Ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα 2-1 από τη Μαρσέιγ, στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τα προημιτελικά τουEuropa Conference League, ωστόσο το αποτέλεσμα αλλά και η απόδοση του δικέφαλου του βορρά στο β΄ημίχρονο, δείχνει πως η πρόκριση θα παιχτεί στα ίσα στη ρεβάνς της άλλη Πέμπτης στη Τούμπα.

Ads

Το «Βελοντρόμ» έβραζε κυριολεκτικά, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη ήδη από χθες λόγω των επεισοδίων ανάμεσα στου οπαδούς των δύο ομάδων (αλλά και με την αστυνομία), αγωνιστικά το ματς είχε μία «άγρια» ομορφιά, καλό ρυθμό στο μεγαλύτερο διάστημα και τον ΠΑΟΚ να «συνειδητοποιεί» πως μπορεί την υπέρβαση….

Σύστημα 4-3-3 επέλεξε ο Χόρχε Σαμπάολι. Με τον Μανταντά να είναι κάτω από τα δοκάρια. Λιρόλα και Κολάσινατς δεξιά και αριστερά στα μπακ, Σαλιμπά και Τσαλέτα-Τσαρ τα δύο στόπερ. Στα χαφ ξεκίνησαν Γκέιγ, Γκεντουζί και Ζέρσον. Στην επίθεση Παγιέ και Ιντέρ στα άκρα, ενώ στην κορυφή ο Μπακαμπού.

Με 4-2-3-1 ο ΠΑΟΚ. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Πασχαλάκης, με τους Λύρατζη, Ίνγκασον, Κρέσπο και Βιεϊρίνια να συνθέτουν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Δίδυμο στα χαφ θα οι Τσιγγάρας και Κούρτιτς, σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους ο Αουγκούστο, με τους Μπίσεσβαρ και Αντρίγια Ζίβκοβιτς να κινούνται στις πτέρυγες, ενώ ο Άκπομ έπαιξε στην κορυφή.

Ads

Το σκηνικό στο «Βελοντρόμ» στο ξεκίνημα ήταν σε γενικές γραμμές το αναμενόμενο. Η Μαρσέιγ ξεκίνησε πιο δυνατά, είχε την μπάλα στα πόδια της και κυνήγησε περισσότερο το γκολ. Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έπρεπε να αντέξει στην πίεση των γηπεδούχων, ήταν να περιορίσει την κατοχή των αντιπάλων, να βγάλει ατσαλάκωτος το πρώτο εικοσάλεπτο.

Δεν το πέτυχε στον επιθυμητό βαθμό, αν και δεν έφαγε αρκετές φάσεις και λύγισε στο 13’, δεχόμενος γκολ σε ένα σημείο στο οποίο είχε αρχίσει να ζορίζει η κατάσταση. Η γρήγορη κυκλοφορία της άμυνας έφερε αριθμητική ανισορροπία κοντά και μέσα στην περιοχή του «δικεφάλου του Βορρά», ενώ ο Παγιέ έκανε μπαλιά-τρύπα για τον Ζέρσον. Ο Βραζιλιάνος με περίτεχνο τελείωμα νίκησε τον Πασχαλάκη και έγραψε το 1-0.

Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε λίγα λεπτά για να διαχειριστεί και πνευματικά την κατάσταση, προσπαθώντας δειλά-δειλά να βρει τα πατήματά του. Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Μαρσέιγ σταδιακά του έδωσε περισσότερο χώρο. Το κατάφερε μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει επικίνδυνος, αφού δεν βρήκε ευάλωτη στην κόντρα τη γαλλική ομάδα.

Μέχρι το 2-0 η Μαρσέιγ είχε άλλες δύο καλές φάσεις για να σκοράρει. Ο Ιντέρ στο 30’ νικήθηκε από τον Πασχαλάκη μετά από λάθος του Αουγκούστο από το οποίο ξεκίνησε η αντεπίθεση των γηπεδούχων. Στο 36’ ο Παγιέ έβγαλε νέα υπέροχη μπαλιά, αλλά ο Κρέσπο αντέδρασε εξαιρετικά, κόβοντας τον Μακαμπού προτού βρεθεί φάτσα με το 2-0.

Τελικά, αυτό σημειώθηκε στο 45’, όταν ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τζάμπα κόρνερ. Το οποίο εκτέλεσε ο Ιντέρ με γέμισμα σε σημείο εκτός περιοχής, για τον Παγέ, ο οποίος πέτυχε φανταστικό γκολ (2-0), με σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε αλλαγή μετά την ανάπαυλα και δεν άργησε να δικαιωθεί. Ο Ελ Καντουρί πέρασε στη θέση του Τσιγγάρα και σχεδόν τρία λεπτά μετά ο Μαροκινός σκόραρε. Συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Ζίβκοβιτς, έπειτα από το κλέψιμο του Αουγκούστο και εκτέλεσε τον Μανταντά, για να μειώσει σε 2-1.

Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε αγωνιστικά άλλα και σε ψυχολογία, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Στο 58’, ο Άκπομ βρέθηκε φάτσα με τον 37χρονο τερματοφύλακα και αστόχησε, ενώ ήταν εκτεθειμένος, όπως φάνηκε στο replay. Πάντως, το σημαιάκι δεν σηκώθηκε (VAR δεν υπήρχε) και η φάση λογίζεται κανονικά.

Μετά το 60’ η Μαρσέιγ βρήκε και πάλι τα πατήματά της. Είχε καλές στιγμές αλλά έπεσε πάνω στον Πασχαλάκη.

Στο 68’ απείλησε ο Παγιέ (άουτ), στο 72’ ο ίδιος από στημένη μπάλα και στη συνέχεια ο Πασχαλάκης πάλι είπε όχι σε Γκεντουζί, Σαλιμπά.

Κράτησε εδώ ο τερματοφύλκας του ΠΑΟΚ σε ένα σημείο όπου η Μαρσέιγ ήταν επικίνδυνη. Ο Λουτσέσκου έριξε στον αγώνα τους Μιτρίτσα, Τσόλακ στη θέση των Άκπομ, Μπίσεσβαρ αλλά η Μαρσέιγ έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο, με τον Πασχαλάκη να λέει όχι στον Ουντέρ στο 78ο λεπτό.

Στα τελευταία λεπτά, το ματς έγινε ροκ και μάλιστα σκληρό. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Τζέρσον, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιζε στην Τούμπα γιατί είχε δει πιο μπροστά κίτρινη κάρτα. Στην Τούμπα δεν θα είναι στον πάγκο και ο Σαμπαόλι, επίσης λόγω καρτών (!) αλλά και οι Καμαρά, Ντιένγκ.

Μαρσέιγ (Χόρχε Σαμπάολι): Μανταντά, Λιρόλα (63′ Ρονζιέρ), Σαλιμπά, Τσαλέτα, Τσαρ, Κολάσινατς (63′ Κάμαρα), Γκεντουζί, Γκέιγ, Τζέρσον, Παγιέ, Ουντέρ, Μπακαμπού (46′ Ντιάνγκ)

ΠΑΟΚ (Ρασβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Τσιγγάρας (46′ Ελ Καντουρί), Κούρτιτς, Α. Ζίβκοβιτς, Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (75′ Μιτρίτσα), Άκπομ (75′ Τσόλακ)

Διαιτητής: Σίμον Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
Βοηθοί: Πάβελ Σοκολνίτσκι, Τόμας Λίστκιεβιτς (Πολωνία)
4ος Διαιτητής: Πάβελ Ρατσκόβσκι (Πολωνία)