Η Ελβετία επικράτησε 3-1 της Ουγγαρίας στην Κολωνία, στο παιχνίδι που έριξε την αυλαία της 1ης αγωνιστικής, του 1ου ομίλου του Euro 2024, αποτέλεσμα που της δίνει σαφές πλεονέκτημα για πρόκριση στη φάση των 16 της διοργάνωσης.

Ads

Η Ελβετία ήταν καλύτερη για περίπου μια ώρα, η Ουγγαρία ανέβηκε στο τελευταίο 30λεπτο αλλά ήταν αργά.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ο Έμπισε, με ασίστ στον Ντουά στο 12’ και γκολ στο 45’, με τον ερχόμενο από τον πάγκο Εμπολό να σφραγίζει το «τρίποντο» στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ενώ για τους ηττημένους ο Βάργκα μείωσε στο 66ο λεπτό.

Γερμανία-Ουγγαρία και Σκωτία-Ελβετία τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής για το γκρουπ, όπου Γερμανία και Ελβετία έχουν από 3 βαθμούς, ενώ Ουγγαρία και Σκωτία 0.

Ads

Η βαθμολογία

Ο αγώνας

Η Ελβετία μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι, πήρε την κατοχή της μπάλας από νωρίς και πιέζοντας ασταμάτητα τον αντίπαλό της, ήταν αυτή που είχε τον απόλυτο έλεγχο.

Με την Ουγγαρία να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει αλλά να έχει, ωστόσο, πρώτη την ευκαιρία για να σκοράρει, σε μια αντεπίθεση. Με το σουτ του Σάλαϊ στο 10’, έξω από την περιοχή και δεξιά, να περνάει ψηλά άουτ.

Αντιθέτως, οι τυπικά φιλοξενούμενοι αποδείχτηκαν πιο εύστοχοι στην πρώτη τους φάση στην αναμέτρηση, έστω και αν αρχικά το γκολ του Ντουά στο 12’, από υπέροχη κάθετη του Έμπισερ, ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Με τη χρήση του VAR όμως, η απόφαση του Βίντσιτς διορθώθηκε και έτσι σημειώθηκε το 0-1.

Παράλληλα, στην συνέχεια, η Ελβετία κατάφερε να ελέγξει με σχετική άνεση τον ρυθμό, ψάχνοντας παράλληλα και ένα δεύτερο τέρμα, το οποίο θα της έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης.

Έφτασε, δε, αρκετά κοντά, στο 10ο λεπτό. Ωστόσο ο Γκουλάτσι κατάφερε να διορθώσει το λάθος του Κέρκες, αποκρούοντας με δυσκολία το σουτ του Βάργκας από θέση μέσα δεξιά, διατηρώντας το σκορ στο 0-1.

Με τους Μαγυάρους να γίνονται «απειλητικοί» μόνο μέσα από κάποιες «στημένες» μπάλες, με τον Σόμποσλαϊ να τις εκτελεί αλλά να μην ανησυχεί ουσιαστικά τον Ζόμερ.

Ενώ, αγγίζοντας το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, οι «ροσοκροτσιάτι» κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τέρματά τους, όταν από το εξαιρετικό πάσινγκ γκέιμ τους, ο Έμπισερ βρέθηκε σε θέση βολής και με πολύ ωραίο πλασέ, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Γκουλάτσι, για το 0-2.

 

Η Ελβετία μπήκε δυναμικά και στο δεύτερο μέρος. Ο Ντουά και ο Βάργκας απείλησαν στο 48′ και στο 54΄αντίστοιχα, ενώ στο 59′ ο Εντόι ήταν άστοχος με σουτ εκτός περιοχής. Η Ουγγαρία σταδιακά άρχισε να παίρνει χώρο στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 63′ ο Βάργκα πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, όμως δεν κατάφερε να βρει στόχο και η μπάλα έφυγε άουτ. Τρία λεπτά αργότερα οι Ούγγροι μείωσαν. Ο Σόμποζλαϊ έκανε την εξαιρετική σέντρα, ο Βάργκα αυτή τη φορά νίκησε κατά κράτος τον Έπμισερ και με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι πέτυχε το 2-1.

Στο 68’ μπήκε στο ματς ως αλλαγή και ο Λεωνίδας Στεργίου για τους Ελβετούς, οι οποίοι στις καθυστερήσεις πέτυχαν τελικά και τρίτο γκολ και «σφράγισαν» το τρίποντο. Από τραγικό λάθος στην άμυνα της Ουγγαρίας ο Εμπολό έκλεψε την μπάλα και έκανε το σουτ για το 1-3.

 

Ουγγαρία (Μάρκο Ρόσι): Γκουλάτσι, Λανγκ (46′ Μπόλα), Όρμπαν, Α. Ζάλαϊ (79′ Ντάρνταϊ), Φιόλα, Νάγκι, Σέφερ, Κέρκεζ (79′ Άνταμ), Σάλαϊ, Σόμποσλαϊ, Βάργκα

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ, Ακάντζι, Σερ, Φρόιλερ (86′ Ρίντερ), Τζάκα, Ροντρίγκες, Βάργκας (76′ Εμπολό), Ντουά, Ντοιέ (86′ Σιέρο), Έμπισερ

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)