Τουλάχιστον εξήντα προσαγωγές και δεκατρείς συλλήψεις ακολούθησαν τα θλιβερά επεισόδια που ξέσπασαν χθες από χούλιγκανς στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στου Ζωγράφου και στη συνέχεια στο ΟΑΚΑ, αμαυρώνοντας τον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας που κατέκτησε μετά από εννέα χρόνια η ΑΕΚ. Τουλάχιστον έντεκα άτομα τραυματίστηκαν από τις συμπλοκές ενώ επιθέσεις δέχθηκαν ακόμα και παίχτες του Ατρομήτου. Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από καταγγελία οδηγού λεωφορείου με οπαδούς της ΑΕΚ για επίθεση από αστυνομικούς.

Ads

Έκτακτη επείγουσα συνάντηση,για τα χθεσινά γεγονότα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί, μεταξύ του υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Νικητιάδη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Μάλιστα, ο κ. Μπιτσαξής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τα γεγονότα του τελικού του Κυπέλλου υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τη θέση της Πολιτείας ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν επιθυμεί να διατηρήσει το αυτοδιοίκητό του και τη συνεργασία του με το Κράτος, οφείλει το ίδιο, να διασφαλίσει στους κανονισμούς του, τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων. Η διακοπή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αν δεν συντρέξουν οι παραπάνω στοιχειώδεις και αυτονόητες προϋποθέσεις, αποτελεί σταθερή και πάγια θέση της Κυβέρνησης».

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν συνολικά δεκατρείς συλληφθέντες, δύο από τους οποίους συνελήφθησαν στα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατοχή εκρηκτικών, εκρήξεις, εμπρησμό και διατάραξη κοινής ειρήνης. Οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή. Για τα επεισόδια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας ασκήθηκε και ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης, ληστείας, κατοχή εκρηκτικών, πρόκλησης εκρήξεων και εμπρησμού.

Για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ προσήχθησαν στον εισαγγελέα έντεκα άτομα σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για αδικήματα όπως, παράβαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, βιαιοπραγία και κατοχή εκρηκτικών. Οι ένδεκα παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο από το αυτόφωρο.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στις 17:10 το απόγευμα μεγάλος αριθμός οπαδών της ΑΕΚ που κινούνταν οργανωμένα στο κέντρο της Αθήνας επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες στην συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Χαρ. Τρικούπη. Οι αστυνομικοί είχαν παραταχθεί για να αποτρέψουν συμπλοκές με οπαδούς του ΠΑΟ στον σύνδεσμο της ομάδας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Λίγο αργότερα, αλλη μεγάλη ομάδα οπαδών της ΑΕΚ, επίσης οργανωμένη, βρέθηκε με δίκυκλα στην περιοχή του Ζωγράφου, όπου προκάλεσε ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα και σε δύο οχήματα της αστυνομίας, καθώς και στα γραφεία συνδέσμου του ΠΑΟ, ενώ οι οπαδοί συγκρούστηκαν με μικρή ομάδα οπαδών του.


Λίγο πριν τις 19.00, οπαδοί του ΠΑΟ
προκάλεσαν φθορές σε δύο λεωφορεία που μετέφεραν φιλάθλους της ΑΕΚ και κινούνταν στην Λ. Αλεξάνδρας ενώ επιτέθηκαν και σε διμοιρία της αστυνομίας που επενέβη για να προστατέψει τα λεωφορεία.


Κατά την διάρκεια των παραπάνω επεισοδίων τραυματίστηκαν
9 αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και 2 οπαδοί, επίσης έγιναν 60 προσαγωγές και συνελήφθησαν 10 άτομα, τα οποία θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στο ΟΑΚΑ, ξεκινώντας ακόμα πριν την έναρξη του αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας μεταξύ ΆΕΚ και Ατρόμητου.

Οι οπαδοί με το τελευταίο σφύριγμα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν ωστόσο κάποιοι από αυτούς κατευθύνθηκαν προς τους ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαπληκτισμοί. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, χουλιγκανς δεν δίστασαν να στοχεύσουν με τα όπλα που εκτοξεύονται οι φωτοβολίδες κατά συγγενών των παικτών.

ΕΔΕ για επίθεση αστυνομικών σε λεωφορείο με οπαδούς της ΑΕΚ

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από καταγγελία οδηγού λεωφορείου που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για τον τελικό κυπέλλου, για επίθεση από αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, οι οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν χειρονομίες σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που συνόδευαν το λεωφορείο. Στη συνέχεια αυτοί επιτέθηκαν στο λεωφορείο, έσπασαν τα τζάμια και χτύπησαν κάποιους από τους επιβάτες.

Διεθνής Τύπος: «Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων στην Ελλάδα;»

Με αυτό τον τίτλο η καναδική Calgary Herald σχολιάζει τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας. «Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν είναι η τελευταία. Ο χουλιγκανισμός στα Βαλκάνια είναι ανεξέλεγκτος και δεν είναι λίγες οι φορές που σε Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Ελλάδα και Ρουμανία έχουμε θρηνήσει θύματα» συμπληρώνει το άρθρο.

Το γερμανικό αθλητικό περιοδικό Kicker γράφει «Χάος και ταραχές στην Αθήνα. Ο τελικός του Κυπέλλου αμαυρώθηκε από τη βία, με οπαδούς της ΑΕΚ να μετατρέπουν το Ολυμπιακό Στάδιο σε σεληνιακό τοπίο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κερδίζει πρωτοσέλιδα, αλλά μόνο αρνητικό, με το στήσιμο αγώνων, τις δωροδοκίες και τη βία. Και δυστυχώς δεν προσπαθεί να αλλάξει».

Η La Aficion του Μεξικού μεταξύ άλλων γράφει: «Ξύλο. Ακόμα περισσότερο ξύλο. Σκηνές βίας. Διάολε, αυτές οι εικόνες καθηλώνουν».

Το Τhe World Game της Αυστραλίας μεταδίδει: «Οι οπαδοί της ΑΕΚ κατέστρεψαν τη χαρά που ένιωθαν οι παίκτες τους για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο τελικός έληξε νωρίτερα, καθώς περίπου 4000 χούλιγκαν επιτέθηκαν στους παίκτες του Ατρόμητου και τους οπαδούς της ηττημένης ομάδας. Ο προπονητής του Ατρόμητου χρησιμοποίησε μία λέξη που δεν μπορούμε να αναπαράγουμε, αλλά έχει πέρα για πέρα δίκιο».

Το Sports Illustated των ΗΠΑ: «Στις εξέδρες των επισήμων επιτέθηκαν οι οπαδοί της ΑΕΚ, σημαδεύοντας με πιστόλια φωτοβολίδας τους συγγενείς και τους φίλους των παικτών του Ατρόμητου. Αλήθεια, αυτόν τον τίτλο τον χαίρονται οι παίκτες της ΑΕΚ;»

Αντίθετα, στην Ισπανία ελάχιστος λόγος γίνεται στα επεισόδια, καθώς τα ΜΜΕ αναφέρονται κυρίως στους Ισπανούς των κυπελλούχων Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τα επεισόδια:

«Σήμερα (30.04.2011) το απόγευμα (περίπου στις 05.10 μμ), μεγάλος αριθμός οπαδών της Α.Ε.Κ. κινήθηκε οργανωμένα, και στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την οδό Χαριλάου Τρικούπη επιτέθηκε με σφοδρότητα με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον Αστυνομικών Δυνάμεων που είχαν παραταχθεί στο σημείο με σκοπό να αποτρέψουν συμπλοκές με οπαδούς Συνδέσμου του Π.Α.Ο. που υπάρχει σε μικρή απόσταση. Νωρίτερα, οπαδοί της ΑΕΚ είχαν δεχθεί λεκτική επίθεση από οπαδούς του Π.Α.Ο. όταν διέρχονταν μπροστά από το Σύνδεσμο.

Λίγο αργότερα, μεγάλη ομάδα οπαδών της Α.Ε.Κ., κινούμενη οργανωμένα με δίκυκλα στην περιοχή του Ζωγράφου, προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα οχήματα, σε καταστήματα (θραύση τζαμιών), σε δύο (2) οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στα γραφεία Συνδέσμου του Π.Α.Ο., ενώ συγκρούστηκαν με μικρή ομάδα οπαδών του Π.Α.Ο. που βρισκόταν στο Σύνδεσμο.

Περίπου στις 06.45 μμ, ομάδα οπαδών Συνδέσμου του Π.Α.Ο. προκάλεσαν φθορές σε δύο (2) λεωφορεία μεταφοράς φιλάθλων της ΑΕΚ, που κινούνταν στη Λ. Αλεξάνδρας, ενώ επιτέθηκαν και σε Διμοιρία της Αστυνομίας που επενέβη για την προστασία των λεωφορείων.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν εννέα (9) Αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Από τις συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των προαναφερόμενων ομάδων, τραυματίστηκαν δύο (2) οπαδοί. Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί εξήντα (60) και έχουν συλληφθεί δέκα (10) άτομα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον κ. Εισαγγελέα Αθηνών»