Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μάκη Ψωμιάδη, που φυγοδικεί από τα μέσα Ιουλίου, αποστέλλει η Εισαγγελία Εφετών στις αρμόδιες διεθνείς αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο γνωστός ποδοσφαιρικός παράγοντας βρίσκεται εκτός Ελλάδος και κατά πάσα πιθανότητα σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφορίες, μάλιστα, τον έφεραν να διαμένει το τελευταίο διάστημα στα Σκόπια.

Ads

Την ίδια ώρα, ο ανακριτής που έχει την ευθύνη για το ποινικό μέρος της υπόθεσης –είναι και το σοβαρότερο– έλαβε νέα σημαντικά στοιχεία από την UEFA για το παράνομο στοίχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα νέα αυτά στοιχεία αφορούν περί τα 20 άτομα –αναφέρονται με ονοματεπώνυμο– που έχουν εντοπιστεί για παράνομο στοίχημα και κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εταιρείας Betfair.

Ο ανακριτής Γ. Κασίμης ήδη έχει στα χέρια του τον κατάλογο των παράνομων παικτών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Κύπριοι για τους οποίους η ανακριτική αρχή θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.
Πάντως, στη λίστα με τους παίκτες των παράνομων στοιχημάτων δεν υπάρχουν ονόματα γνωστών ποδοσφαιρικών παραγόντων, ούτε κάποιων από όσους έως σήμερα εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ τα κέρδη του παράνομου στοιχήματος εμφανίζονται στη λίστα ως εντυπωσιακά. Υπάρχουν περιπτώσεις που από έναν και μόνο παράνομο στοιχηματισμό τα κέρδη να ανέρχονται σε 30.000 – 50.000 αγγλικές λίρες, ενώ για έναν μόνο παίκτη –και μόνο για ένα παιχνίδι– έχουν υπάρξει κέρδη που φθάνουν τις 500.000 λίρες!

Ο κ. Κασίμης, που συνεχίζει την ανάκριση πυρετωδώς και τον Αύγουστο, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συμπεριλάβει στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που θα αποστείλει στην Κύπρο –για το λόγο αυτό δεν έχει σταλεί ακόμα– και τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα της Betfair, ενώ η ανάκριση εστιάζει το ενδιαφέρον της στην αναζήτηση στοιχείων για συγκεκριμένο πρόσωπο στην Κύπρο, που έχει εντοπιστεί ως διαχειριστής μεγάλων ποσών από το «μαύρο» χρήμα που αποκόμιζαν γνωστοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες από τα παράνομα στοιχήματα.

Ads

Μάλιστα, πληροφορίες από αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο εν λόγω διαχειριστής, ο οποίος είχε δραστηριότητα στη Λευκωσία, δεν αποκλείεται να βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου – έως τώρα δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, προκειμένου να μπορεί να λογοδοτήσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι εντολοδόχοι του, που όλα δείχνουν πως ήταν γνωστοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Κασίμης μεταβαίνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Χάγη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη κορυφής μεταξύ των επικεφαλής των κρατών–μελών που μετέχουν στη Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και την Eurojust (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία), κατόπιν αιτήματος του Ελληνα ανακριτή, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών για την υπόθεση των στημένων αγώνων και των παράνομων στοιχημάτων. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική, διότι θα αποφέρει χρήσιμα στοιχεία στην ελληνική δικαιοσύνη, και το βασικότερο, θα επισπεύσει τις απαντήσεις σε επτά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να δοθούν τα στοιχεία για όσους αποκόμιζαν τεράστια ποσά από το παράνομο στοίχημα.

Την ίδια στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες των αρχών για τη σύλληψη του μεγαλομετόχου της Καβάλας Μάκη Ψωμιάδη, μειώθηκε κατά 150.000 ευρώ η εγγυοδοσία που είχε επιβληθεί στον πρόεδρο της Καβάλας Σταύρο Ψωμιάδη για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με βούλευμά του, μείωσε την εγγύηση ύψους 250.000 ευρώ που είχε υποχρεωθεί να καταβάλει μετά την απολογία του σε 100.000 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα και την υποθήκη του ακινήτου στο Παλαιό Ψυχικό, αντικειμενικής αξίας 550.000 ευρώ.