Διεκόπη στο 41ο λεπτό της αναμέτρησης ο αγώνας Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι όταν μια σημαία με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβάνει και το Κόσοβο, και πάνω έγραφε «Αυτόχθονες», εμφανίστηκε στο γήπεδο κρεμασμένη από ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι. Οι σέρβικες αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τουΌλσι Ράμα, αδελφού του Αλβανού πρωθυπουργού, που καθόταν στις εξέδρες των επισήμων, ως υπεύθυνου για το περιστατικό.

Ads

Το επεισόδιο ξεκίνησε λίγο πριν το ημίχρονο του αγώνα όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι από το οποίο κρεμόταν λάβαρο με το χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας το ιπτάμενο αντικείμενο να προσγειωθεί.

Όταν το αεροπλανάκι κόντευε να προσγειωθεί, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβις έπιασε τη σημαία και την κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Τότε οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του την πάρουν. Τα αίματα άναψαν μεταξύ των παικτών που άρχισαν να διαπληκτίζονται, με μία ομάδα φιλάθλων να συμβάλει στην ένταση εισβάλλοντας στον αγωνιστικό χώρο. Ένας από αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίχτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια.

Η αλβανική ομοσπονδία ζήτησε να εκκενωθεί το στάδιο για να επιτρέψει την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της, ωστόσο ο διαιτητής του αγώνα διέκοψε οριστικά το παιχνίδι που διεξαγόταν στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Euro 2016. Το Θέμα θα παραπεμφθεί στην ΟΥΕΦΑ.

Ads

Το Κόσοβο, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, το 2008 κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία ωστόσο δεν αναγνώρισε την απόσχιση. Σημειώνεται πως στο χάρτη της “Μεγάλης Αλβανίας” περιλαμβάνονται ακόμη περιοχές της Ελλάδας (Ήπειρος και Κέρκυρα), του Μαυροβουνίου, της Σερβίας αλλά και της ΠΓΔΜ.