Ο ασταμάτητος ΠΑΟΚ επικράτησε 4-2 στην Τούμπα της Ελσίνκι με ανατροπή, στην 6η και τελευταία αγωνιστική του Europa Conference League και δείχνοντας ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες για υπέρβαση στην Ευρώπη, καθώς αντιμετώπισε και τη σημερινή αναμέτρηση με μεγάλη σοβαρότητα, παρόλο που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση και την πρωτιά.

Ads

Ο «δικέφαλος του Βορρά» μπήκε νωθρά στο παιχνίδι, όμως όσο περνούσε ο χρόνος ανέβαζε την απόδοσή του και έφτασε σε μια ακόμη ευρωπαϊκή νίκη, γράφοντας ιστορία καθώς έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα, με συγκομιδή 16 βαθμών σε όμιλο ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο Ραντούλοβιτς άνοιξε το σκορ νωρίς, ο Οζντόεφ έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία και το δεύτερο ημίχρονο άνηκε ολοκληρωτικά στους «ασπρόμαυρους». Ανέτρεψαν το σκορ με τον Κωνσταντέλια, ο Τοΐβιο σημείωσε αυτογκόλ και ο Μουργκ πέτυχε το τέταρτο τέρμα για την ομάδα του, με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Περπαρίμ Χετεμάι, να σκοράρει το δεύτερο γκολ για τους Φινλανδούς, αρκετά ιδιαίτερο για τον 37χρονο, καθώς ήταν το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.

Η τελική βαθμολογία

Ads

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν προχώρησε σε εκτεταμένο ροτέισον, παρότι το παιχνίδι δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον και ακολουθεί ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, αλλά είχε κάποιες αλλαγές στην αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ. Κάτω από τα δοκάρια παρέμεινε ο Κοτάρσκι, στην δεξιά πλευρά της άμυνας προτιμήθηκε ο Κεντζιόρα, στην αριστερή ο Ράφα Σοάρες και δίδυμο στα στόπερ οι Εκόνγκ και Μιχαηλίδης.

Στη μεσαία γραμμή θέση βασικού πήρε η… ευρωπαϊκή δυάδα των Μεϊτέ και Οζντόεφ, ενώ στο μεσοεπιθετικό κομμάτι επιλέχθηκε ο Κωνσταντέλιας ως επιτελικός χαφ, έχοντας στα δεξιά τον Ντεσπόντοφ και στα αριστερά τον Τάισον, ο οποίος κινούταν και στον άξονα. Μοναδικός προωθημένος στην κορυφής της επίθεσης ο Μπράντον Τόμας.

Στην αντίπερα όχθη, ο Tόνι Κορκεάκουνας, διατήρησε το σχηματικό 3-4-3, αλλά ορισμένες φορές δημιουργούταν και πεντάδα στην άμυνα. Ο Μαεπά ήταν στην εστία και στην αμυντική τριάδα οι Χαμαλάινεν, Γκράτσα και Τοΐβιο. Φανέλα βασικού στη μεσαία γραμμή πήραν οι Κέσκινεν, Σοΐρι, Κανελλόπουλος και Λίνγκμαν, ενώ στην τριάδα της επίθεσης προτιμήθηκαν οι Μπαντέ και Χόστικα στα πλάγια και ως σέντερ φορ ο Ραντούλοβιτς.

Ο αγώνας

Δεν μπήκε στην αναμέτρηση όπως συνηθίζει, ιδιαίτερα στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ, καθώς έβγαζε μια χαλαρότητα στα μαρκαρίσματα του, ενώ στο επιθετικό κομμάτι ο Κωνσταντέλιας ήταν ο μοναδικός δραστήριος από το ξεκίνημα, με τον νεαρό μεσοεπιθετικό να απειλεί πριν τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού με ωραία ενέργεια.

Η Ελσίνκι είχε ξεκάθαρη στόχευση να χτυπάει στις κόντρες και να βρίσκει τα κενά και κάπως έτσι στο 6’ άνοιξε το σκορ. Ο Μπαντέ είδε κάθετα τον Ραντούλοβιτς ανάμεσα στις γραμμές, εκείνος μέσα από την περιοχή υποδέχτηκε ωραία την μπάλα και τελείωσε ιδανικά τη φάση στην αριστερή γωνία του Κοτάρσκι για το 0-1.

 

Οι γηπεδούχοι δεν ήταν επιθετικοί, με τους Φινλανδούς να κρατούν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους, ενώ ο ΠΑΟΚ έψαχνε μια καλή στιγμή για να μπει στο ματς και να… ζεστάνει την Τούμπα, την οποία βρήκε στο 14’, όταν ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Μαένπα δεν βγήκε σωστά και είδε την μπάλα να περνάει, αλλά η προβολή του Μιχαηλίδη που βρέθηκε εκεί σταμάτησε στο δοκάρι.

Μετά τη μισή ώρα παιχνιδιού ο «δικέφαλος του Βορρά» επέστρεψε στις γνωστές «στροφές», ανέβασε την ένταση του και έγινε αρκετά απειλητικός στην εστία του Μαενπά. Στο 31’ συνεργάστηκαν ωραία οι Τάισον και Τόμας, ο Ντεσπόντοφ δοκίμασε το διαγώνιο σουτ, αλλά βρήκε σε ετοιμότητα τον Μαενπά.

Δυο λεπτά αργότερα (33’) ο Κεντζιόρα έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Τάισον άφησε την μπάλα στον Κωνσταντέλια που βρέθηκε αμαρκάριστος, αλλά το τελείωμα του νεαρού ήταν κάκιστο και πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Ο ΠΑΟΚ πίεζε τόσο από τα αριστερά, όσο και από τα δεξιά και στο 37’ έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία με τον Οζντόεφ. Τάισον και Μεϊτέ συνεργάστηκαν από τα αριστερά, ο Γάλλος έκανε το γύρισμα, με τον Ρώσο να πατάει στην περιοχή και να εκτελεί στην κίνηση δυνατά για το 1-1, δείχνοντας πόσο επιδραστικός είναι στο εκτελεστικό κομμάτι της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου τη φετινή σεζόν.

 

Στο 43’ οι Θεσσαλονικείς «φώναξαν» για πέναλτι για το κράτημα του Τοΐβιο στον Τόμας, με τον Κρουασβίλι να λέει «παίζεται» μετά και την εξέταση του VAR, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους η Ελσίνκι έχασε σπουδαία ευκαιρία.

Ο Τόμας έχασε την μπάλα από τη ριψοκίνδυνη ντρίμπλα έξω από την περιοχή, ο Κεσκίνεν από πλεονεκτική θέση εντός περιοχή έκανε του σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, με το 1-1 να είναι το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τον ΠΑΟΚ να συνεχίζει σε υψηλό τέμπο, όπως ακριβώς έκλεισε το πρώτο 45λεπτο, με τους παίκτες του Λουτσέσκου να κλείνουν τους αντιπάλους τους στα καρέ τους και να βρίσκουν όχι μόνο ένα αλλά δύο γκολ.

Η ανατροπή έγινε στο 47ο λεπτό, με τους παίκτες της Ελσίνκι να αποτυγχάνουν να απομακρύνουν και τον Κωνσταντέλια να γίνεται κάτοχος της μπάλας, να κάνει το κοντρόλ και να σκοράρει με αριστερό πλασέ, για να πανηγυρίσει το πρώτο γκολ του στη φάση των ομίλων και έκτο του μέσα στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις (2-1).

 

Έξι λεπτά αργότερα έγινε και το 3-1, με τους ασπρόμαυρους να συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά και μετά από σουτ του Μιχαηλίδη η μπάλα να βρίσκει το σώμα του Τοίβιο και να καταλήγει στα δίχτυα, ξεγελώντας τον Μαένπα.

 

Οι παίκτες του Λουτσέσκου είχαν διαρκώς το πόδι στο γκάζι και στο 59′ άγγιξαν το τέταρτο γκολ, με τον τερματοφύλακα της Ελσίνκι να πραγματοποιεί δύσκολη επέμβαση, αποκρούοντας στη δεξιά γωνία του το σουτ του Τάισον από το ύψος του πέναλτι.

Μετά από τη συμπλήρωση μίας αγωνιστικής ώρας οι δύο προπονητές άρχισαν να φρεσκάρουν τις ομάδες τους κάνοντας αλλαγές (τελευταία αλλαγή για τον ΠΑΟΚ ο Τζίμας, που έκανε ευρωπαϊκό ντεμπούτο), με την Ελσίνκι να έχει την πρώτη της τελική στο δεύτερο μέρος στο 70′ αλλά να αδυνατεί να προβληματίσει τον Κοτάρσκι.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ είχε ρίξει ρυθμό και ένταση όμως όχι μόνο δεν επέτρεπε στους Φινλανδούς να τον απειλήσουν, αλλά στο 85′ πρόσθεσε και το κερασάκι στην τούρτα, με τους παίκτες του να κρύβουν τη μπάλα και τον Μουργκ να δέχεται ασίστ από τον Τάισον, για να εκτελέσει με συρτό πλασέ εντός περιοχής τον Μαένπα (4-1).

 

Από την πλευρά της η Ελσίνκι βρήκε ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις, με εύστοχο πέναλτι του Χετεμάι για να μειώσει σε 4-2, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το φινάλε, για να σφραγίσει μία μεγάλη νίκη που έστειλε με θριαμβευτικό τρόπο τον ΠΑΟΚ στους 16 του Conference League.

 

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα (72′ Βιεϊρίνια), Τροστ-Εκόνγκ, Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες (72′ Μπάμπα), Μεϊτέ, Οζντόεφ (71′ Αντόνιο), Ντεσπόντοφ, Κωνσταντέλιας (75′ Μουργκ), Τάισον, Τόμας (80′ Τζίμας)

Ελσίνκι (Tόνι Κορκεάκουνας): Μαένπα, Τοίβιο, Ντα Γκράκα, Χαμαλάινεν, Σοΐρι, Κανελλόπουλος (66′ Μπένισαν), Λίνγκαμ (80′ Πανάνεν), Κέσκινεν (66′ Ολίλα), Χόστικα (66′ Χετεμάι), Ραντούλοβιτς (65′ Ολουσάνια), Μπαντέ

Διαιτητής: Γκιόργκι Κρουασβίλι (Γεωργία)

Βοηθοί: Ζάζα Πιπία, Λέβαν Βαραμισβίλι (Γεωργία)

4ος Διαιτητής:  Αλέκο Απτσιαούρι

VAR: Σότο Γκράδο (Ισπανία)