Η Ολλανδία τα βρήκε «σκούρα» απέναντι την Πολωνία, αλλά τελικά επικράτησε 2-1 με γκολ στο 83΄, για την 1η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Euro 2024 και ξεκίνησε με πολύτιμο τρίποντο στη διοργάνωση.

Ads

Οι «οράνιε» αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, απέναντι στην εξαιρετικά στημένη Πολωνία, η οποία προηγήθηκε μάλιστα, αλλά κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή έχοντας για «χρυσό» σκόρερ τον Βέγκχορστ (83’) δύο λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς.

Ο Χάκπο με δόση τύχης είχε ισοφαρίσει το γκολ του Μπούκσα, με τους Ολλανδούς να χάνουν ένα τσουβάλι ευκαιρίες, για να πετύχουν νωρίτερα την ανατροπή στον αγώνα.

Εντέλει λύγισαν στο φινάλε οι Πολωνοί, οι οποίοι άγγιξαν την ισοφάριση στο 89ο λεπτό, με διπλή τεράστια φάση με Σφιντέρσκι και Τροπιόφσκι να μην μπορούν να σκοράρουν.

Ads

Η βαθμολογία

Ο αγώνας

Εκρηκτική εκκίνηση από τους Ολλανδούς, οι οποίοι μπήκαν με ορμή και έφτιαχναν τη μία φάση μετά την άλλη, αλλά δεν τις μετουσίωναν σε γκολ. Και το πλήρωσαν αφού στην πρώτη τους ευκαιρίες οι Πολωνοί κατάφεραν να προηγηθούν στο 16ο λεπτό, με τον Ζιελίνσκι να εκτελεί το κόρνερ από τα αριστερά και ο Μπούκσα με γυριστή κεφαλιά να γράφει το 1-0.

Οι «οράνιε» δεν παρασύρθηκαν, συνέχισαν να ελέγχουν τον αγώνα και να φτιάχνουν τελικές. Παρόλα αυτά, σπαταλούσαν τη μία μετά την άλλη, με Φαν Ντάικ και Ντεπάι να μην μπορούν να βρουν δίχτυα σε διαδοχικές ευκαιρίες.

Τελικά οι Ολλανδοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 30ό λεπτό του αγώνα, όταν ο Χάκπο έκανε το σουτ από τα όρια της περιοχής, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράει Σέζνι για το 1-1.

Ο Κίβιορ ακριβώς μετά απείλησε ,αλλά ο Φερμπρούχεν απέκρουσε, με τους Ολλανδούς να συνεχίζουν να ψάχνονται για να βρουν δεύτερο γκολ πριν το ημίχρονο. Είχαν άλλες δύο μεγάλες φάσεις ως την ανάπαυλα, πρώτα με τον Χάκπο στο 42’ να αστοχεί από πλεονεκτική θέση και στο 45’+1’ με τον Ντεπάι να πλασάρει άουτ από θέση πλάγια δεξιά και μέσα από την περιοχή.

Σε αντίθεση με το πρώτο 45λεπτο που είχε έναν φρενήρη ρυθμό και βρήκε την Ολλανδία να κυριαρχεί, το δεύτερο ήταν πολύ πιο ισορροπημένο, με τους οράνιε να έχουν την πρώτη μεγάλη φάση στο 54′ με το άστοχο πλασέ του Σίμονς (σε ταχύτατη κόντρα που έβγαλαν και εξαιρετική πάσα του Χάκπο) αλλά την Πολώνια να παίρνει το πάνω-χέρι στη συνέχεια και να έχει δύο καλές στιγμές μέσα σε λίγα λεπτά με τους Κίβιορ και Ζαλέφσκι.

Οι δύο προπονητές προχώρησαν στις πρώτες κινήσεις από τον πάγκο με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, με την Ολλανδία να ανακτά σχετικά σύντομα την κατοχή και να αγγίζει την ανατροπή τόσο στο 64′ όσο και στο 69′, με πρωταγωνιστή και στις δύο περιπτώσεις τον Ντάμφρις.

Στο 74ο λεπτό ο Ντε Φράι δεν βρήκε στόχο, σε κεφαλιά που πήρε μετά από εκτέλεση κόρνερ, με τον Κούμαν να βλέπει την ομάδα του να μην είναι τόσο απειλητική στο δεύτερο μέρος και να αλλάζει δίδυμο επιθετικών στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους Βέχορστ και Φρίμπονγκ να αντικαθιστούν τους Μέμφις και Χάκπο.

Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε σοφή, αφού στο 83′ ο Βέγκχορστ τρύπωσε στην καρδιά της πολωνικής άμυνας και μετά από κάθετη πάσα του Ακέ, νίκησε τον Σέσνι με άψογο πλασέ με το αριστερό, στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα, για να ολοκληρώσει την ανατροπή (1-2), σημειώνοντας το 12ο γκολ του με τη φανέλα των οράνιε.

 

Στη συνέχεια η Πολωνία βγήκε δυναμικά μπροστά ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, αλλά στο 89′ απώλεσε τεράστια ευκαιρία, με τον Φερμπρούχεν να αποκρούει αρχικά σωτήρια το κοντινό πλασέ του Σβιντέρσκι και στην εξέλιξη της φάσης, ο Πιοτρόφσκι να στέλνει τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Τα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων είχαν ένταση, με το σκορ να μην αλλάζει ωστόσο και την Ολλανδία να κρατάει μία υπερπολύτιμη νίκη που τη φέρνει σε θέση ισχύος, με φόντο την πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.

 

Πολωνία (Μίχαλ Πρόμπιερζ): Σέζνι, Μπέντναρεκ, Σάλαμον (86’ Μπερεζίνσκι), Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Ζιελίνσκι (77’ Πιοτρόφσκι), Ρόμαντσουκ (55’ Σλις), Ζαλέφσκι, Ουρμπάνσκι (55’ Σβιντέρσκι), Σ. Σιμάνσκι (46’ Μόντερ), Μπούκσα

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ (87’ Φαν ντε Φεν), Σάουτεν, Ρέιντερς, Βίρμαν (62’ Βαϊνάλντουμ), Σίμονς (62’ Μάλεν), Χάκπο (81’ Φρίμπονγκ), Ντεπάι (81’ Βέγκχορστ)

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)