Ads

Όπως και το 2008, η Ισπανία ήταν η μεγάλη νικήτρια στην τιτανομαχία με την Γερμανία. Οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν με 1-0 και θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους το τρόπαιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Το «χρυσό γκολ» από τον Καταλανό, αρχηγό της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ στο 73’ με άπιαστη κεφαλιά.

Τόρες στον πάγκο

Το μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα στην Γερμανία και την Ισπανία στο Ντέρμπαν δεν είχε τον φοβερό ρυθμό ή την ποιότητα που κάποιοι ίσως περίμεναν. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε άφησε στον πάγκο τον Τόρες για χάρη του Πέδρο Ροντρίγκεζ και αυτό βοήθησε ακόμα περισσότερο την ομάδα του να κρατήσει τον έλεγχο της μπάλας. Με εξαίρεση ολιγόλεπτα διαστήματα, στο πρώτο μέρος, οι «φούριας ρόχας» μονοπώλησαν την κατοχή της μπάλας, ξεκινώντας το πάσινγκ γκέιμ τους από τους Πουγιόλ και Πικέ.

Ξεκάθαρες ευκαιρίες με Βίγια, Πουγιόλ

Ads

Στο πρώτο τέταρτο, το γκολ φαινόταν θέμα χρόνου για αυτούς. Ο Πέδρο βρήκε με έξοχη κάθετη πάσα τον Βίγια στο 6’ αλλά ο Νόιερ έσωσε την εστία της ομάδας του ενώ στο 14’ η κεφαλιά του Πουγιόλ από πολύ καλό σημείο έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα για τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Μετά το δύσκολο πρώτο 15λεπτο, οι Γερμανοί άρχισαν να βγαίνουν καλύτερα μπροστά αν και η απουσία του Μίλερ ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής αφού ο Κλόζε κλείστηκε αποτελεσματικά από το αμυντικό δίδυμο των Ισπανών και άλλος παίκτης να κρατήσει και να μοιράσει σωστά την μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δεν υπήρχε για τα «πάντσερ».

“Φώναξαν” για πέναλτι οι Γερμανοί

Το πρώτο σουτ για την ομάδα του Λεβ ήρθε στο 32’ και ενώ μέχρι τότε οι Γερμανοί είχαν γίνει επικίνδυνοι μόνο με κάποια κόρνερ του Οζίλ και του Τροχόφσκι που προβλημάτισαν τον Κασίγιας. Ο μέσος του Αμβούργου δοκίμασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή αλλά ο Ισπανός πορτιέρο αποσόβησε τον κίνδυνο με ωραία επέμβαση στην αριστερή γωνία του. Οι Ίβηρες συνέχισαν όμως να έχουν εκείνοι την πρωτοβουλία, δίχως να καταφέρουν να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ινιέστα και Πέδρο που άλλαζαν συνεχώς πλευρά, στο 4-2-1-3 του Ντελ Μπόσκε. Μάλιστα στην εκπνοή του ημιχρόνου, υπήρξε ένα «ύποπτο» μαρκάρισμα του Ράμος στον Οζίλ (ξεκίνησε εκτός περιοχής) αλλά ο Ούγγρος Βίκτορ Κασάι δεν συγκινήθηκε.

Πιο αποφασισμένοι οι Πρωταθλητές Ευρώπης

Η εικόνα του αγώνα δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου στην επανάληψη. Ισπανοί και Γερμανοί δεν άλλαξαν καθόλου τους προσανατολισμούς του και η εικόνα του ματς έδειχνε πως ένα γκολ θα ήταν ικανό να κάνει την διαφορά και να κρίνει το ματς. Οι πρώτες απειλές ήρθαν και πάλι από τους Ισπανούς με την υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας να προσφέρει σουτ με καλές προϋποθέσεις σε Τσάμπι Αλόνσο και Βίγια αλλά αμφότεροι σημάδεψαν εκτός της εστία του Νόιερ. Η πίεση των «φούριας ρόχας» έγινε αφόρητη στην συνέχεια, όταν μέσα σε ένα λεπτό έφτασαν δύο φορές κοντά στο γκολ στο 58’. Πρώτα ο Νόιερ αρνήθηκε το «1-0» σε σουτ του Πέδρο και στην συνέχεια η παράλληλη μπαλιά του Ινιέστα από αριστερά και στο ύψος της τελικής γραμμής, πέρασε ακριβώς μπροστά από τον Βίγια που δεν μπόρεσε να την στείλει στα δίχτυα.

Το γκολ του Πουγιόλ

Μετά το 65’ και την είσοδο του Κρόος αντί του Τροχόφσκι, τα «πάντσερ» έδειξαν διάθεση να κυνηγήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την τύχη τους από το να περιμένουν να συμβεί το… μοιραίο. Οι παίκτες του Λεβ ανέβηκαν κάποια μέτρα στο γήπεδο και έδειξαν ικανοί να «σοκάρουν» τους πρωταθλητές Ευρώπης. Στην πιο σημαντική φάση που δημιούργησαν όμως, ο Κασίγιας σταμάτησε το αδύναμο πλασέ του Κρόος από καλή θέση στο 69’ και ύστερα ήρθε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, με ένα όχι ιδιαίτερα ένδοξο τρόπο. Ο Πουγιόλ νίκησε τους πάντες σε μια εκτέλεση κόρνερ του Τσάβι από αριστερά στο 73’ και οι Ισπανοί είχαν απλά ένα 20λεπτο διαχείρισης του αποτελέσματος μπροστά τους.

Πιέστηκαν αλλά δεν ανησύχησαν…

Αντίθετα με ότι συνέβη –για παράδειγμα- στο ματς με την Πορτογαλία, οι «φούριας ρόχας» δεν μπόρεσαν να «φάνε» τον χρόνο με τον προσφιλή τους τρόπο: Εκείνο το… εκνευριστικό πάσινγκ γκέιμ που διαλύει ψυχολογικά και σωματικά τον αντίπαλο. Γύρισαν με την σειρά τους αρκετά μέτρα πίσω και προσπάθησαν να κρατήσουν το σκορ με… συμβατικό τρόπο, κρατώντας πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα. Ο Λεβ πέρασε στο ματς και τον Μάριο Γκόμεζ αναγκασμένος να προστάξει έναν πιο τολμηρό τρόπο παιχνιδιού. Η πιο μεγάλη φάση δημιουργήθηκε από την Ισπανία όμως στο 82’, όταν ο Πέδρο σπατάλησε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Νόιερ ντριμπλάροντας δίχως νόημα. Οι Γερμανοί το πάλεψαν με κάποιες σέντρες από τα πλάγια αλλά Πουγιόλ (κυρίως), Πικέ και λοιποί «καθάρισαν» κάθε προσπάθεια. Η Ισπανία πήρε μια δίκαια πρόκριση για τον τελικό, που θα αναδείξει έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή που θα πάρει το τρόπαιο για πρώτη φορά!

Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ (52’ Γιάνσεν), Μερτεζάκερ, Φρίντριχ, Κεντίρα (80’ Γκόμεζ), Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Τροχόφσκι (62’ Κρόος), Ποντόλσκι, Κλόζε.

Ισπανία: Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Πικέ, Πουγιόλ, Μπούσκετς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (93’ Μαρτσένα), Πέδρο (86’ Σίλβα), Ινιέστα, Βίγια (81’ Τόρες).

Πηγή: https://www.sportdog.gr