Ακόμη μία περίπτωση «ύποπτης» ανάθεσης έργου ήρθε στην επιφάνεια, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας sportime,  για τη ανάθεση παραγωγής από την ΕΡΤ, σειράς εκπομπών με αφιερώματα στους Έλληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ads

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η δημόσια τηλεόραση ενέκρινε κονδύλι 485.000 ευρώ για να ανατεθεί η συγκεκριμένη παραγωγή σε εξωτερικό συνεργάτη (την εταιρεία ΑΝ Sports and Media). Αυτή η εταιρεία είναι συμφερόντων του Κώστα Αμοιρίδη και του Θανάση Νικολάου, αρθρογράφου και φερόμενου ως διαχειριστή της ιστοσελίδας Sportsfeed.

Το συγκεκριμένο site έχει επιδοθεί τελευταία σε θερμό υποστηρικτή του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου για την ανάληψη της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, έχοντας βέβαια και την άμεση υποστήριξη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η κίνηση «Αναγέννηση στίβου» που στοχεύει στην  ανατροπή της νυν διοίκησης Παναγόπουλου-Σεβαστή (ο κ. Παναγόπουλος δεν επιθυμεί να συνεχίσει, ο κ. Σεβαστής αγωνίζεται για την επανεκλογή του). Πρόκειται για μία ακόμη επέμβαση της κυβέρνησης δια του Υφ. Αθλητισμού, στις επικείμενες εκλογές για νέες διοικήσεις στις ομοσπονδίες.

Ads

Ο Θ. Νικολάου που είχε και όλη την αλληλογραφία με την ΕΡΤ για την ανάθεση της παραγωγής, είναι αδελφός του Γιάννη Νικολάου είναι στέλεχος της IAAF (Διεθνούς Ομοσπονδίας του στίβου), βασικός συνεργάτης του προέδρου της Σεμπάστιαν Κόε, με βάση το Μονακό και μετέχει στην συντονιστική επιτροπή της κίνησης «Αναγέννηση», η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο υπό τον Β. Οικονόμου για να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΓΑΣ.

Πολλές συμπτώσεις, πολλά τα ερωτήματα… Συνοπτικά έχουμε απευθείας ανάθεση έργου από δημόσιο φορέα, απροκάλυπτη προώθηση κυβερνητικού υποψηφίου από μέσον (ιστοσελίδα) της οποίας διαχειριστής είναι αυτός που διαπραγματεύεται και αναλαμβάνει το έργο, για λογαριασμό δικής του εταιρείας ή συμφερόντων του,  έχοντας συγγενική σχέση με ανώτατο στέλεχος της διεθνούς ομοσπονδίας που είναι και στην «Αναγέννηση». Το κόστος κάθε επεισοδίου (σύνολο 85) συμφωνήθηκε στα 5.700 ευρώ.

Για την σκανδαλώδη αυτή ανάθεση κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πέτσα, για την πολιτική εξυπηρετήσεων ημετέρων από την Κυβέρνηση και συναλλαγής, ακόμη και προσπάθειας χειραγώγησης των αρχαιρεσιών των αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων μέσω της ΕΡΤ Α.Ε., ο Τομεάρχης και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης και Νατάσα Γκαρά, από κοινού με τον Τομεάρχη Αθλητισμού, Θάνο Μωραΐτη.

Στην ερώτηση την οποία υπογράφουν συνολικά 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για τη δημιουργία, μέσω της ΕΡΤ Α.Ε, μηχανισμού αδιαφανούς χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένου Συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των ερασιτεχνιών σωματείων στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη εταιρείας για την παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος – σύμφωνα με δημοσιεύματα – την ίδια στιγμή έχει αναλάβει την προώθηση και την προβολή συγκεκριμένου συνδυασμού για τις επερχόμενες εκλογές στον ΣΕΓΑΣ, στον οποίο, μάλιστα, συμμετέχει και συγγενικό του πρόσωπο.

Μάλιστα, επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, σε μία πολυδάπανη  και σκανδαλώδη εξωτερική παραγωγή τη στιγμή που η ΕΡΤ διαθέτει και το προσωπικό αλλά και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εκτέλεση ανάλογης τηλεοπτικής εκπομπής.

Κατόπιν όλων των παραπάνω οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν προς τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Πέτσα, τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί επελέγη η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επιλογή αναδόχου, για να διεκπεραιώσει τη τηλεοπτική παραγωγή με τίτλο “Τeam Hellas 2020ne – Road to Tokyo”;
  • Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός από την ΕΡΤ Α.Ε;
  • Με ποια κριτήρια επελέγη η εταιρεία AN SPORTS & MEDIA στην οποία ανατέθηκε η εκτέλεση εξωτερικής παραγωγής, με κατεπείγουσα απευθείας ανάθεση.
  • Ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου που να δικαιολογούν το ποσό των 484.500,60 ευρώ πλέον ΦΠΑ;
  • Πόσες και ποιες τηλεοπτικές παραγωγές έχει υλοποιήσει κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να επιλεγεί από την ΕΡΤ Α.Ε ως η καταλληλότερη με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης;

Μετά τον σάλο και την κατακραυγή, καθώς και τις επερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης , ο Βασίλης Οικονόμου με χθεσινές δηλώσεις του στο «‘Έθνος» ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, αλλά θα είναι παρών και θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την κίνηση «Αναγέννηση».