Αγγλία, Δανία και Σλοβενία, με αυτή τη σειρά κατάταξης, πανηγυρίζουν την πρόκριση τους στους 16 του Euro 2024, ενώ οδυνηρό αποκλεισμό γνώρισε η Σερβία, μετά την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου. Μετά το δικό της 0-0 απέναντι στη Δανία και την ισοπαλία, επίσης 0-0, της Αγγλίας με τη Σλοβενία, κατέλαβε την τέταρτη θέση με ένα βαθμό.

Ads

Η τελική βαθμολογία

Δανία – Σερβία 0-0

Η Δανία πήρε το 0-0 που της έφτανε, αντέχοντας στην πίεση της Σερβίας, εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» και άφησε εκτός συνέχειας την αντίπαλο της, η οποία αποχαιρέτησε το Euro 2024.

Ads

Ο αμυντικός προσανατολισμός της Σερβίας ήταν ξεκάθαρος από τις επιλογές του Στοΐκοβιτς στην ενδεκάδα, με αποτέλεσμα να δώσουν μπάλα και χώρο στους Δανούς και να ψαχτούν στην κόντρα. Η Δανία από τη μεριά της είχε υπομονή, χρησιμοποιούσε τους Βιντ και Χόιλουντ ως στηρίγματα και προσπαθούσε να χτίσει με καλή κυκλοφορία το παιχνίδι της.

Ενδεικτικό του ότι το γήπεδο «έγερνε» προς τη Δανία, χωρίς βέβαια να μιλάμε για κάποιο τρομερό μονότερμα ή μια φοβερή και τρομερή πολιορκία το γεγονός πως το 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τις τελικές να είναι 5-0.

Ο Μπα στο δεκάλεπτο απείλησε με κεφαλιά που πέρασε άουτ, ενώ ο Έρικσεν στο 21’ είδε τον Ραΐκοβιτς να βγάζει το μακρινό του σουτ. Με το μονοκόμματο τελείωμα του Βιντ στο 39’, το οποίο δεν βρήκε εστία, να είναι η τελευταία καλή φάση του ημιχρόνου.

Ένα πρώτο μέρος που δεν διεκδικούσε τρομερές δάφνες ποιότητας, οι Σέρβοι το πήγαν εκεί που ήθελαν (σσ. να μην δεχτούν γκολ), αλλά ήταν και ξεκάθαρο πως τους έλειπε η τόλμη και η ποιότητα μεσοεπιθετικά για να φτιάξουν κάτι καλό.

Ο Στοΐκοβιτς έριξε στην ανάπαυλα τους Τάντιτς, Γιόβιτς για να κάνει πιο δημιουργική και επικίνδυνη την ομάδα του. Η Σερβία ναι μεν κατέβαινε περισσότερο στο δεύτερο μισό, αλλά τα χαλούσε στο τελευταίο τρίτο όπου δεν υπήρχε το καθαρό μυαλό και ο Τάντιτς δεν έβρισκε τον απαιτούμενο χώρο δράσης.

Την ίδια ώρα, οι Δανοί με εξαιρετικό transition έβρισκαν διαρκώς καλές κόντρες, έβγαιναν με προϋποθέσεις αλλά ούτε αυτοί κατάφερναν να φτάσουν με αξιώσεις σε τελικές προσπάθειες.

Στο 54’ ο Τάντιτς έπαιξε κάθετα, ο Γιόβιτς τρύπωσε στην περιοχή και έκανε το γύρισμα με τον Βέστεγκαρντ να στέλνει την μπάλα άθελά του στην εστία της ομάδας του. Παρόλα αυτά, οι πανηγυρισμοί κόπασαν άμεσα αφού υπήρξε οφσάιντ και το 0-0 παρέμεινε.

Ο Κάσπερ Χιούλμαντ απάντησε με δικές του αλλαγές, φρεσκάροντας μεσοεπιθετικά τη Δανία, η οποία έπαιζε πίσω από την μπάλα και προσπαθούσε με συνεχόμενα κλεψίματα, να παγώσει τον ρυθμό.

Τα λεπτά περνούσαν, οι Σέρβοι ανέβαζαν την πίεσή τους, αλλά το πολυπόθητο γκολ της πρόκρισης δεν ερχόταν. Ο Μίτροβιτς ζήτησε δις πέναλτι, όμως ο διαιτητής και τις δύο φορές έδειξε να συνεχιστεί το ματς. Με τον φορ της Αλ Χιλάλ να έχει μεγάλη φάση για να σκοράρει στο 81’ όταν βρήκε τον χώρο αλλά πλάσαρε άουτ μέσα από την περιοχή.

Λίγα λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του Βλάχοβιτς να απειλήσει με γυριστή κεφαλιά που είχε την ίδια κατάληξη και το έξτρα πεντάλεπτο του αγώνα ήταν δραματικό. Η Δανία έπρεπε απλώς να κρατήσει την ισοπαλία για να προκριθεί, η Σερβία να βρει γκολ για να πάει στους «16».

Η πίεση συνεχίστηκε, με τον Τάντιτς να κάνει το πλασέ στο 90+3′, αλλά ο Σμάιχελ ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε άνετα, κρατώντας ανέπαφη την εστία του, αλλά και το 0-0 στο ματς.

 

Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Βέστεργκααρντ, Άντερσεν, Μέλε, Μπα (77’ Ντιλέινι), Χιούλμαντ (77’ Κρίστιανσεν), Χόιμπιεργκ, Έρικσεν (88’ Γιουσούφ Πόουλσεν), Βιντ (46’ Σκοβ Όλσεν), Χόιλουντ (58’ Ντόλμπεργκ)

Σερβία (Ντράγκαν Στοΐκοβιτς): Ράικοβιτς, Βελίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Μιχαΐλοβιτς (73’ Μλαντένοβιτς), Ζίβκοβιτς, Γκουντέλι (46’ Γιόβιτς), Ίλιτς (67’ Βλάχοβιτς), Σάμαρτζιτς (46’ Τάντιτς), Λούκιτς (87’ Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς), Μίτροβιτς

Διαιτητής: Φρανσουά Λετεσιέ (Γαλλία)

Γήπεδο: Allianz Arena, Μόναχο

Αγγλία – Σλοβενία 0-0

Η Αγγλία εξασφάλισε την πρώτη θέση του τρίτου ομίλου, μετά το ισόπαλο 0-0 με τη Σλοβενία, με την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ να προβληματίζει με την απόδοση της, σε ένα ακόμη ματς, ενώ οι Βαλκάνιοι των Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς πήραν μια τεράστια πρόκριση στους “16”, ως μια από τις καλύτερες τρίτες των ομίλων του Euro 2024.

Η Σλοβενία ισοβάθμησε με τη Δανία, έχοντας απόλυτη ισορροπία σε όλα τα άλλα κριτήρια, αλλά λόγω χαμηλότερης κατάταξης από αυτήν στα προκριματικά του Euro 2024 (που παρεμπιπτόντως, ήταν και εκεί στο ίδιο γκρουπ), πέρασε στην τρίτη θέση.

Τρομεροί πανηγυρισμοί στο φινάλε από τους Σλοβένους, οι οποίοι προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16»!

Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, είχε ελάχιστες φάσεις, από τα “τρία λιοντάρια” που όμως δεν κατάφεραν να σκοράρουν και να πάρουν το τρίποντο. Από την πλευρά τους οι Σλοβένοι άντεξαν στην πίεση με χαρακτηριστική ευκολία και πήραν τον βαθμό που ήθελαν από την αρχή της αναμέτρησης.

Η Σλοβενία ήταν εκείνη που μπήκε καλύτερη στο παιχνίδι, έχοντας και την πρώτη φάση με την αδύναμη κεφαλιά του Σέσκο στο 5′. Η ομάδα του Ματίαζ Κεκ δεν επέτρεπε στους Άγγλους να της κάνουν φάση.

Οι Σλοβένοι συνέχιζαν να βγαίνουν με αξιώσεις στην επίθεση, απειλώντας και στο 19′ με τον Σπόραρ που είχε αρκετές στιγμές.

Στο 20′ η Αγγλία βρήκε μεν δίχτυα, ωστόσο το γκολ του Σάκα ακυρώθηκε ορθώς λόγω οφσάιντ. Τα «Τρία Λιοντάρια» είχαν τεράστια ποσοστά στην κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να τα αξιοποιούν. Τελείως ανούσια, με έλλειψη δημιουργικότητας και χωρίς τελική απέναντι στη Σλοβενία που έκλεινε πολύ καλά τους χώρους.

Από το πρώτο μισάωρο και έπειτα σαν να άρχισε να… ανεβάζει στροφές η Αγγλία, η οποία απείλησε δις με τον Κέιν (30′ και 31′). Στο 35′ ο Όμπλακ μπλόκαρε μετά την ωραία απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Σάκα, ενώ στο 40′ μετά το διαγώνιο γέμισμα από τον Τρίπιερ, ο Κέιν δεν πρόλαβε για λίγο να κάνει την προβολή, ώστε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Έτσι, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ.

Μία αλλαγή με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ήταν για την Αγγλία. Συγκεκριμένα, ο Σάουθγκεϊτ πέρασε τον Μέινοου αντί του Γκάλαχερ, θέλοντας να προσδώσει έξτρα δημιουργία από τα χαφ.

Πράγματι, οι τυπικά γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά, έχοντας και κάποιες στιγμές με Μπέλιγχαμ, Φόντεν και Κέιν.

Με διάστημα 20 λεπτών η Αγγλία δημιούργησε καλές στιγμές με το ψαλιδάκι Σάκα (58′) και το σουτ του Ράις (75′). Τίποτα άλλο ουσιαστικά στο ενδιάμεσο, με τη Σλοβενία ταυτόχρονα, μάλλον να έχει αρχίσει να κοιτάζει και τις κίτρινες και το κριτήριο «Fair Play» (λόγω της απόλυτης ισοβαθμίας της με τη Δανία), εάν και προκρινόταν ως 3η έτσι κι αλλιώς.

 

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Γκουεΐ, Τρίπιερ (84′ Αλεξάντερ-Άρνολντ) – Γκάλαχερ (46′ Μέεινοου), Ράις – Σάκα (71′ Πάλμερ), Μπέλινγκχαμ, Φόντεν – Κέιν

Σλοβενία (Ματίαζ Κεκ): Όμπλακ – Κάρνιτσικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Γιάνζα – Στογιάνοβιτς, Τσέριν, Έλσνικ, Μλάκαρ (86′ Γκ. Στάνκοβιτς) – Σπόραρ (86′ Τσέλαρ), Σέσκο (75′ Ίλιτσιτς)

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπάν (Γαλλία)

Γήπεδο: «RheinEnergieStadion», (Κολωνία)