Το Βέλγιο δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Ρωσίας, επικρατώντας 3-0 στην δική τους πρεμιέρα στον δεύτερο όμιλο του Euro.

Ads

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν μια επαγγελματική εμφάνιση, δεν φόρτσαραν ιδιαίτερα και έδειξαν πως μπορούν και χωρίς τον «αρτίστα» τους Κέβιν Ντε Μπρόινε, κόντρα σε αντιπάλους του επιπέδου της Ρωσίας.

Δύο γκολ ο Λουκάκου (10′, 88′) και ένα ο Μενιέ (34′) για τους νικητές, με τον θηριώδη φορ να ανοίγει από τώρα τον δρόμο για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, με τους Βέλγους να μπαίνουν ιδανικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ η Ρωσία για 7ο σερί ματς σε Euro δεν νίκησε.

Με 3-4-2-1 παρέταξε το Βέλγιο ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο Κουρτούα στην εστία, με τους Αλντερβάιρελντ, Μπογιατά, Φερτόνχεν στην τριάδα των στόπερ. Καστάνιε, Ντεντόνκερ, Τίλεμανς, Τόργκαν Αζάρ στην τετράδα των χαφ, με τους Μέρτενς, Καράσκο να κινούνται περιφερειακά γύρω από τον Λουκάκου.

Ads

Με 4-2-3-1 κατέβασε τη Ρωσία ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ. Ο Σούνιν κάτω από τα δοκάρια, με τους Φερνάντες, Σεμένοβ, Τζίκια, Ζιρκόφ στην άμυνα. Οζντόεφ, Μπαρίνοφ τα δύο χαφ, με τους Ζομπνίν, Γκολόβιν, Κουζιάεφ να πλαισιώνουν τον Τζούμπα που ήταν ο καθαρόαιμος επιθετικός.

Με διάθεση να πάρει μπάλα στα πόδια της και να προσπαθήσει να δημιουργήσει μπήκε η Ρωσία στο παιχνίδι, με το Βέλγιο να δίνει χώρο και να προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα.

Μάλιστα, οι «κόκκινοι διάβολοι» «χτύπησαν» στην πρώτη τους τελική προσπάθεια στο ματς στο 10΄, όταν ο Σεμένοφ έκανε μεγάλο λάθος και «έστρωσε» την μπάλα στον Λουκάκου, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος αλλά θεωρήθηκε πως έγινε κάτοχος της μπάλας από αντίπαλο, για το 1-0 και την αφιέρωση στον μεγάλο άτυχο και συμπαίκτη του στην Ίντερ, Κρίστιαν Έρικσεν.

Αμέσως μετά οι Ρώσοι απείλησαν με τον Φερνάντες να πιάνει την κεφαλιά αλλά ο Κουρτουά ήταν εκεί, με το Βέλγιο να παίρνει τα ηνία του αγώνα και να ανεβάζει ταχύτητα.

Στο 18′ ο Λουκάκου έδωσε στον Ντεντόνκερ αλλά το πλασέ του πέρασε πάνω από τα δοκάρια, ενώ τέσσερα λεπτά μετά ο Τόργκαν Αζάρ νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Σούνιν.

Η ατυχία «χτύπησε» και τις δύο ομάδες που προχώρησαν σε αναγκαστικές αλλαγές (Μενιέ αντί Καστάνιε το Βέλγιο, Τσερίσεφ αντί Κουζιάεφ στην Ρωσία) με το Βέλγιο να βρίσκει και δεύτερο γκολ στο 34ο λεπτό όταν Σούνιν έκανε κακή εκτίμηση της φάσης και ουσιαστικά έστρωσε στον Μενιέ, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 2-0.

Ο Καραβάεφ πήρε τη θέση του Ζιρκόφ στο 43΄ στην δεύτερη αναγκαστική αλλαγή των Ρώσων, με τον Καράσκο να απειλεί στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά να μην βρίσκει τέρμα μετά από την τρομερή ατομική προσπάθεια που έκανε.

Αν το πρώτο μέρος είχε καλό ρυθμό και φάσεις, το δεύτερο ήταν απολύτως άνοστο. Το Βέλγιο δεν είχε λόγο να φορτσάρει και να συνεχίσει να παίζει στα «κόκκινα», ρίχνοντας τον ρυθμό και κάνοντας συντήρηση δυνάμεων.

Η ομάδα του Μαρτίνεθ προσέγγισε εξαιρετικά σε θέμα τακτικής το ματς, δεν απειλήθηκε ούτε μισή φορά από τους Ρώσους και απλώς οι Βέλγοι έπαιζαν με τον χρόνο. Ενδεικτικό πως δεν υπήρξε η παραμικρή φάση στο δεύτερο μέρος, μπροστά σε καμία από τις δύο εστίες και άπαντες έδειχναν να περιμένουν το τελευταίο σφύριγμα.

Παρόλα αυτά, το Βέλγιο χτύπησε ξανά λίγο πριν το φινάλε με τον Μενιέ να κάνει υπέροχη κάθετη και να… κόβει στα δύο τους Ρώσους, με τον Λουκάκου να σκοράρει εκ νέου (88′) για το τελικό 3-0.

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Μπογιάτα, Βερτόνχεν (77’ Βερτόνχεν), Αζάρ, Καστάνιε (27’ Μενιέ), Ντεντόνκερ, Τίλεμανς, Καράσκο (77’ Πράετ), Μέρτενς (72’ Εντέν Αζάρ), Λουκάκου.

Ρωσία (Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ): Σουνίν, Φερνάντες, Ζιρκόφ (43’ Καραβάεφ), Τζίκια, Σεμένοφ, Οζντόεφ, Μπαρίνοφ (46’ Ντιβέγεφ), Ζομπνίν (63’ Μούχιν), Γκολόβιν, Κουζιάεφ (30’ Τσέρισοφ – 63’ Μιράντσουκ), Τζιούμπα.

Διαιτητής: Ματέου Λαόθ (Ισπανία)