Τα δύο εκτός έδρας ματς του Σεπτεμβρίου πέρασαν και μας άφησαν στην δεύτερη θέση χωρίς Νίνη, Κυριάκο, Μανιάτη που θα λείψουν από τον “τελικό” με την Κροατία. Το Sport24.gr αναλύει την εικόνα την Εθνικής. Λένε πως στο ποδόσφαιρο “όποιος ζει για το 1-0 πεθαίνει συνήθως με το 0-1”. Και η Εθνική του Σάντος, που είναι ακριβώς μια ομάδα η οποία αναπνέει για την οριακή νίκη παραλίγο να μείνει στον …τόπο στην Ρίγα με τον αντίστοιχο τρόπο.

Ads

Τελικά ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έσωσε την παρτίδα στο 83′ (1-1) και πλέον η Ελλάδα θα παίξει τα ρέστα της απευθείας πρόκρισης στο Καραϊσκάκης σε ένα μήνα (07/10) κόντρα στην Κροατία.

Και για όσους απορούν γιατί ο Κυριάκος λύτρωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε έναν αγώνα που ήμασταν το φαβορί για το τρίποντο, δεν έχουν παρά να αναλογιστούν πώς σε περίπτωση νίκης επί της Κροατίας θα πάμε την τελευταία αγωνιστική στην Γεωργία όπου θα μας αρκεί η ισοπαλία.

Αντίθετα για την απευθείας πρόκριση θα θέλαμε μόνο νίκες σε αυτά τα 2 παιχνίδια, την ώρα βέβαια που μετά τα χθεσινά αποτελέσματα εξασφαλίσαμε σίγουρα τα μπαράζ (δείτε αναλυτικά τα σενάρια πρόκρισης της Ελλάδας).

Ads

Αναζητείται η ανάπτυξη

Γιατί όμως η Εθνική παρουσίασε ένα τόσο κακό πρόσωπο στη Λετονία σε αντίθεση με την θαυμάσια εμφάνιση του Ισραήλ; Πολύ απλά η ομάδα του Σάντος στο ματς της Παρασκευής είχε ως πρώτο μέλημα την άμυνα όπου συνήθως τα καταφέρνει μια χαρά.

Στη Ρίγα όμως απέναντι σε έναν κατώτερο αντίπαλο το ζητούμενο ήταν να παίξουμε ποδόσφαιρο δημιουργίας και όχι απλά να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας με ποσοστά που θυμίζουν …Μπαρτσελόνα (κοντά στο 70%).

Όποιος είδε σωστή επιθετική ανάπτυξη λοιπόν να μας το πει, ειδικά στο α’ ημίχρονο που όπως είπε σωστά και ο Γιάννης Μανιάτης “το σπαταλήσαμε”.

Βύντρα και Ζαραδούκας δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με επιτυχημένες προωθήσεις, ο Φετφατζίδης ήταν αρνητικός και ο Λυμπερόπουλος χαμένος πίσω από τον Σαλπιγγίδη. Στο κέντρο προσπαθούσε μόνος ο Καραγκούνης αφού ο Μάκος είναι εξαιρετικός στο να αμύνεται, όπως στο Ισραήλ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το γκολ των Λετονών που έφερε την Εθνική να ψάχνει στο χορτάρι δύο τέρματα…

Ανούσια υπεροχή και λύτρωση

Στην επανάληψη ο Ζαραδούκας ανέβηκε αρκετές φορές αλλά του λείπει η καλή σέντρα, ο Σάλπι πέρασε δεξιά με τον Λυμπερόπουλο στην κορυφή, ωστόσο ο στράικερ της ΑΕΚ σίγουρα δεν είναι πια σε κατάσταση να τα βάζει με όλο τον κόσμο για 90 και λεπτά.

Ο Σαμαράς ήταν σε κακή βραδιά και μείναμε με την όρεξη του Καραγκούνη που δεν μπόρεσε να παρασύρει τους υπολοίπους (διαβάστε αναλυτικά την κριτική των Ελλήνων παικτών).

Τελικά με μια κίνηση κλασικού φορ περιοχής του Κυριάκου Παπαδόπουλου, αποφύγαμε τα χειρότερα όπως τόνισε μετά τον αγώνα ο Φερνάντο Σάντος.

Και τώρα ο τελικός

Τα δύο εκτός έδρας ματς λοιπόν του Σεπτεμβρίου έφυγαν και μας άφησαν στην δεύτερη θέση χωρίς Νίνη αλλά και Κυριάκο και Μανιάτη που πήραν κίτρινη χθες και θα λείψουν από τον καθοριστικό αγώνα με την Κροατία.

Πλέον κόντρα στους Βαλκάνιους στο Καραϊσκάκη πάμε μόνο για τη νίκη σε ένα ματς που ταιριάζει στο στυλ του Σάντος (όπως και οι… τελικοί όπως σχολιάζει ο Γιάννης Λαμπίρης).

Με σφιχτή άμυνα και υπομονή κρατάμε το μηδέν και πάμε για το μισό γκολ που θα μας φέρει αγκαλιά με την απευθείας πρόκριση στο Εuro 2012.

Τι χρειάζεται όμως εκείνο το βράδυ; Πρώτον υπομονή και από τον κόσμο που αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο. Μην περιμένει την Εθνική να “πνίξει” από την αρχή τους Κροάτες. Αυτό είναι το παιχνίδι της ομάδας, με τα καλά του και τα άσχημα του, και μόνο αυτό θα μας οδηγήσει στα τελικά.

Και δεύτερον να μην δεχτούμε πρώτοι γκολ! Μοιάζει καταστροφικό σενάριο καθώς μπορεί η Ελλάδα επί Σάντος να είναι αήττητη, ωστόσο το να βάλει δύο γκολ (και ειδικά στον μεγάλο της αντίπαλο) θα είναι ένα έργο με τεράστιο βαθμό δυσκολίας…

Πηγή: sport 24