To “Ντραγκάο” θα φιλοξενήσει τελικά τον τελικό του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι, με την UEFA να ανακοινώνει την Πέμπτη τη μετάθεση της διοργάνωσης του αγγλικού εμφυλίου από την Τουρκία στην Πορτογαλία.
 
Η Κωνσταντινούπολη και το “Κεμάλ Ατατούρκ” είχαν πάρει το χρίσμα για να διοργανώσουν το σημαντικότερο ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (όπως και πέρυσι), όμως για δεύτερη διαδοχική σεζόν βλέπει τον τελικό να γλιστράει μέσα από τα χέρια της ελέω της πανδημίας και των συνεπειών της.
 
Το 2020 η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία πήρε την απόφαση για διεξαγωγή Final-8 με νοκ-άουτ παιχνίδια μέχρι και τον τελικό, ορίζοντας ως τόπο διεξαγωγής των αγώνων το “Λουζ” και το “Ζοζέ Αλβαλάδε” της Λισσαβώνας, ενώ φέτος ο αγώνας-γιορτή του Champions League με λαμπερές καλεσμένες τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι θα λάβει χώρα στο “Ντραγκάο” του Πόρτο στις 29 Μαΐου.
 
Αυτή τη φορά ο τελικός δεν θα διεξαχθεί με άδειες κερκίδες όπως έγινε με τον Μπάγερν – Παρί Σεν Ζερμέν τον Αύγουστο του 2020 αλλά με κόσμο, με την UEFA να έρχεται σε συμφωνία με τους ανθρώπους της πορτογαλικής ομοσπονδίας αλλά και την κυβέρνηση της χώρας ώστε ο αριθμός θεατών να καλύψει τουλάχιστον το 25% του γηπέδου των δράκων (έχει συνολική χωρητικότητα 50.000 θεατών).
 
Σύμφωνα μάλιστα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η κάθε ομάδα θα μπορέσει να έχει μαζί της 6.000 φιλάθλους στις εξέδρες του “Ντραγκάο”.
 
Σε δηλώσεις ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφέριν, μετά την ανακοίνωση της αλλαγής έδρας του τελικού, τόνισε:
 
“Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι ελπίζουμε να μη βιώσουμε ποτέ ξανά μία τέτοια χρονιά όπως αυτή που ζήσαμε. Οι φίλαθλοι χρειάστηκε να υποφέρουν για πάνω από 12 μήνες χωρίς να μπορούν να δουν τις ομάδες τους διά ζώσης και ο τελικός του Champions League είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό επίπεδο.
 
Το να στερήσουμε σε αυτό τον κόσμο την ευκαιρία να δουν τον τελικό από κοντά δεν ήταν επιλογή και είμαι ικανοποιημένος που βρέθηκε η λύση. Μετά από μία χρονιά που πέρασε δύσκολα, δεν είναι σωστό να μην έχουν την ευκαιρία να δουν την ομάδα τους στο μεγαλύτερο ματς της σεζόν.
 
Για μία ακόμα φορά στραφήκαμε στους φίλους μας σητν Πορτογαλία για να βοηθήσουν τόσο την UEFA όσο και το Champions League και είμαι, και θα είμαι πάντα, ευγνώμων στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πορτογαλίας και στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας που συμφώνησαν να αναλάβουν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να φιλοξενήσουν τον τελικό”.
 
Και πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας: “Κατανοούμε ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τοποθετήσει την Τουρκία στη λίστα των “κόκκινων χωρών” όσον αφορά στους ταξιδιώτες της, έγινε καλοπροαίρετα και με σκοπό να προστατέψει τους πολίτες της από τη διάδοση του κορονοϊού αλλά παράλληλα μας δημιούργησε πρόβλημα στο να διοργανώσουμε έναν τελικό που θα πάρουν μέρος δύο αγγλικές ομάδες
 
Οι δυσκολίες για τη μετακίνηση του τελικού είναι μεγάλες και η FA και οι τοπικές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη φιλοξενία του τελικού στην Αγγλία και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την προσπάθεια αυτή.
 
Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν τις προσπάθειες της UEFA να δώσουν τη δυνατότητα στους φιλάθλους των φιναλίστ να δουν το παιχνίδι από κοντά.
 
Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και οι τοπικές αρχές ήταν πάντα αξιόπιστοι συνεργάτες της UEFA και η Τουρκία έχει φιλοξενήσει αρκετά events της UEFA μέσα στο πέρασμα των χρόνων με μεγάλη επιτυχία.
 
Εύχομαι να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία για έναν τελικό Champions League αλλά και άλλα events στο κοντινό μέλλον.
 
Ελπίζω ο τελικός να είναι σύμβολο ελπίδας για την αναγέννηση της Ευρώπης μετά από μία δύσκολη περίοδο, με τους οπαδούς που θα ταξιδέψουν για το παιχνίδι να ενώσουν τις φωνές τους για να συμβάλλον στον καλύτερο δυνατό τελικό”.
 
Η αιτία που η Τουρκία έχασε το προνόμιο να φιλοξενήσει τον αγγλικό τελικό και που η UEFA έψαχνε εδώ και μία εβδομάδα για την πλέον κατάλληλη και συμφέρουσα επιλογή για όλους, έχει να κάνει με το ότι μπήκε στην “κόκκινη λίστα” της Αγγλίας όσον αφορά σε πολίτες που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη γειτονική χώρα.
 
Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε όσους έκαναν το ταξίδι να μπουν σε 10ημερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Νησί, γεγονός που δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα τόσο στους φιλάθλους των δύο ομάδων που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν για να δουν διά ζώσης το ματς, όσο και στους ποδοσφαιριστές και στα επιτελεία των δύο ομάδων, με δεδομένο μάλιστα πως είναι προγραμματισμένη στις 11 Ιουνίου και η έναρξη του Euro 2020.
 
Οι Άγγλοι προσπάθησαν και το πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή για να γίνει ο τελικός στο “Γουέμπλεϊ”, ωστόσο παρουσιάστηκαν αρκετά “αγκάθια” στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και της αγγλικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η αδυναμία της UEFA να εξασφαλίσει την εξαίρεση από την υποχρεωτική καραντίνα για VIPS και εκπροσώπους του Τύπου, που θα ταξίδευαν στην αγγλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της σπουδαίας αναμέτρησης.
 
Υπενθυμίζεται πως για τα επόμενα χρόνια έχει γίνει ήδη (και ανακοινωθεί) ο σχετικός προγραμματισμός όσον αφορά στον τελικό του Champions League: το 2022 θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη, το 2023 στην Κωνσταντινούπολη, το 2024 στο Γουέμπλεϊ και το 2025 στο Μόναχο.