Την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ο Μεσούτ Οζίλ, καταγγέλοντας ρατσισμό και έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του.
Ο 29χρονος Οζίλ έγινε στόχος κριτικής για την απόδοσή του μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, αλλά και για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, λόγω της άγριας κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο επιτελικός μέσος της Άρσεναλ και βασικός στέλεχος της εθνικής Γερμανίας, έχει τουρκική καταγωγή και υπερασπίστηκε τις ενέργειές του με μια μακρά δήλωση. «Για μένα, το να έχω μια φωτογραφία με τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν ήταν για την πολιτική ή τις εκλογές, ήταν για το σεβασμό στον ανώτατο θεσμό της χώρας της οικογένειάς μου», δήλωσε ο Οζίλ στο Twitter.
«Η δουλειά μου είναι ποδοσφαιριστής και όχι πολιτικός και η συνάντησή μας δεν αποτελεί επικύρωση οποιασδήποτε πολιτικής. Η συμπεριφορά που εισέπραξα από την DFB (Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) αλλά και πολλές άλλες (συμπεριφορές) με κάνει να μη θέλω πλέον να φορέσω τη γερμανική φανέλα. Αισθάνομαι ανεπιθύμητος και νομίζω, ότι όσα έχω πετύχει από το διεθνές ντεμπούτο μου το 2009, έχει ξεχαστεί», πρόσθεσε.
Συνέχισε, αναφερόμενος στον Ράινχαρντ Γκρίντελ, «αφεντικό» της DFB : «Δεν πρέπει να επιτρέπεται σε άτομα με φυλετικές διακρίσεις να εργάζονται στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο, που έχει παίκτες από οικογένειες διπλής κληρονομιάς. Οι συμπεριφορές τους απλά δεν αντανακλούν τους παίκτες που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των υποστηρικτών του, είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά είμαι μετανάστης όταν χάνουμε».
Αλλά είχε και άλλα για το Γκρίντελ: «Δεν θα είμαι πλέον διαθέσιμος να λειτουργώ ως αποδιοπομπαίος τράγος για την ανικανότητά του να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είμαι απογοητευμένος αλλά δεν εκπλήσσομαι από τις ενέργειές του. Αλλά όταν ανώτεροι αξιωματούχοι της DFB δεν σέβονται τις τουρκικές ρίζες μου και ιδιοτελώς με μετατρέπουν σε πολιτική προπαγάνδα, τότε, αρκετά».
III / III pic.twitter.com/c8aTzYOhWU
— Mesut Özil (@MesutOzil1088) 22 Ιουλίου 2018
Υπάρχουν όμως κάποιοι που πίσω από την κίνηση του Οζίλ «βλέπουν» περισσότερο «πεζές» αιτιάσεις. Όπως ο Ούλι Χένες, πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος δήλωσε στην «Sport Bild», ότι ο Οζίλ «έπαιζε σκατά για χρόνια». «Το μόνο που κάνει στο γήπεδο είναι να δίνει σταυρωτές πασάρει. Τώρα κρύβει την χάλια εμφάνισή του πίσω από αυτή τη φωτογραφία. Κάθε φορά που παίξαμε εναντίον της Άρσεναλ, παίζαμε πάνω του, γιατί ξέραμε πως ήταν αδύναμο σημείο τους».
Ο Οζίλ δεν αντέδρασε στις δηλώσεις του Χένες, αλλά είπε ότι έγινε στόχος διαδικτυακών ύβρεων, ενώ ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε ρατσιστική λεκτική επίθεση μετά τον αγώνα με την Σουηδία.
«’Ενας Γερμανός μου είπε μετά το παιχνίδι, “Οζίλ, γα… τουρκικό σκατό, σε κατουράω τούρκικο γουρούνι”. Δεν θέλω ούτε να αναφέρω τα ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους, τα εκφοβιστικά τηλεφωνήματα και τα σχόλια για μένα και την οικογένειά μου στα κοινωνικά δίκτυα».
«Όλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν μια Γερμανία του παρελθόντος, μια Γερμανία για την οποία δεν είμαι υπερήφανος. Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί περήφανοι Γερμανοί που αγκαλιάζουν μια ανοικτή κοινωνία θα συμφωνούσαν μαζί μου».
Η τουρική αντίδραση
Πάντως, Τούρκοι πολιτικοί και αρκετά μέλη της κυβέρνησης επικρότησαν την απόφασή του. «Ο Οζίλ αξίζει συγχαρητήρια γιατί με την απόφαση του αυτή έβαλε γκολ κατά του ρατσισμού», ήταν το σχόλιο του υπουργού δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ.
Ανάλογη και η τοποθέτηση του υπουργού αθλητισμού, Μεχμέτ Κασάπογλου: «Η απόφαση του αυτή τιμάει τον αδερφό Μεσούτ Οζίλ», ενώ ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραϊμ Καλίν, ανέφερε από την πλευρά του: «Η συμπεριφορά στον Οζίλ αποτελεί ντροπή για όλους εκείνους που δήθεν υπερασπίζονται την ανεκτικότητα και την αποδοχή της διαφορετικής γνώμης.»
Τι απαντά η DFB
Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) απέρριψε με ανακοίνωση τις εναντίον της κατηγορίες από τον Μεσούτ Οζίλ.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά ότι η ομοσπονδία συνδέεται με το ρατσισμό. Η DFB έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την κοινωνική ενσωμάτωση στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια», ανακοίνωσε η γερμανική ομοσπονδία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >