Έπειτα από αποχή μιας εβδομάδας, ο Αιθίοπας άσος του Μαραθωνίου, Haile Gebrselassie, αποφάσισε να ριχτεί ξανά στον αγωνιστικό στίβο. Ο αθλητής στις 7 Νοεμβρίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, μετά από τραυματισμό που υπέστη στο γόνατο στη διάρκεια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης.

Ads

«Το τρέξιμο είναι στο αίμα μου και αποφάσισα να συνεχίζω να διαγωνίζομαι» έγραψε o ίδιος στο twitter προχθες το πρωί. «Όταν το γόνατό μου καλυτερέψει, θα προσηλωθώ στον επόμενό μου αγώνα». Και συμπλήρωσε πως «η ανακοίνωσή μου στη Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη μου αντίδραση μετά από έναν απογοητευτικό αγώνα».

Ο 37χρονος δρομέας αγωνίζεται σε κούρσες υψηλών απαιτήσεων, αποστάσεων από 1,5 χλμ και Μαραθώνιους. Έχει κερδίσει αρκετούς ολυμπιακούς τίτλους και καταρρίψει 26 παγκόσμια ρεκόρ, γράφοντας έτσι επάξια τη δική του σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού.

Επόμενος στόχος του οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Ο προπονητής του, Woldemeskel Kostre, πιστεύει μάλιστα ότι αν ο Gebrselassie συνεχίσει με το ίδιο πάθος μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τα 45 του. Πεποίθηση που έχει βάση, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις δύο χρόνια πριν, το 2008, στο Μαραθώνιο του Βερολίνου κατέρριψε το παγκόσμιο δικό του ρεκόρ κατά 27 δευτερόλεπτα.

Ads

Ωστόσο ο Haile Gebrselassie, εκτός από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών, είναι και πετυχημένος επιχειρηματίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Έχει δημιουργήσει στην Αιθιοπία το δικό του running club κι έχει ιδρύσει στην πρωτεύουσα της ένα σχολείο, απασχολώντας έτσι πάνω από 1.000 υπαλλήλους.