Αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνεται στην Αθήνα με την ευκαιρία της 62ης επετείου της παλαιστινιακής Νάκμπα, ήτοι του διαμελισμού της Παλαιστίνης και του ξεριζωμού των Παλαιστινίων προσφύγων το 1948. Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη, 26/5, στο γήπεδο της Ριζούπολης θα γίνει ένας αγώνας σε ένδειξη αλληλεγγύης των Ελλήνων με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ειρήνη. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Χαλκιά και Βασίλη Λέκκα, ενώ χορευτές θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς της Παλαιστίνης.

Ads

«Τον Μάιο του 1948 ξεριζώθηκαν 800.000 Παλαιστίνιοι, εξαλείφθηκαν 531 χωριά και σκοτώθηκαν περίπου 15.000 άνθρωποι. Είναι η παλαιστινιακή “Νάκμπα”, που σημαίνει “καταστροφή” στα αραβικά και παραπέμπει στον διαμελισμό της Παλαιστίνης και τον ξεριζωμό το παλαιστινιακού λαού», εξηγεί ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Σαμί Αμπού Γκαζάλε.

Αντίπαλες θα είναι η ομάδα «Hasta La Victoria Siempre», την οποία αποτελούν Ελληνες εργαζόμενοι, καλλιτέχνες και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, και η ομάδα της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα «Free Palestine», η οποία θα ενισχυθεί με παλαίμαχους και εν ενεργεία Ελληνες ποδοσφαιριστές. Ο Αριστείδης Καμάρας, παλιά δόξα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής και πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, τόνισε ότι «ο σύλλογός μας, έχοντας βιώσει την καταστροφή της Σμύρνης, δεν θα μπορούσε να μην αγκαλιάσει αυτή τη διοργάνωση» και υπογράμμισε το γεγονός ότι «ο σύλλογος θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις».

Ο Γιάννης Παυλίδης για λογαριασμό της ομάδας «Hasta La Victoria Siempre», τόνισε ότι «πρόκειται για μια ομάδα από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιστήμονες, αγρότες». Δανειζόμενος τη φράση του Τσε Γκεβάρα, είπε ότι «εμείς αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για πάντα όσο υπάρχει έστω και ένας στον κόσμο που αδικείται, εμείς θα είμαστε εκεί», ενώ εξήρε τον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι «είναι ένας λαός που μάχεται για την ελευθερία του». Οσο για τη «Free Palestine», αποτελείται από μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα, από παλαίμαχους Παλαιστίνιους και Ελληνες ποδοσφαιριστές, όπως οι Βλάχος, Σταματής, Μανωλάς, Τσιάρτας, Μαραγκός, Μπατίστα κ.ά.

Ads

*Στη φωτογραφία, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Σαμί Αμπού Γκαζάλε (στο μέσον), με τους Αρ. Καμάρα (δεξιά) και Γ. Παυλίδη (αριστερά) στο γήπεδο της Ριζούπολης.