Η Ιταλία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στη φάση των 16 του Euro 2020, ύστερα από τη νίκη της με 3-0 επί της Ελβετίας για τη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου.

Ads

Ο Μανουέλ Λοκατέλι ήταν ο πρωταγωνιστής του αγώνα, αφού σημείωσε δύο απ’ τα γκολ της συνάντησης, στην οποία η “σκουάντρα ατζούρα” δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Ο Τσίρο Ιμόμπιλε έχασε ευκαιρίες αλλά στο 89′ σκόραρε και πάλι, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι να ξεκαθαρίσει το πλασάρισμα των Ιταλών στον όμιλο, κάτι που θα γίνει γνωστό έπειτα από τον αγώνα τους με την Ουαλία, ο οποίος θα κρίνει και τα υπόλοιπα “εισιτήρια”.

Η βαθμολογία του 1ου ομίλου:

  • 1. Ιταλία 6 (6-0)
  • 2. Ουαλία 4 (3-1)
  • 3. Ελβετία 1 (1-4)
  • 4. Τουρκία 0 (0-5)

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής:

Ads

Κυριακή 20/6, 19:00

  • Ιταλία – Ουαλία (Ρώμη)
  • Ελβετία – Τουρκία (Μπακού)

Από τα πρώτα λεπτά η Ιταλία επιχείρησε να βρει το γκολ που θα της δώσει άλλον αέρα στον αγώνα. Ο Ιμόμπιλε είχε την πρώτη ευκαιρία, ο Ινσίνιε την επόμενη και στην τρίτη στο 19΄η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των Ελβετών, από έναν ανέλπιστο ήρωα, τον Τζιόρτζιο Κιελίνι.

Το τέρμα δεν μέτρησε επειδή είχε προηγηθεί χέρι του Ιταλού στόπερ, ο οποίος μερικά λεπτά αργότερα αποχώρησε τραυματίας, ίσως στο μοναδικό σημείο του τουρνουά μέχρι στιγμής που ο Μαντσίνι αισθάνθηκε προβληματισμένος.

Δύο λεπτά κράτησαν οι σκέψεις, αφού στο 26′ μία καταπληκτική επίθεση των γηπεδούχων κατέληξε σε πλασέ του Μανουέλ Λοκατέλι για το 1-0.

Οι Ιταλοί δεν σταμάτησαν εκεί και συνέχισαν να επιτίθενται, κυρίως από τις πτέρυγες, με τους Ελβετούς απλά να παρακολουθούν και να μην μπορούν να κάνουν παραπάνω από μία τελική κι αυτή άστοχη.

Με μία τελική στο 1ο ημίχρονο κι αυτή άστοχη, ο Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς αναγκάστηκε να αλλάξει επιθετικό και στη θέση του Χάρις Σεφέροβιτς έβαλε τον Μάριο Γκαβράνοβιτς. Η πρώτη συμβολή στο παιχνίδι του επιθετικού της Ντίναμο Ζάγκρεμπ ήταν να δεχθεί κίτρινη κάρτα! Στη συνέχεια ανέλαβε ξανά δράση η Ιταλία.

Στο 52΄ ο Λοκατέλι με καλοζυγισμένο σουτ εκτός περιοχής έγραψε το 2-0, σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο γκολ στο ίδιο παιχνίδι.

Το γκολ αυτό τελικά αφύπνισε τους Ελβετούς, που πρώτα με τον Στιβέν Ζουμπέρ ανάγκασε τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα να κάνει την πρώτη επέμβαση της σεζόν και στη συνέχεια με τον Τζερντάν Σακίρι, που το σουτ του σταμάτησαν τάκλιν των Ιταλών.

Οι αλλαγές και οι τραυματισμοί βοήθησαν τους Ιταλούς να μην χάσουν τον έλεγχο του αγώνα. Αντ’ αυτού είχαν 3 διαδοχικές καλές στιγμές, δύο με τον Ιμόμπιλε και μία με τον Μπεράρντι.

Ο Ιμόμπιλε προσπάθησε να βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ αλλά είχε κακά τελειώματα. Παρόλα αυτά βρήκε τελικά τον δρόμο προς τα δίχτυα, για το δεύτερο τέρμα του στη διοργάνωση, με ωραίο σουτ στο 89ο λεπτό, που δεν κατάφερε να διώξει ο Ζόμερ, για να διαμορφώσει το 3-0.

Το τελικό 3-0 όχι μόνο στέλνει την Ιταλία στην επόμενη φάση να περιμένει τον αντίπαλό της, αλλά κάνει πολύ δύσκολο το έργο των Ελβετών να προκριθούν με παθητικό στη διαφορά τερμάτων.

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι (24′ Ατσέρμπι), Σπινατσόλα, Μπαρέλα (87′ Κριστάντε), Ζορζίνιο, Λοκατέλι (86′ Πεσίνα), Μπεράρντι (70′ Τολόι), Ιμόμπιλε, Ινσίνιε (69′ Κιέζα)

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Σόμερ, Ελβέντι, Σερ (58′ Ζουμπέρ), Ακάντζι, Εμπαμπού (58′ Βιντμέρ), Φρόιλερ (84′ Σο), Τζάκα, Ροντρίγκεζ, Σακίρι (78′ Βάργκας), Σεφέροβιτς (46′ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό

Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)