Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι ίδια για όλους. Κάποιοι θα ονειρεύονται την ομάδα τους να σηκώνει το Μάιο κύπελλα, άλλοι θα περιμένουν σπουδαίες αλλαγές για την αναμόρφωση του αγαπημένου τους συλλόγου και κάποιοι άλλοι ήδη απολαμβάνουν… χαλαροί το πρωτάθλημα.

Ads

Ολυμπιακός

Αντιθέτως με την περσινή χρονιά, στον Ολυμπιακό θα κάνουν ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Μετά τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έφυγε αλόβητη από την Τρίπολη, παίρνοντας την πρόκριση για τους “8” του Κυπέλλου.

Η νέα ομάδα που θέλει να χτίσει ο κύριος Μαρινάκης είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί εξ αρχής (πρωτάθλημα και κύπελλο). Μάλιστα, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν καταφέρει να νικήσουν και τους αριθμούς, αφού έχουν την καλύτερη επίθεση με 29 τέρματα, τα περισσότερα σουτ (219) και είναι πρώτοι σε ασίστ (17). Ο κόσμος σίγουρα περιμένει την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κυριαρχία και ήδη ο δρόμος είναι στρωμένος με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Ads

Παναθηναϊκός

Εδώ ακόμα και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι πρωταθλητές και Κυπελλούχοι Ελλάδας είναι έτοιμοι να… βγάλουν τα μάτια τους με τα δικά τους χέρια. Πάνω στην φάση που δυνάμωναν με την επιστροφή τους στους τίτλους, είναι ένα βήμα πριν κατάρρευση.

Αγωνιστικά τουλάχιστον, η εικόνα που παρουσιάζουν είναι άκρως αποκαρδιωτική. Μάλιστα, ακόμα και στο Κύπελλο, “ίδρωσα” να περάσουν το εμπόδιο των αξιόμαχων Τρικάλων. Αυτό που περιμένει ο κόσμος είναι να δει την ομάδα του να διοικείται από χέρια που θα τον κάνει να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια. Από κει και πέρα η δουλειά του ποδοσφαιρικού τμήματος θα φανεί σιγά-σιγά.

ΠΑΟΚ

Το μεγάλο βήμα έγινε. Ο ΠΑΟΚ είναι στους “32” του Europa League και πλέον η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποτελεί το δύσκολο αντίπαλο που καλείται να νικήσει η παρέα του Μάκη Χάβου.

Στο πρωτάθλημα, η τρίτη θέση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια και μεγαλόπνοα σχέδια. Η διαφορά από το 2ο ΠΑΟ είναι στους 8 βαθμούς και όσο κακή και να συνεχίσει να είναι η ομάδα του Φερέιρα δύσκολα θα αφήσει το τρένο των πρώτων δύο θέσεων. Εκτός και αν θυμίσει στο τέλος τον περσινό Ολυμπιακό.

ΑΕΚ

Μεταγραφές. Αυτό είναι το μείον θέμα που “καίει” όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τον Μανόλο Χιμένεθ. Η οικονομική δυστοκία προβληματίζουν αρκετά και απαγορεύουν τον Χιμένεθ να… ανοίξει το ταμείο για να πάρει χρήματα. Οι φετινοί στόχοι των “κιτρινόμαυρων” έχουν να κάνουν περισσότερο για το μέλλον, παρά για φέτος.

Αν μείνει ο Ισπανός τεχνικός και δουλέψει όπως θέλει, τότε στην Ένωση θα μπορούν να περιμένουν σπουδαία πράγματα από του χρόνου. Φέτος, θα πρέπει να δείξει στα πλέι-οφ ότι είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες από τις άλλες ομάδες που τύχει να παίξει.

Καβάλα

Είναι στην 4η θέση και τους αξίζουν πολλά μπράβο! Η ομάδα του Μάκη Ψωμιάδη έχει επιδείξει αγωνιστική άνοδο και δείχνει να συνεχίζει να προοδεύει παρόλο που έχει αλλάξει δύο προπονητές και ήδη ψάχνει τον 3ο.

Οι “Αργοναύτες” δείχνουν ότι μπορούν να μπορούν να μπουν σφήνα στις ομάδες που παραδοσιακά τερματίζουν στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας και το σίγουρο είναι ότι αν επαναλάβουν την πορεία του πρώτου γύρου και στο δεύτερο, τότε θα έχουν ολοκληρώσουν την χρονιά με επιτυχία.

Ξάνθη

Ξύπνησε από το λήθαργο των πρώτων αγωνιστικών, ενώ ο Νίκος Παπαδόπουλος έχει καταφέρει – με το σπαθί του – να κερδίσει πόντους και να κάνει τον Πανόπουλο να σκέφτεται να τον κρατήσει στον πάγκο.

Η συγκομιδή των 21 βαθμών κάνει τον κόσμο να περιμένει πολλά από την ομάδα τους και γιατί όχι να μην περιμένει έξοδο στην Ευρώπη. Εξάλλου, μιλάμε και για έναν από τους πιο οργανωμένους συλλόγους του πρωταθλήματος.

Άρης

Ο ευρωπαϊκός άθλος δυστυχώς δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο και στις εγχώριες διοργανώσεις για την ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

Η τελευταία εντός έδρας ήττα από την Ξάνθη έφερε την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην 7η θέση, με αποτέλεσμα να κλείσει τον πρώτο γύρο ένα ηχηρό “χαστούκι”. Άπαντες ζητάνε βελτίωση και αυτό θα επιδιώξει να επιτύχει ο Αργεντινός τεχνικός με τις προσθαφαιρέσεις που κάνει. Ο Λίμα ήδη αποτελεί παρελθόν και οι Τόνι Κάλβο, Ναφτί ενδέχεται να τον ακολουθήσουν.

Όσον αφορά τους παίκτες που θέλει ο Κούπερ, είναι σαφές ότι ο Κόντης ψάχνει για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο χώρο του κέντρου και την επίθεση.

Εργοτέλης

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Ο κύριος Παπουτσάκης έχει εμπιστευτεί την ομάδα του στο Νίκο Καραγεωργίου από την χρονιά 2005-2006 και εκείνος με το έργο του δείχνει να ανταποκρίνεται. Κατά διαστήματα η ομάδα του Ηρακλείου παρουσιάζει καλό ποδόσφαιρο, ενώ οι αντίπαλοί του, για να νικήσουν πρέπει να προσπαθήσουν πολύ.

Μπορεί να ξεκίνησε με ήττα από την Τρίπολη το πρωτάθλημα, όμως, ο πρώτος γύρος έκλεισε με νίκη απέναντι στον Πανσερραϊκό. Ενώ οι κρητικοί έχουν να ηττηθούν από τις 24/11, όπου ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει με 2-0 στο περιπετειώδες ματς του “Παγκρήτιου”. Με “όπλο” την έδρα ο Εργοτέλης οδεύει προς μια γρήγορη παραμονή, ενώ αν πάει καλύτερα θα μπορεί να ελπίζει και σε μια θέση των πλέι-οφ.

Ολυμπιακός Βόλου

Οι νεοφώτιστοι του Σάκη Τσιώλη είναι σκληρό καρύδι. Τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η πρόκριση στο Κύπελλο για τους “8”, ενώ στο πρωτάθλημα δυσκολεύουν τη ζωή όποιου προσπαθεί να τους νικήσει.

Έχουν 8 ισοπαλίες (!), 4 στην έδρα τους και τις άλλες 4 μακριά από το “Πανθεσσαλικό”. Είναι μία από τις ομάδες που έχουν ξεχωρίσει και ιδιαίτερα μετά τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ, αλλά και του Παναθηναϊκού έχει κερδίσει την εκτίμηση περισσότερου κόσμου.

Ηρακλής

Τα προβλήματα… βουνό. Από τον κίνδυνο του υποβιβασμού το καλοκαίρι, στο πρωτάθλημα της Superleague, όπου δείχνει να ανταπεξέρχεται μια χαρά.

Οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη, υποχρέωσαν τον Ολυμπιακό σε ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ενώ έκλεισαν τον πρώτο γύρο εξίσου με νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Η παραμονή θα επιτευχθεί, καθώς στην ομάδα υπάρχουν παίκτες, όπως οι Πίτου Γκαρσία, Λίμα και Γιάκομπ, που διαθέτουν ποιότητα.


Κέρκυρα

Ξεκίνησε ονειρικά, με νίκη, απέναντι στην ΑΕΚ και πήγε για γιορτές με τον ίδιο τρόπο, νικώντας τον άλλο δικέφαλο του πρωταθλήματος, τον ΠΑΟΚ.

Με 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και έξι ήττες, λέει “αντίο” στο 2010 και προσδοκά με τη νέα χρονιά να σημειώσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιτυχίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ανακουφιστούν οι φίλοι της ομάδας, από τον κίνδυνο του υποβιβασμού.

Ατρόμητος

Η έλευση των Σαγκανόφσκι και Καμαρά το καλοκαίρι γέμισαν τους φίλους της ομάδας με φιλοδοξίες. Αρκετοί περίμεναν την ομάδα του Ατρόμητου να εξασφαλίζει γρήγορα την παραμονή και από κει και πέρα να πάρει και κάτι καλύτερο.

Η ομάδα του Γιώργου έχει μαζέψει μόλις 16 βαθμούς, βρίσκεται στην 12η θέση της βαθμολογίας και η σωτηρία είναι ο στόχος που θα κυνηγήσει με την επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Αστέρας Τρίπολης

Η χαρά της νίκης αγνοείται από τις 31/10, όπου ο Αστέρας νίκησε στην Κέρκυρα την ομώνυμη ομάδα με 2-1. Επίσης, ομάδα που δεν έχει σε ένα ολόκληρο γύρο ούτε μια νίκη στην έδρα της, τότε τί μπορεί να ζητά;

Παρόλα αυτά, ο Βαγγέλης Βλάχος βλέπει την ομάδα του να είναι στους 16 βαθμούς, οριακά πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού. Για να μη γελιόμαστε, όμως, πρέπει οι νίκες να επιστρέψουν στο… ρεπερτόριο των “Αρκάδων” για να μπορούν να δουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Πανσερραϊκός

Το ότι είναι ομάδα με ταλέντο είναι γεγονός. Σε μια δύσκολη κατηγορία όμως όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αρκετές ομάδες διεκδικούν τη σωτηρία επί ίσης όροις, δεν αρκεί αυτό.

Τα “λιοντάρια” έχουν 15 βαθμούς, η απόσταση μέχρι και τον 10ο είναι μόλις τέσσερις βαθμούς. Φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι το πάθημα της περιόδου 2008-2009, όπου και υποβιβάστηκαν από τη Superleague τους έγινε μάθημα και μένει να δούμε αν φέτος δεν θα μείνουν… μετεξεταστέοι.

Πανιώνιος

Ο Τάκης Λεμονής αποτελεί την ηλιαχτίδα φωτός στο σκοτάδι που έχει πέσει στη Νέα Σμύρνη. Ο Στόρε δεν έπεισε, τα διοικητικά κύματα ακόμα πνίγουν το σύλλογο και η ομάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση του πρωταθλήματος.

Αν μη τι άλλο το έργο του Λεμονή μόνο εύκολο δεν είναι κατά την επιστροφή του στους “κυανέρυθρους”. Αν του χρόνου βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της χώρας, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα σπουδαίο κατόρθωμα…

Λάρισα

… Άθλος όμως θα μπορεί να θεωρηθεί η σωτηρία για την ΑΕΛ. Οι “βυσσινί” έχουν παίκτες αδιαμφισβήτητης αξίας, ωστόσο, θα πρέπει να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους στο χορτάρι του “AEL FC ARENA”.

Ο Κώστας Πηλαδάκης έφερε τον Γιορν Άντερσεν ως αντικαταστάτη του Γιάννη Παπακώστα και πλέον θα πρέπει να περιμένει το 2011 για να δει την ομάδα του να νικά. Τελευταία φορά που το πέτυχε ήταν στις 30/10 όταν επικράτησε της Ξάνθης με 3-0. Πάντως, θα είναι κρίμα ένα τόσο όμορφο γήπεδο να φιλοξενεί ομάδες της Football League…

Πηγή: Sport 24