Η Ισπανία μπήκε στο Euro 2014 με επιβλητικό τρόπο, καθώς επικράτησε 3-0 της Κροατίας, στο μεγάλο ματς του 2ου ομίλου και στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής, στέλνοντας «μήνυμα» προς πάσα κατεύθυνση, πως ήρθε στη διοργάνωση στοχεύοντας πολύ ψηλά.

Ads

Δεν είναι μόνο η άνετη νίκη, επί της πάντα ισχυρής και δυσκολοκατάβλητης Κροατία, την οποία “καθάρισε” μέσα σ’ ένα 45λεπτο με Μοράτα (29′), Ρουίθ (32′) και Καρβαχάλ (45+2′), αλλά και η εμφάνιση των «φούριας ρόχας», που σφύζουν από ταλέντο, αλλά και συνδυασμό παικτών μεγάλης εμπειρίας με νεαρότατους και εκκολαπτόμενους νέες αστέρες του Ισπανικού και Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Άλβαρο Μοράτα έφτασε στα 26 γκολ και έγινε ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας.

Ο Λούκα Μόντριτς αποθεώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο από το κοινό στο Βερολίνο, ενώ o 22 χρόνια μικρότερός του, ο Λαμίν Γιαμάλ έγραψε ιστορία καθώς σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε Euro και ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε του έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Ads

Σε λίγο ξεκινά το άλλο παιχνίδι του ομίλου, Ιταλία-Αλβανία, ενώ την επόμενη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου, οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν την Ιταλία (20/6, 22:00) και η Κροατία κοντράρεται με την Αλβανία (19/6, 16:00).

Η βαθμολογία

Ο αγώνας

Οι Κροάτες αιφνιδιάστηκαν στο πρώτο μέρος και δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δικές τους ευκαιρίες σε καίρια σημεία, ενώ στο τέλος έβαλαν γκολ μετά από απόκρουση σε πέναλτι, αλλά δεν το πανηγύρισαν καθώς δεν μέτρησε.

Η ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε μπήκε να πιέσει και είχε στο 7′ το πρώτο σουτ από τον Μοράτα που μπλόκαρε ο Λιβάκοβιτς. Η Κροατία θέλησε να ισορροπήσει με κυκλοφορία μπάλας για να κόψει το ρυθμό, ενώ στο 22′ η κεφαλιά του Μπούντιμιρ ήταν άστοχη στην πρώτη τελική της ομάδας του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Στο 29′ ο Άλβαρο Μοράτα πήρε την καταπληκτική κάθετη πάσα από τον Φαμπιάν Ρουίθ και με εξαιρετικό αριστερό πλασέ άνοιξε το σκορ (1-0) για τη «φούριας ρόχας».

 

Στο 30′ ο Σιμόν μπλόκαρε το σουτ του Κόβασιτς, αλλά στο 32’ο Φαμπιάν Ρουίθ ήταν ο σκόρερ για το 2-0 παίρνοντας την μπάλα από τον Γιαμάλ και κάνοντας εντυπωσιακές κινήσεις πριν εκτελέσει με το αριστερό.

 

Αμέσως η Κροατία πήγε να αντιδράσει, αλλά ο Σιμόν έδιωξε το σουτ του Μπρόζοβιτς, ενώ στο 41′ ο Γκβάρντιολ σούταρε από εξαιρετική θέση με δύναμη και η μπάλα πέρασε από την εστία χωρίς να τη βρει ο Μπούντιμιρ. Και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Ντάνι Καρβαχάλ από κοντά αξιοποίησε τη σέντρα του Γοαμάλ και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0.

 

Ήταν η πρώτη φορά που η Ισπανία πέτυχε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο ενός Euro.

Στο β’ μέρος η Ισπανία είχε μεγάλη ευκαιρία στο 52′, με τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει το πλασέ του Γιαμάλ, ενώ παραλίγο να σκοράρει ο Μοράτα στο 54′. Τρομερή τριπλή φάση για την Κροατία στο 55′ με προσπάθεια από Μπούντιμιρ, Στάνισιτς, Κράμαριτς για να μειώσει, αλλά με κάποιον τρόπο η μπάλα δεν πήγε στα δίχτυα.

Το κακό ήταν για την Ισπανία ότι αποχώρησε τραυματίας ο Μοράτα με μυϊκές ενοχλήσεις και υπάρχει ανησυχία για τα επόμενα ματς.

Στο 78′ από λάθος του Σιμόν η μπάλα έφτασε στον Πέτκοβιτς που έπεσε από το μαρκάρισμα του Ρόδρι και σωστά δόθηκε πέναλτι και κίτρινη κάρτα (θα μπορούσε και κόκκινη) στον άσο της Σίτι.

Το πέναλτι εκτέλεσε ο Πέτκοβιτς, απέκρουσε ο Σιμόν, αλλά από το γύρισμα του Πέρισιτς ο Πέτκοβιτς σκόραρε εύκολα. Όμως λόγω παράβασης (μπήκε νωρίτερα ο Πέρισιτς στην περιοχή) το γκολ δεν μέτρησε μετά τον έλεγχο.

 

Ισπανία (Λουίς ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν – Καρβαχάλ, Νάτσο, Λε Νορμάντ, Κουκουρέγια – Πέδρι (60′ Όλμο), Ρόδρι (86′ Θουμπιμένδι), Φαμπιάν Ρουίθ – Γιαμάλ (86′ Φεράν Τόρες), Μοράτα (67′ Ογιαρθάμπαλ), Ν. Γουίλιαμς (67′ Μερίνο).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρατσιτς, Γκβάρντιολ – Μόντριτς (65′ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβασιτς (65′ Σούτσιτς) – Μάγιερ, Μπούντιμιρ (56′ Πέρισιτς), Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς)

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)