Oι περισσότεροι ίσως το έχετε παρακολουθήσει από κάποια μεταμεσονύκτια τηλεοπτική μετάδοση. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ανάμεσα στους παίκτες που κονταροχτυπιούνται σε «τσόχινα αλώνια» βρίσκονται και Ελληνες για τους οποίους το πόκερ έχει γίνει μέσο βιοπορισμού.

Από το “Βήμα“, 22 Ιουλίου 2010

Πριν από τέσσερα χρόνια ο 26χρονος σήμερα κ. Γιώργος Καπάλας ήταν ένας τυπικός νέος της ηλικίας του. Φοιτητής σε ΤΕΙ Πληροφορικής, περνούσε τον χρόνο του βλέποντας ποδόσφαιρο και διασκεδάζοντας με τους φίλους του. Η μοναδική ιδιαίτερη ενασχόλησή του πλην αυτών των «χόμπι», ήταν το παιχνίδι στρατηγικής με κάρτες με την ονομασία Μagic the Gathering. «Ημουν από τους καλύτερους στην Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι.Κάποιοι από τους συμπαίκτες μου, μου πρότειναν να ασχοληθώ με το πόκερ,διότι θεωρούσαν ότι θα μου ταίριαζε και ότι θα μπορούσα να γίνω καλός σε αυτό» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα». «Διάβασα ορισμένα βιβλία για το πόκερ και ξεκίνησα να παίζω στο Διαδίκτυο.Τους πρώτους έξι μήνες έχανα,μικροποσά βέβαια,κάποια στιγμή όμως κέρδισα την πρόκριση για ένα μεγάλο τουρνουά στην Αυστρία. Εκεί γνώρισα τον Γιώργο Θεοφανόπουλο, αρχισυντάκτη σήμερα της ιστοσελίδας pokercity.gr, που με βοήθησε να εξελίξω το παιχνίδι μου» προσθέτει.

Ads

Σύμφωνα με τον… μέντορά του, τον κ. Γιώργο Θεοφανόπουλο, ο οποίος παίζει πόκερ εδώ και περίπου 10 χρόνια και σχολιάζει διεθνή τουρνουά για την τηλεόραση, «ο Γιώργος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της νέας γενιάς παικτών που σιγά σιγά κατακτούν τα μεγάλα “ζωντανά” τουρνουά. Στο Διαδίκτυο οι παρτίδες εξελίσσονται ταχύτατα, με αποτέλεσμα οι παίκτες να αποκτούν γρήγορα εμπειρία» επισημαίνει. «Τα τελευταία 10 χρόνια,το πόκερ,και ειδικά η παραλλαγή του Νo Limit Τexas Ηoldem έχει γίνει πάρα πολύ δημοφιλής. Σε αυτό συνετέλεσε ιδιαίτερα το Ιnternet αλλά και η τηλεόραση.Επίσης κομβική στιγμή για την ανάπτυξη του παιχνιδιού ήταν το αποτέλεσμα του World Series of Ρoker το 2003,το τουρνουά που γίνεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας και θεωρείται η σημαντικότερη διοργάνωση παγκοσμίως.Νικητής αναδείχθηκε ο Κρις Μάνεϊμέικερ (σ.σ.: moneymakerσημαίνει κατά λέξη «αυτός που βγάζει λεφτά»),ένας ερασιτέχνης που είχε κερδίσει τη συμμετοχή του στο τουρνουά από προκριματικά στο Διαδίκτυο. Ακριβώς λόγω αυτής της επιτυχίας από έναν άγνωστο ως τότε παίκτη,εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ανακάλυψαν το παιχνίδι» υπογραμμίζει ο κ. Θεοφανόπουλος.

Σήμερα πλέον, ο Γιώργος Καπάλας δηλώνει επαγγελματίας παίκτης πόκερ, με τα συνολικά κέρδη του από τουρνουά να ξεπερνούν τις 600.000

δολάρια. «Εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με το πόκερ, παρ΄ όλα αυτά μέχρι πέρυσι δίσταζα να το αναφέρω σε συζητήσεις με ανθρώπους που γνώριζα. Για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος, του είναι δύσκολο να καταλάβει ότι κάποιος μπορεί να έχει σταθερά καλό εισόδημα από κάτι που για πολύ κόσμο θεωρείται απλώς τζόγος.Από τη στιγμή που κέρδισα όμως πέρυσι σε ένα μεγάλο τουρνουά ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 80.000 δολαρίων, μου είναι πιο εύκολο να πείσω τον κάθε συνομιλητή μου» επισημαίνει.

Ads

Η κερδοφόρα δραστηριότητα του Γιώργου δεν πέρασε, όπως ήταν φυσικό, απαρατήρητη από το οικογενειακό του περιβάλλον. «Η μητέρα μου χάρηκε καθώς κέρδιζα χρήματα. Ο αδερφός μου είχε τις αντιρρήσεις του, θεωρούσε κατά κάποιον τρόπο ανήθικο να κερδίζω χρήματα από το πόκερ» τονίζει. Η απάντηση σε αυτό το θέμα έρχεται από τον Γιώργο Θεοφανόπουλο: «Οσοι παίζουν, το κάνουν με τη θέλησή τους και με τους ίδιους όρους» σημειώνει. Και οι δύο συμφωνούν ότι το πόκερ είναι παιχνίδι ικανοτήτων και όχι τυχερό. «Πιστεύω ότι το βασικό χαρακτηριστικό ένας καλού παίκτη πόκερ είναι ο εγωισμός με την καλή έννοια του όρου, δηλαδή η επιθυμία του να κερδίζει» τονίζει ο κ. Καπάλας. «Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ικανότητα να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές καταστάσεις και να δείχνεις διορατικότητα» προσθέτει.

Για τους μυημένους στο πόκερ, είναι ένα παιχνίδι χαρακτήρων. «Η κλασική φράση λέει ότι το πόκερ δεν είναι ένα παιχνίδι χαρτιών που παίζεται από ανθρώπους, αλλά ένα παιχνίδι ανθρώπων που παίζεται με χαρτιά. Θεωρώ ότι περιγράφει πολύ καλά την ουσία του παιχνιδιού. Φυσικά και ο παράγοντας τύχη είναι υπαρκτός. Είναι ακριβώς ο συνδυασμός στρατηγικής και τύχης που κάνει το πόκερ αγαπητό. Το σκάκι, π.χ., δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το ευρύτερο κοινό επειδή είναι παιχνίδι στο οποίο μετράει μόνο η ικανότητα. Ο,τι και να γίνει,εγώ δεν μπορώ να κερδίσω τον Κασπάροφ σε μια παρτίδα.Στο πόκερ όμως, σε μια αναμέτρηση με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ακόμη και ο πιο άσχετος παίκτηςκάποιες φορές θα φύγει κερδισμένος» προσθέτει ο Γιώργος Θεοφανόπουλος.

Παρά τις επιτυχίες του κ. Καπάλα όπως και άλλων ελλήνων παικτών, οι συμπατριώτες μας δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα. «Οταν παίζω στο εξωτερικό, προσπαθώ να τονίσω στους αντιπάλους μου ότι προέρχομαι από την Ελλάδα, ώστε να πιστέψουν ότι δεν είμαι καλός παίκτης» δηλώνει ο κ. Καπάλας. Παρ΄ όλα αυτά το ελληνικό πόκερ σημείωσε πρόσφατα μια επιτυχία σε ομαδικό επίπεδο. Τον περασμένο Μάιο, οι Καπάλας και Θεοφανόπουλος ήταν συναρχηγοί της ελληνικής ομάδας στο World Τeam Ρoker του Λας Βέγκας, όπου κατέκτησαν την 3η θέση. «Στην Αμερική το πόκερ είναι σε τελείως άλλο επίπεδο. Οι γνωστοί παίκτες είναι πραγματικοί σταρ, δίνουν αυτόγραφα, εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, συμμετέχουν σε διαφημιστικά σποτ» λέει ο κ. Καπάλας.