Έφτασε η στιγμή για το Euro 2024, τη μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου, η οποία φέτος θα διαδραματιστεί στα γήπεδα της Γερμανίας, από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2024.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024 (UEFA European Football Championship), γνωστό ως Euro 2024, θα είναι η 17η διοργάνωση του κορυφαίου διεθνούς πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ευρώπης σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από την ΟΥΕΦΑ.

Υπάρχουν πολλοί αστέρες που θα αγωνιστούν στη φετινή διοργάνωση, όπως πάντα άλλωστε, ωστόσο αξίζει κανείς να παρακολουθήσει και ορισμένους πιτσιρικάδες, κάποιοι από τους οποίους είναι ήδη πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.

Αναλυτικά, οι 24 ποδοσφαιριστές, όπως τους καταγράφει το BBC:

Ads
  • Martin Baturina (Κροατία)

Ηλικία: 21, Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Πολλοί μιλούν για το επόμενο αστέρι του κροατικού ποδοσφαίρου, ενώ ορισμένου τον έχουν χαρακτηρίσει ως «τον επόμενο Μόντριτς».

Η κάτοχος του τίτλου Ντιναμό Ζάγκρεμπ δύσκολα θα μπορέσει να τον κρατήσει για πολύ ακόμα, καθώς ήδη «ακούγεται» για μεγάλες ομάδες.

EPA/ANTONIO BAT CAPTION CORRECTION
  • Warren Zaire-Emery (Γαλλία)

Ηλικία: 18, Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Παρί Σεν Ζερμέν

Για πολλούς ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Παρί αυτή τη σεζόν, κατακτώντας το νταμπλ στη Γαλλία. Αυτό του χάρισε τόσο το βραβείο UNFP Young Player of the Year (το γαλλικό αντίστοιχο του PFA Young Player of the Year) όσο και ένα νέο συμβόλαιο μέχρι το 2029.

Ο χρόνος συμμετοχής του στο Euro βέβαια είναι το ζήτημα, καθώς η μεσαία γραμμή της Γαλλίας ξεχειλίζει από ταλέντο, ποιότητα και εμπειρία.

Για να δούμε αν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θα του δώσει ευκαιρίες.

EPA/Teresa Suarez
  • Benjamin Sesko (Σλοβενία)

Ηλικία: 21, Θέση: Επιθετικός, Σύλλογος: Λειψία

Ο νεαρός από τη Σλοβενία, αφού ακολούθησε τη συνηθισμένη διαδρομή (από τη Σάλτσμπουργκ στη Λειψία), έχει γίνει από τους πιο περιζήτητους παίκτες του καλοκαιριού (πέτυχε 14 γκολ στο Γερμανικό πρωτάθλημα).

Πολλοί θεωρούν πως σύντομα θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς ως ο καλύτερος Σλοβένος επιθετικός όλων των εποχών.

EPA/MARTIN DIVISEK
  • Brian Brobbey (Ολλανδία)

Ηλικία: 22, Θέση: Επιθετικός, Σύλλογος: Άγιαξ

Σε μια χρονιά που ο Άγιαξ πέρασε μεγάλο μέρος στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας του Ολλανδικού Πρωταθλήματος, ο ίδιος πέτυχε 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Πριν την συμμετοχή του στην ολλανδική ομάδα, ο ίδιος έχει κατακτήσει διαδοχικά τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κάτω των 17 ετών το 2018 και το 2019.

EPA/Olaf Kraak
  • Florian Wirtz (Γερμανία)

Ηλικία: 21, Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Μπάγερ Λεβερκούζεν

Είναι ήδη γνωστός στο ευρύ κοινό, αφού πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με την ομάδα του Τσάβι Αλόνσο, κατακτώντας σχεδόν τα πάντα.

Ευελπιστεί να κάνει το ίδιο και με τη Γερμανία, αφού έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ με τραυματισμό στο γόνατο.

EPA/HANNIBAL HANSCHKE
  • Giorgi Mamardashvili (Γεωργία)

Ηλικία: 23, Θέση: Τερματοφύλακας,  Σύλλογος: Βαλένθια

Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος νέος τερματοφύλακας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Mamardashvili έχει γίνει πρώτη επιλογή για τη χώρα του, παίζοντας στα τελευταία 13 διεθνή παιχνίδια της. Η Βαλένθια είχε πληρώσει μόλις 1. εκατ. Ευρώ για να τον υπογράψει. Τώρα, θα μπορούσε να κοστίσει 50 φορές περισσότερο – και παραπάνω.

EPA/Chema Moya
  • Johan Bakayoko (Βέλγιο)

Ηλικία: 21, Θέση: Δεξί εξτρέμ, Σύλλογος: Αϊντχόφεν

Μετακόμισε στην PSV Αϊντχόφεν ως 16χρονος από την Άντερλεχτ και διακρίθηκε με 16 γκολ και 14 ασίστ.

Οι συγκρίσεις με τον συμπατριώτη του Βέλγο εξτρέμ Τζέρεμι Ντόκου είναι αναπόφευκτες, αν και προτιμά να παίζει στην αντίθετη πλευρά. Το περασμένο καλοκαίρι λέγεται ότι τον ήθελαν η Μπρέντφορντ και η Μπέρνλι, φέτος ακούγεται για ομάδες όπως η Μπάγερν, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ.

EPA/MAURICE VAN STEEN
  • Georgiy Sudakov (Ουκρανία)

Ηλικία: 21 Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Σαχτάρ Ντόνετσκ

Ένας δυναμικός επιθετικός μέσος που θεωρείται ο καλύτερος Ουκρανός παίκτης που παίζει ακόμη στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ απέρριψε μια μεγάλη προσφορά της Νάπολι τον Ιανουάριο, αλλά ο Σουντάκοφ θεωρεί ότι μάλλον ήρθε η ώρα να πάρει την οικογένειά του μακριά από τον πόλεμο και είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

EPA/SEBASTIEN NOGIER
  • Jamal Musiala (Γερμανία)

Ηλικία: 21 Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Μπάγερν Μονάχου

Ο Μουσιάλα είναι ένα νέο ακόμη νεαρό αστέρι της Γερμανίας αξίζει να παρακολουθήσει κανείς αυτό το καλοκαίρι. Όπως και ο Wirtz, φέρνει ταχύτητα, ικανότητα και εφευρετικότητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Musiala, ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο και εκπροσώπησε την Αγγλία μέχρι το επίπεδο κάτω των 21 ετών, βρίσκεται ήδη στο τρίτο του μεγάλο τουρνουά για τη Γερμανία, αφού πρωτομπήκε στα βαθιά ως 18χρονος στο Euro 2020.

EPA/ANNA SZILAGYI
  • Joao Neves (Πορτογαλία)

Ηλικία: 19, Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Μπενφίκα

Ο Neves έχασε ελάχιστα λεπτά από τη σεζόν της Μπενφίκα, ενώ έπαιξε κάθε δευτερόλεπτο των ευρωπαϊκών αγώνων της.

Πήρε την ευκαιρία του όταν ο Enzo Fernandez  για την Τσέλσι το 2023. Η Μπενφίκα μάλιστα θεωρεί τον Neves αναβάθμιση και θέλει από 80 εκατομμύρια λίρες για να τον πουλήσει. Αν κάνει κι ένα καλό Euro…

EPA/MANUEL DE ALMEIDA
  • Strahinja Pavlovic (Σερβία)

Ηλικία: 23, Θέση: Κεντρικός Αμυντικός, Σύλλογος: Σάλτσμπουργκ

Ο Pavlovic έχει περάσει δύο σεζόν στη Σάλτσμπουργκ, αφού τον απέκτησε από τη Μονακό, ενώ φαίνεται πως θα αγωνίζεται στιν αριστερή πλευρά στο σύστημα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς που μάλλον θα χρησιμοποιήσει η Σερβία. Ας του ρίξουμε μια ματιά…

EPA/ANNA SZILAGYI
  • Leopold Querfeld (Αυστρία)

Ηλικία: 20 Θέση: Κεντρικός Αμυντικός, Σύλλογος: Ραπίντ Βιέννης

Για να καταλάβετε, πολλοί τον αποκαλούν «το Αυστριακό Τείχος». Ο ψηλός, ξανθός και με σγουρά μαλλιά, έκανε το διεθνές ντεμπούτο του τον Μάρτιο. Σίγουρα τραβάει τα βλέμματα.

EPA/MAX SLOVENCIK
  • Arda Guler (Τουρκία)

Ηλικία: 19 Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης

Στο Euro ο Guler θα μπορούσε να δείξει τι μπορεί να κάνει, αφού στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τσάμπιονς λιγκ, είναι ακόμη δύσκολο. Άλλωστε, πέρασε και τραυματισμό. Πέτυχε όμως 6 γκολ στα πρώτα του 12 ματς, τραβώντας κάποια από την προσοχή.

Όπως φαίνεται, θα είναι ο οργανωτής του παιχνιδιού της Τουρκίας.

EPA/Mariscal
  • Xavi Simons (Ολλανδία)

Ηλικία: 21 Θέση: Επιθετικό χαφ, Σωματείο: Λειψία (δανεικός από την Παρί)

Εντάξει, δεν μιλάμε για κάποιον άγνωστο. Ο πολυτάλαντος επιθετικός έχει διαπρέψει φέτος στη Λειψία. Ενδεικτικό του ότι δεν σταματιέται είναι το γεγονός ότι ήταν ο παίχτης στον οποίο έκαναν τα περισσότερα φάουλ στο Γερμανικό πρωτάθλημα, ενώ ήταν ο δεύτερος σε ασσίστ.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος συζητά γι’ αυτόν εδώ και χρόνια, με το φετινό τουρνούα να δείχνει πως μπορεί να είναι καθοριστικό για την καριέρα του.

EPA/ANNA SZILAGYI
  • Zeno Debast (Βέλγιο)

Ηλικία: 20 Θέση: Κεντρικός αμυντικός Σύλλογος: Άντερλεχτ

Ο Ντεμπάστ πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής βέβαια.

Έχει σταθερά καλές εμφανίσεις με την Άντερλεχτ, κι έτσι φαίνεται πως καταλήγει στη Σπόρτινγ Λισαβόνας.

EPA/NEIL HALL
  • Mario Mitaj (Αλβανία)

Ηλικία: 20,Μετά το πέρασμά του από την ΑΕΚ, ακολούθησαν δύο πολύ ελπιδοφόρες σεζόν με τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Η Γιουβέντους φέρεται να ενδιαφέρεται για τον ίδιο, ενώ φαίνεται πως θα είναι από τους καλύτερους παίχτες της Αλβανίας.

EPA/MALTON DIBRA
  • Vladyslav Vanat (Ουκρανία)

Ηλικία: 22, Θέση: Επιθετικός, Σύλλογος: Ντιναμό Κιέβου

Προικισμένος με μεγάλη ταχύτητα και έλεγχο της μπάλας, ο Vanat έκανε το διεθνές ντεμπούτο του εναντίον της Γερμανίας τον περασμένο Ιούνιο.

Λίγο αργότερα υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο για να παραμείνει στο Κίεβο – αλλά φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει από την Ουκρανία.

EPA/Bogdan Cristel
  • Jeremie Frimpong (Ολλανδία)

Ηλικία: 23 Θέση: Δεξί Χαφ, Ομάδα: Μπάγερ Λεβερκούζεν

Ο Frimpogn έχει διανύσει μια εξαιρετική σεζόν με την νταμπλούχο Γερμανίας Μπάγερ Λεβερκούζεν, πετυχαίνοντας 14 γκολ, όντας από τους καλύτερους παίχτες της κατηγορίας.

Μπορεί να παίξει ως δεξιός χαφ ή δεξιός μπακ. Ήταν μέλος της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά δεν αγωνίστηκε – αυτό δεν θα συμβεί όμως και εδώ.

Jeremie Frimpong
  • Matej Jurasek (Τσεχία)

Ηλικία: 20, Θέση: Εξτρέμ, Ομάδα: Σλάβια Πράγας

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ο Adam Hlozek είχε χαρακτηριστεί ως το επόμενο μεγάλο όνομα που θα έβγαινε από την Τσεχία.  Όμως, η καριέρα του δεν έχει ακόμη απογειωθεί στη Λεβερκούζεν, δύο σεζόν μετά τη μετακίνησή του από τη Σπάρτα Πράγας.

Έτσι, έρχεται ο Jurasek – ένα χρόνο νεότερος και εξακολουθεί να παίζει στην Πράγα. Είναι το next big thing; Μένει να φανεί…

EPA/MARTIN DIVISEK
  • Morten Hjulmand (Δανία)

Ηλικία: 24, Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Σπόρτινγκ

Ο Hjulmand ήταν σημαντικό μέλος της ομάδας του Ruben Amorim που κατέκτησε τον τίτλο του πορτογαλικού πρωταθλήματος φέτος.

Γίνεται 25 ετών αργότερα αυτό το μήνα, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη του σεζόν στη Σπόρτινγκ, ενώ έκανε το διεθνές ντεμπούτο του μόλις το Σεπτέμβριο.

EPA/Liselotte Sabroe
  • Kenan Yildiz (Τουρκία)

Ηλικία: 19, Θέση: Επιθετικός Σύλλογος: Γιουβέντους

Ο γεννημένος στη Γερμανία έφηβος σκόραρε στο Olympiastadion του Βερολίνου στην πρώτη του διεθνή συμμετοχή τον Νοέμβριο, όταν η Τουρκία νίκησε τη Γερμανία.

Έφυγε από την Μπάγερν Μονάχου πριν από δύο καλοκαίρια όταν έληξε το συμβόλαιό του και απέρριψε πρόταση από την Μπαρτσελόνα, προτιμώντας να ενταχθεί στη Γιουβέντους.

EPA/FEDERICO PROIETTI
  • Lazar Samardzic (Σερβία)

Ηλικία: 22, Θέση: Μέσος, Σύλλογος: Ουντινέζε

Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Χέρτα Βερολίνου και της Λειψίας, μετακόμισε στην ιταλική ομάδα πριν από τρία χρόνια και παραλίγο να ενταχθεί στην Ίντερ το περασμένο καλοκαίρι. Μια μεταγαρφή αυτή την περίοδο μοιάζει σίγουρη.

Θα μπορούσε να είναι αναπληρωματικός του Ντούσαν Τάντιτς σε αυτά τα Euro, αλλά ο Τάντιτς είναι 35 ετών και σιγά σιγά ήρθε η ώρα να κάνει στην άκρη…

EPA/GABRIELE MENIS
  • Adam Obert (Σλοβακία)

Ηλικία: 21, Θέση: Κεντρικός Αμυντικός, Σύλλογος: Κάλιαρι

Ένας αριστεροπόδαρος στην άμυνα της Κάλιαρι που έχει τραβήξει ήδη πολλά βλέμματα.

Είναι αρχηγός της ομάδας κάτω των 21 ετών της Σλοβακίας και είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

EPA/DANIEL DAL ZENNARO
  • Zan Vipotnik (Σλοβενία)

Ηλικία: 22 Θέση: Επιθετικός, Ομάδα: Μπορντό

Ο Βιπότνικ σκόραρε στο διεθνές ντεμπούτο του εναντίον του Καζακστάν πριν από ένα χρόνο και μετακόμισε από τη Μάριμπορ στην Μπορντό λίγο αργότερα. Δέκα γκολ για μια ομάδα που βρισκόταν στη μέση της Ligue 2 τον έκαναν ένα από τα λίγα θετικά σημεία της κακής περιόδου της Μπορντό.

EPA/COMPIC