Κάθε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως η διοργάνωση του 1976 που διεξήχθη στη Γιουγκοσλαβία ήταν η συναρπαστικότερη που είχε δει ο φίλαθλος κόσμος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ήταν ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, ο Αντονίν Πανένκα προσέφερε στο κοινό την πιο διάσημη εκτέλεση από την άσπρη βούλα, η Τσεχοσλοβακία νίκησε τη Δυτική Γερμανία και αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ads

Οι ημιτελικοί και ο μικρός τελικός ήταν εξίσου συναρπαστικοί καθώς και τα τρία παιχνίδια κρίθηκαν στην παράταση. Στους προκριματικούς αλλά και στα γήπεδα της Γιουγκοσλαβίας έλαμψαν μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μεταξύ αυτών και ο «Ιπτάμενος» Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ.

Ο τελικός του 1976, ήταν το καλύτερο φινάλε σε μια διοργάνωση που σημάδεψε την ποδοσφαιρική ιστορία και έδωσε νέα πνοή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού.

Τσεχοσλοβακία, Ολλανδία, Δυτική Γερμανία και Γιουγκοσλαβία ήταν οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά. Από αυτές η Τσεχοσλοβακία είχε τις μικρότερες πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου. Αντίθετα η Ολλανδία είχε μια εξαιρετική ομάδα, η Γιουγκοσλαβία – μια παραδοσιακά σημαντική ποδοσφαιρική δύναμη – ενισχυόταν από το γεγονός πως ήταν διοργανώτρια, ενώ η Δυτική Γερμανία κατευθυνόταν με φόρα προς τον τελικό συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία της μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1972 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1974.

Ads

Όλα όμως ανατράπηκαν εντός γηπέδου. Στα προκριματικά η Τσεχοσλοβακία κατάφερε να αποκλείσει τη Σοβιετική Ένωση, η οποία για πρώτη φορά από την δημιουργία Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν συμμετείχε σε τελική φάση της διοργάνωσης. Η Ολλανδία συνέτριψε το Βέλγιο. Η Γιουγκοσλαβία πέρασε από την Ουαλία και η Δυτική Γερμανία απέκλεισε την Ισπανία.

image

Στον πρώτο ημιτελικό η Δυτική Γερμανία, σε έναν εντυπωσιακό αγώνα, απέκλεισε στην παράταση τη διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία επικρατώντας με 4-2. Στον δεύτερο ημιτελικό, υπό καταρρακτώδη βροχή, η Τσεχοσλοβακία, παίζοντας με δύναμη, έως και αντιαθλητικά σε αρκετές περιπτώσεις, εκνεύρισε τους Ολλανδούς, παρασύροντας τους σε ένα επίσης σκληρό και αντιαθλητικό παιχνίδι με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με δύο κόκκινες κάρτες και τελικά να αποκλειστούν στην παράταση με 3-1. Οι Ολλανδοί θα νικήσουν στη συνέχεια τη Γιουγκοσλαβία στον μικρό τελικό. 

Έτσι η Τσεχοσλοβακία έφτασε στον τελικό κόντρα στην ομολογουμένως ισχυρότερη Δυτική Γερμανία. Όμως οι Τσεχοσλοβάκοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους Δυτικογερμανούς και ο πίνακας του σκορ έγραφε 2-0 στο πρώτο 25λεπτο. Οι παίχτες της Δυτικής Γερμανίας αντέδρασαν μειώνοντας το σκορ στο 28ο λεπτό και ισοφαρίζοντας στο 89ο. Στην παράταση καμιά από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να σκοράρει και έτσι για πρώτη φορά ένας τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος οδηγείται στην παράταση των πέναλτι. Εκεί θα γραφτεί και το τέλος του ποδοσφαιρικού παραμυθιού…

Μετά από επτά επιτυχημένες εκτελέσεις, ο Ούλι Χένες στέλνει την μπάλα πάνω από την εστία, δίνοντας την ευκαιρία στον Αντονίν Πανένκα να περάσει στην αιωνιότητα και ο Τσεχοσλοβάκος θα την εκμεταλλευτεί. Σκάβει την μπάλα από την άσπρη βούλα και την στέλνει να αναπαυτεί στην εστία του Σεπ Μάιερ, που είχε πέσει στην αριστερή του γωνία. Παίκτες και φίλαθλοι εκστασιασμένοι πανηγυρίζουν για το πανέμορφο και απρόσμενο φινάλε, που βρίσκει την Τσεχοσλοβακία νικήτρια με 5-3 και αγκαλιά με το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. «Αν υπήρχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για κάτι τέτοιο, θα μου άρεσε να κατοχυρώσω αυτή την εκτέλεση», δήλωσε αργότερα αστειευόμενος ο Πανένκα.