποτελούν αξιόπιστες λύσεις.

Στην άμυνα δεσπόζει η παρουσία του Καρβαχάλ στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ στο αριστερό αναμένεται να παίξει ο Γκριμάλδο, που προέρχεται από ιστορική σεζόν με τη φανέλα της αήττητης νταμπλούχου Γερμανίας Λεβερκούζεν. Στα στόπερ Λε Νορμάντ και Λαπόρτ μοιάζουν οι δύο επικρατέστεροι.

Για τη θέση του γκολκίπερ ο Ντε Λα Φουέντε φαίνεται ότι προτιμάει τον Σιμόν της Μπιλμπάο, αν και ο Ραγιά της Άρσεναλ πήρε το «χρυσό» γάντι της Πρέμιερ Λιγκ.

Αποτελεί ερωτηματικό η κατάσταση του σημαντικού χαφ Ζουμπιμέντι ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό, ενώ σημαντικοί απόντες είναι οι Γκάβι και Μπαλντέ λόγω τραυματισμών.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ράγια (Άρσεναλ), Ρεμίρο (Σοσιεδάδ), Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Αμυντικοί: Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Λαπόρτ (Αλ Νασάρ), Ρόμπιν λε Νορμαντ (Σοσιεδάδ), Ντάνι Βινιάν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Νάτσο (Ρεάλ),Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν), Κουκουρέγια (Τσέλσι)

Μέσοι: Ροντρίγκο Ερνάντες (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρτίν Ζουμπιμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μίκελ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Φαμπιάν Ρουίζ (Παρί), Πέντρι Γκονζάλες (Μπαρτσελόνα), Φερμίν Λόπεζ (Μπαρτσελόνα), Άλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ)

Επιθετικοί: Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ντάνι Όλμο (Λειψία), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Πέρες (Ρεάλ Μπέτις), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα)