Μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε, όπως αναμενόταν, ο τρόπος που προκρίθηκε η Αγγλία στον τελικό του Euro.

Ads

Πολλές αμφιβολίες, δηλώσεις ειδικών, καυστικά σχόλια (αλλοίμονο!) από τις Ιταλικές εφημερίδες, κάτι που σημαίνει πως πηγαίνοντας προς τον τελικό της Κυριακής, θα έχουμε σε επικοινωνιακό επίπεδο τις πρώτες «μάχες».

Βέβαια κάτι που δεν τονίζεται με την πρέπουσα έμφαση, αφορά το γεγονός ότι Αγγλία και Ιταλία έχουν κάνει τα λιγότερα χλμ από την αρχή της διοργάνωσης και ειδικά οι Άγγλοι που από τα έξι ματς, τα πέντε τα έδωσαν στο Γουέμπλεϊ.

Υπάρχει δηλαδή μία εύνοια από την UEFA στον σχεδιασμό του τουρνουά, που για κάποιες ομάδες ήταν σκανδαλώδης, γιατί έπαιξαν ως γηπεδούχοι τα περισσότερα παιχνίδια. Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία στη φάση των ομίλων ήταν απόλυτα γηπεδούχοι.

Ads

Ενώ ουδείς αμφισβητεί πως οι δύο φιναλίστ έχουν κάνει ένα καταπληκτικό τουρνουά και άξια είναι στον τελικό, πολλοί εγείρουν θέμα για τον τρόπο που προκρίθηκε η Αγγλία, για το πέναλτι δηλαδή που καταλογίστηκε υπέρ του Στέρλινγκ και την μη χρήση του VAR από τον διαιτητή.

Απογοητευμένος με τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός της Δανίας από τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού δήλωσε ο προπονητής της Κάσπερ Χιούλμαντ, τονίζοντας πως η ομάδα του πάλεψε σαν τρελή για να πάρει την πρόκριση.

«Ήταν πέναλτι, που δεν θα έπρεπε να είναι πέναλτι. Με ενοχλεί πολύ αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά δεν μπορώ να μην το σκέφτομαι. Είναι διαφορετικό να χάνεις ένα παιχνίδι, μπορεί να συμβεί. Αλλά είναι μεγάλη απογοήτευση να χάνεις με αυτόν τον τρόπο, γιατί τα παιδιά πάλεψαν σκληρά», σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε:

«Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το χωνέψουμε πριν συζητήσουμε για αυτό. Είναι πικρός τρόπος να αποκλειστούμε. Ο τρόπος που χάσαμε κάνει πιο δύσκολο το να καταλάβουμε γιατί χάσαμε. Πρέπει να προσέχω τι θα πω. Έχουμε μια φανταστική ομάδα και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε ξανά κάτι φανταστικό. Ίσως θα είναι πιο εύκολο να μιλήσω σε λίγες μέρες».

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν: «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο θαυμάζω το τεχνικό τιμ, πέρασαν τόσα πολλά. Έχουμε δύο ανθρώπους στο τεχνικό επιτελείο που έσωσαν την ζωή ενός εκ των καλύτερων παικτών μας.

Παλέψαμε σαν τρελοί και παίξαμε καλό ποδόσφαιρο. Είμαι ευγνώμων για την Δανία, για όλη τη χώρα. Εισπράξαμε πολύ αγάπη και υποστήριξη όταν συνέβη το περιστατικό με τον Κρίστιαν, ήταν φανταστικό. Δυστυχώς, δεν φτάσαμε στον τελικό, αλλά το μέλλον μας είναι γεμάτο ελπίδα και πίστη.

Αυτοί οι παίκτες είναι ξεχωριστοί και όλη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανοι. Είναι φανταστικό σύνολο και έχουν κάνει υπέροχη δουλειά. Έκαναν τη Δανία υπερήφανη».

Δεν υπήρχε παράβαση στο πέναλτι που δόθηκε στην Αγγλία σύμφωνα με τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο Πορτογάλος προπονητής δήλωσε απογοητευμένος από την υπόδειξη παράβασης που άνοιξε το δρόμο για την πρόκριση των Άγγλων, τονίζοντας όμως ότι τα «τρία λιοντάρια» δίκαια βρίσκονται στον τελικό.

«Δεν ήταν πέναλτι. Κέρδισε η καλύτερη ομάδα, η Αγγλία άξιζε τη νίκη, ήταν φανταστική. Αλλά δεν ήταν πέναλτι. Ειδικά σε αυτό το επίπεδο, στον ημιτελικό ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δεν καταλαβαίνω την απόφαση και δεν καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο γιατί το VAR δεν ανέτρεψε αυτή την απόφαση.

Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου είμαι χαρούμενος που κέρδισε η Αγγλία. Επίσης, ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου είμαι απογοητευμένος που δόθηκε αυτό το πέναλτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν πέναλτι, δεν καταλαβαίνω γιατί το VAR δεν ζήτησε από τον διαιτητή να δει τη φάση στο μόνιτορ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αρσέν Βενγκέρ, ωστόσο ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την υπόδειξη της παράβασης. «Ναι, μπήκα στην περιοχή, με βρήκε στο δεξί μου πόδι κι έπεσα, ήταν καθαρό πέναλτι», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει για το ESPN, ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής και πρόεδρος της Ελληνικής ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ανέφερε πως «είναι πέναλτι που σηκώνει συζήτηση. Θα προτιμούσα να μην είχε δοθεί και να ελεγχόταν η φάση μετά από τον διαιτητή, στην οθόνη. Αν θα το έδινα σε τόσο μεγάλο ματς; Δεν είμαι σίγουρος. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει επαφή, δεν γινόταν να πάρουν πίσω το πέναλτι. Υπήρχε επαφή».

Ενόψει της σύγκρουσης με τη «σκουάντρα ατζούρα», οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας ξεκίνησαν ήδη να φτιάχνουν κλίμα, ασκώντας δριμεία κριτική στη διαιτησία για το πέναλτι του Στέρλινγκ.

Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της «Corriere dello Sport», που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αγγλική σούπα. Δύο μπάλες στο γήπεδο και ανύπαρκτο πέναλτι».

image

Αιχμηρή είναι, δε, και η «Gazzetta Dello Sport», που αναφέρει στο δικό της πρωτοσέλιδο: «Ας της πάρουμε το στέμμα, η Δανία τρόμαξε την Αγγλία. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ χρειάστηκε τη βοήθεια του διαιτητή για να φτάσει στον τελικό».

image

Και ολίγον τρολάρισμα….

Τέλος η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας κλήθηκε σε απολογία από την UEFA για όσα συνέβησαν στον ημιτελικό του Euro 2020 με τη Δανία.

Η συμπεριφορά των Άγγλων φιλάθλων στον ημιτελικό του Euro 2020 με τη Δανία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους της διεθνούς ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας κλήθηκε σε απολογία με τρεις κατηγορίες. Η πρώτη φορά τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου της Δανίας.

Η δεύτερη είναι για τη χρήση βεγγαλικών και καπνογόνων κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ η τρίτη αφορά τη χρήση του λέιζερ που ήταν αισθητή στους τηλεοπτικούς δέκτες και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Κάσπερ Σμάιχελ.