Δεν είναι καθόλου φιλολογικό το ερώτημα του τίτλου. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση του σταρ της Άρσεναλ, του διεθνή Γερμανού (Τουρκικής καταγωγής) ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ και τις συνέπειες που υφίσταται λόγω δημοσιοποίησης της άποψης του για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, το χρήμα έχει την δύναμη να βάζει όρους και τις περισσότερες φορές να τους επιβάλλει.
Ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και ο Οζίλ έχει τεθεί στο περιθώριο. Στα μέσα του περσινού Δεκέμβρη, ο εν λόγω παίκτης με ένα τιτίβισμα του καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης της Κίνας κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων.
Η μειονότητα των Ουιγούρων αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική και με αυτή την ιδιότητά τους, αποτελούν το «μακρύ» χέρι της Αγκυρας στην Κίνα, με τον Ερντογάν να μην παραλείπει να τους εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν.
Η κινεζική κρατική τηλεόραση αποφάσισε να ακυρώσει τη μετάδοση του αγώνα της Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Σίτι για την Premier League λόγω μιας ανάρτησης του Μεσούτ Οζίλ στα social media για τη μεταχείριση των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην Κίνα.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κίνας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Γερμανού μέσου (τουρκικής καταγωγής) μετά τα όσα πόσταρε για το πώς μεταχειρίζεται το κινεζικό κράτος τη μειονότητα των Ουιγούρων στη βορειοδυτική περιοχή του Σιντσιάνγκ, κάτι που αρνούνται μετά βδελυγμίας οι Κινέζοι.
Οι Κινέζοι οπαδοί της Αρσεναλ αντέδρασαν καίγοντας φανέλες με το όνομά του, ενώ ο αγώνας Αρσεναλ – Μάντσεστερ Σίτι δεν μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι της Κίνας.
Μπρος στο κύμα των αντιδράσεων και προφανώς υπολογίζοντας τις οικονομικές απώλειες από τη μείωση των πωλήσεων της εμφάνισης του συλλόγου, τις περιοδείες για φιλικούς αγώνες στην Κίνα και τα υπόλοιπα εμπορικά οφέλη, η ομάδα του Λονδίνου απέφυγε να πάρει θέση, υψώνοντας «λευκή σημαία».
Η αντίδραση του κλαμπ σε κινεζικό ιστότοπο ήταν ότι τα σχόλια του Οζίλ αποτελούν «προσωπικές απόψεις», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Τις αντιδράσεις της Κίνας βίωσαν πρόσφατα και οι Χιούστον Ρόκετς, που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» όταν ο γενικός διευθυντής της ομάδας του ΝΒΑ, Ναριλ Μόρεϊ, εκδήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.
Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε να απολυθεί ο Μόρεϊ και ως αντίδραση ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός αντί να μεταδώσει αγώνες του NBA, μετέδωσε τα κυριότερα στιγμιότυπα του κινεζικού πρωταθλήματος μπάσκετ.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η ευρισκόμενη σε όντως δύσκολη θέση Αρσεναλ, ο επίτροπος του NBA Ανταμ Σίλβερ τόνισε κατηγορηματικά στην κινεζική κυβέρνηση ότι οι αμερικανικές αξίες ταξιδεύουν με το πρωτάθλημα όπου κι αν πηγαίνει και μία από αυτές τις αξίες είναι η ελεύθερη έκφραση.
Πλέον σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Αρσεναλ έπειτα από την ανάρτηση. Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός ποδοσφαιριστής πολλές φορές κάνει πολιτικές τοποθετήσεις αλλά αυτή τη φορά, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί χαμένος κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Η τοποθέτησή του αυτή είναι και η πραγματική αιτία, που η Αρσεναλ δεν τον δήλωσε στη λίστα των ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ.
Οι σύμβουλοί του τον είχαν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, διότι η Κίνα αποτελεί μία μεγάλη αγορά και με την πανδημία του κορωνοϊού σε εξέλιξη κανένας δεν θέλει να τη χάσει. Μετά τη δημοσίευση του επίμαχου tweet οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν: δύο από τους συνεργάτες της Πρέμιερ Λιγκ στην Κίνα, το CCTV και το PP Sports, αρνήθηκαν να μεταδώσουν αγώνες της Αρσεναλ, ενώ το είδωλο του ποδοσφαιριστή αφαιρέθηκε από τα βιντεοπαιχνίδια στην Κίνα.
Ο σύλλογος της Αρσεναλ αποστασιοποιήθηκε από το σχόλιο του ποδοσφαιριστή, ενώ όταν έστειλε εμφανίσεις της ομάδας και άλλα προϊόντα στην Κίνα δεν υπήρχε τίποτα που να παραπέμπει σε αυτόν. Η θέση του προπονητή της ομάδας, Μικέλ Αρτέτα, είναι πως απέτυχε να επαναφέρει τον μεσοεπιθετικό σε υψηλό επίπεδο και τον ενημέρωσε πως δεν βρίσκεται μέσα στα πλάνα του.
«Για έναν παίκτη με τέτοια καριέρα, οτιδήποτε και να συμβαίνει γύρω του έχει τεράστιο αντίκτυπο» τόνισε, ενώ ο Οζίλ από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν εισέπραξε από την ομάδα την αφοσίωση που έδειξε ο ίδιος.
Όπως λέει ο Σιμόν Τσάντγουικ, καθηγητής αθλητικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, «ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας ιδεολογικής μάχης. Και ο αθλητισμός είναι στην πρώτη γραμμή».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >