Η αλήθεια είναι πως πολλοί εκπλαγήκαμε με την θετική απάντηση του Νίκου Γκάλη, στην πρόταση του υποψήφιου για την προεδρία της ΕΟΚ Παναγιώτη Φασούλα, να είναι επίτιμος πρόεδρος στη επόμενη διοίκηση της ΕΟΚ, στην περίπτωση που η «αράχνη» και η παράταξη του πλειοψηφήσει στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου.

Ads

Ασφαλώς και είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη, με δεδομένο ότι ο Θεός του Ελληνικού μπάσκετ από τότε που σταμάτησε να αγωνίζεται, ουδέποτε διεκδίκησε αξιώματα και οι παρεμβάσεις του ήταν ελάχιστες, ουσιαστικές και διακριτικές.

Εδώ και 27 χρόνια από το φινάλε της μοναδικής του καριέρας, είχε αμέτρητες προτάσεις για συμμετοχή σε διοικητικές θέσεις συλλόγων, πολιτικά κόμματα, δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις.

Ο Γκάλης δεν ενέδωσε ποτέ, μην θέλοντας να «αβαντάρει» με το όνομα του κανέναν, αλλά και μη έχοντας ανάγκη από πόστα, καρέκλες και οφέλη που θα μείωναν την διαδρομή του και την καθολική αναγνώριση του από τους Έλληνες.

Ads

Όπως είναι γνωστό οι εκλογές για νέα διοίκηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), θα διεξαχθούν (ελπίζοντας να μην αλλάξει πάλι κάτι) στις 12 Σεπτεμβρίου με ηλεκτρονική τελικά ψηφοφορία.

Υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι Παναγιώτης Φασούλας (“Πρώτα το μπάσκετ”), Βαγγέλης Λιόλιος (“Δώσε Πάσα”) και Άγγελος Παπανικολάου (“Το μπάσκετ στα χέρια μας”).

Οι εκλογές έχουν αναβληθεί πολλές φορές, η ομοσπονδία έχει διοίκηση Πρωτοδικείου με επικεφαλής τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, που ότι και να συμβεί δεν θα είναι πλέον στην ηγεσία του μπάσκετ μετά από δεκαετίες και το άθλημα είναι σε απόλυτη υποβάθμιση και φθίνουσα πορεία.

Ο Παναγιώτης Φασούλας πρότεινε στον Νίκο Γκάλη να αναλάβει χρέη επίτιμου προέδρου της ΕΟΚ σε περίπτωση που εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Θα είναι μεγάλη τιμή, τόσο για μένα προσωπικά, όσο και για το Ελληνικό μπάσκετ στο σύνολό του να αναδειχθεί στο αξίωμα αυτό ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ο Halloffamer της FIBA και του NBA που ηγήθηκε της μεγαλειώδους πορείας και των παγκόσμιων διακρίσεων του Ελληνικού μπάσκετ.

Η πρότασή μου στον Νίκο Γκάλη δεν είναι μόνο τιμητική. Είναι μια πρόταση για ουσιαστική συμβολή από την πλευρά του στην υλοποίηση του προγράμματος που έχουμε εξαγγείλει και στο οποίο θα βάλει και ο ίδιος, με το διεθνές του κύρος, τις γνώσεις και την εμπειρία του τη δική του μοναδική σφραγίδα».

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ δέχτηκε την πρόταση, με την υπόσχεση να οδηγήσουν σε αναγέννηση το ελληνικό μπάσκετ.

«Συναντήθηκα πριν από λίγες μέρες με τον παλιό μου συμπαίκτη στην Εθνική ομάδα και καλό φίλο Παναγιώτη Φασούλα. Η συζήτηση που είχαμε ξύπνησε τις όμορφες αναμνήσεις του ελληνικού μπασκετικού παρελθόντος και ανέδειξε την κοινή μας επιθυμία για βελτίωση του status του ελληνικού μπάσκετ.

Η αναγέννηση του αθλήματος αποτελεί κοινό μας όραμα με τον Παναγιώτη και τους άλλους άξιους συναθλητές και διαχρονικό αίτημα του αγνού φίλαθλου κόσμου. Γι’αυτό, η πρότασή του να συμβάλλω στην κοινή προσπάθεια από τη θέση του επίτιμου προέδρου, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με τιμά και την αποδέχομαι με στόχο το καλό του μπάσκετ» ανέφερε ο Γκάλης.

Είναι γεγονός πως επικοινωνιακά και στην χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα αυτή η σημαντικότατη εξέλιξη, δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην παράταξη Φασούλα.

Ανεξάρτητα όμως από προεκλογικές τακτικές, προθέσεις και ερμηνείες, η θετική απάντηση του Γκάλη είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για το άθλημα που μας έχει χαρίσει τόσους διεθνείς τίτλους και συγκινήσεις, να ενωθεί «εκμεταλλευόμενο» την αίγλη, εμπειρία και κοινή αποδοχή του κορυφαίου Έλληνα αθλητή.

Σε μία κανονική χώρα με στοιχειώδη αίσθηση αξιών και πρόθεση προόδου, κάτι ανάλογο θα αντιμετωπιζόταν ως «θείο» δώρο.

Αν εδώ στην Ελλάδα χρειάζεται να αναλύσουμε τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει η επάνοδος του στα κοινά του μπάσκετ, αν οι τρεις υποψήφιοι θεωρούν πως δεν μπορούν να ενωθούν με ηγέτη τον εμβληματικό Νίκο Γκάλη, τότε η ελπίδα για αναγέννηση του αθλήματος θα σβήσει και η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή για όσους εμπόδισαν κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά βέβαια ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο νικητής των επικείμενων εκλογών, γιατί το σημαντικό είναι όλοι να αποδεχτούν και να συμφωνήσουν από τώρα, στην ανάγκη ηγετικής παρουσίας  του Γκάλη στα διοικητικά της ΕΟΚ.