Η Λιόν πέτυχε μία μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League επικρατώντας της Μάντσεστερ Σίτι με σκορ 3-1. Πρωταγωνιστής ο Ντεμπελέ που υπέγραψε με δύο γκολ τη νίκη.

Ads

Γι’ αυτό το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο λαοφιλές σπορ ! Γι’ αυτό το Champions League είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη. Η Λυόν μετά το «χαστούκι» στην Γιουβέντους, έστειλε σπίτι της και την Μάντσεστερ Σίτι αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι στον αγωνιστικό χώρο δεν παίζουν τα μπάτζετ και τα θεωρητικά φαβορί, αλλά 11 εναντίον 11.

Το γράφαμε εδώ στο tvxs πριν αρχίσουν τα final-8 σε Champions και Europa League, πως το νέο format διεξαγωγής που αναγκάστηκε να ακολουθήσει η UEFA λόγω της πανδημίας, με τα μονά παιχνίδια δηλαδή εκτός των άλλων (ουδέτερα γήπεδα, άδειες κερκίδες), δίνει την ευκαιρία στον θεωρητικά αδύναμο, στο αουτσάιντερ ενός αγώνα ή μίας διοργάνωσης  να ελπίζει βάσιμα σε διάκριση, γιατί ο ισχυρός δεν μπορεί να επανορθώσει αν ηττηθεί, δεν έχει επαναληπτικό ματς.

Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι που δεν συμπαθούν την Μπάγερν και κυρίως στην Καταλονία, είχαν την ελπίδα μιάς κάποιας «εκδίκησης» λόγω Πεπ Γκουαρντιόλα αν περνούσε η Σίτι, αφού ο προπονητής των «πολιτών» είναι γέννημα-θρέμμα Μπαρτσελόνα.

Ads

Τελικά τα ημιτελικά είναι πλέον Γαλλογερμανική υπόθεση και τα προγνωστικά είναι ακόμα πιο επίφοβα μετά τις έως τώρα εκπλήξεις.

Η Λιόν έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να κλείσει θέση στα ημιτελικά του Champions League, εκεί που θα συναντήσει, όπως το 2010, την Μπάγερν Μονάχου. Επιπλέον, για πρώτη φορά στη ιστορία του θεσμού η Γαλλία εκπροσωπείται από δύο ομάδες στην τετράδα.

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το παιχνίδι, από τα πρώτα λεπτά η Σίτι μπήκε με διάθεση να κρατήσει την μπάλα, ωστόσο η Λιόν πίεσε στη μεσαία γραμμή, προκειμένου να μην αφήσει την δυνατότητα στους πολίτες να κυκλοφορήσουν, όπως θέλουν. Μετά από περίπου 15 λεπτά στον αγώνα, η Λιόν προσπάθησε να πάρει την κατοχή και να δείξει τα δόντια της.

Η Λιόν πέτυχε και το 1-0 στο 24ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Εκαμπί βγήκε στην αντεπίθεση απέναντι από τον Έντερσον, σε πρώτη φάση κόπηκε, όμως ο Κορνέ που ακολουθούσε πλάσαρε για το πρώτο γκολ της γαλλικής ομάδας. Μάλιστα, ο 23χρονος εξτρέμ έχει πετύχει 4 γκολ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League συνολικά στην καριέρα του.

Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο πήγαινε εκεί όπου το ήθελε η Λιόν. Η Σίτι είχε την μπάλα στα πόδια της, πίεζε, όμως έβρισκε πολύ δύσκολα χώρους. Στο 31′ ο Λόπες απομάκρυνε μία σέντρα του Ντε Μπράινε, ενώ στο 43ο λεπτό ο γκολκίπερ των Γάλλων μπλόκαρε ένα αδύναμο πλασέ του Ρόδρι. Πριν οι δύο ομάδες επιστρέψουν στα αποδυτήρια, ο Βέλγος παίκτης των πολιτών έβγαλε τρομερή πάσα στον Στέρλινγκ, αλλά ο Κορνέ έριξε το σώμα του διώχνοντας σε κόρνερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Σίτι πήρε την απόλυτη κατοχή του παιχνιδιού. Όμως, η Λιόν ήταν καλά οργανωμένη στα μετόπισθεν και με πλήρη υπακοή στο αμυντικό της πλάνο. Οι πολίτες δυσκολεύονταν να φτιάξουν παιχνίδι και έμοιαζαν μπλοκαρισμένοι.

Τελικά, η λύση για τους πολίτες βρέθηκε στο 69ο λεπτό. Ο Στέρλιγνκ υποδέχθηκε την μπάλα μεσα στην περιοχή, ντρίμπλαρε ωραία, βρήκε τον Κέβιν Ντε Μπράινε, ο οποίος με πλασέ καταφερε να κερδίσει τον Λόπες γράφοντας το 1-1.

Μετά την ισοφάριση το παιχνίδι άνοιξε. Η Σίτι είχε την κατοχή, αλλά η Λιόν έβρισκε χώρους στην κόντρα. Σε μία αντεπίθεση ήρθε και το δεύτερο γκολ των Γάλλων. Ο Εκαμπί, που ήταν σε θεση οφσάιντ, άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο Ντεμπελέ σε θέση τετ α τετ πλάσαρε με επιτυχία για το 2-1, με τον Γάλλο να έχει περάσει ως αλλαγή στο 75ο λεπτό.

Στο 86ο λεπτό η Σίτι έφτασε κοντά στην ισοφάριση εκ νέου. Από τα δεξιά ο Ζεσούς είδε τον Στέρλινγκ, αλλά ο Άγγλος δεν ευστόχησε σε κενή εστία. Η Λιόν ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της στο 87′. Ο Έντερσον απέκρουσε με αστάθεια, για να έρθει ο Ντεμπελέ με πλασέ να γράψει το 3-1. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, ενώ η απογοήτευση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παικτών του Γκουαρδιόλα.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Γκαρσία, Λαπόρτ, Ζοάο Κανσέλο, Φερναντίνιο (56’ Μαχρέζ), Γκιντογκάν, Ρόδρι (84’ Νταβίδ Σίλβα), Ντε Μπράινε, Ζεσούς, Στέρλινγκ.

Λιόν (Ρούντι Γκαρσία): Λόπες, Ντεναγιέρ, Μαρσέλο, Μάρσαλ, Ντιμπουά (74’ Τετέ), Κακρέ, Μπρούνο Γκιμαράες (70’ Μέντες), Αουάρ, Κορνέ, Ντεπάι (75’ Ντεμπελέ), Εκαμπί (87’Αντελαϊντ).

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα και όλα τα γκολ του θριάμβου της Λιόν

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ  FINAL 8

Αταλάντα – Παρί -Σεν-Ζερμέν 1-2 (27′ Πάσαλιτς / 90′ Μαρκίνιος, 90+3′ Τσούπο Μότινγκ)

Λειψία – Ατλέτικο 2-1 (51′ Ντάνι Όλμο, 88′ Άνταμς / 71′ πεν. Ζοάο Φέλιξ)

Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 2-8 (7′ αυτ. Αλάμπα, 57′ Σουάρες / 4′, 31′ Μίλερ, 22′ Πέρισιτς, 27′ Γκνάμπρι, 63′ Κίμιχ, 82′ Λεβαντόβσκι, 86′, 89′ Κουτίνιο)

Μάντσεστερ Σίτι – Λιόν 1-3 (69′ Ντε Μπράινε / 24′ Κορνέ, 79′, 87′ Ντεμπελέ)

ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Λειψία – Παρί Σεν-Ζερμέν (18/8)

Λιόν – Μπάγερν (19/8)

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ (23/8)