Την Τετάρτη τα ξημερώματα (3/7/2019, 03:30 ώρα Ελλάδος), οι ποδοσφαιρόφιλοι στη χώρα μας, μάλλον θα ξαγρυπνήσουν. Η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή για τα ημιτελικά του Copa America. Η «τιτανομαχία», η «μητέρα των μαχών», το clasico της Νότιας Αμερικής, ο πρόωρος τελικός ή ό,τι άλλο «κλισέ» και να πούμε θα ισχύει απόλυτα για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Αλλωστε οι αναμετρήσεις της «σελεσάο» με την «αλμπισελέστε» έχουν δημιουργήσει μεγάλη παράδοση. Σκάνδαλα, βία και πολλά γκολ έχει το «μενού» στις αναμετρήσεις Βραζιλία-Αργεντινή, όπως τα «σταχυολογεί» το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η Βραζιλία μετρά 45 νίκες και 39 ήττες, ενώ 26 αγώνες έχουν λήξει χωρίς νικητή. Στις 110 αναμετρήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι φιλικοί αγώνες, ανάμεσα στα δύο «μεγαθήρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η Αργεντινή έχει σημειώσει 166 γκολ κι έχει δεχτεί ένα λιγότερο!
Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχει να κάνει -μόνο- με αθλητικά γεγονότα. Η πολιτική, οι πόλεμοι και διάφορες συγκυρίες είχαν μετατρέψει αυτούς τους αγώνες στο σημαντικότερο γεγονός της εκάστοτες εποχής. Από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, πάντως, τα «πνεύματα έχουν ηρεμήσει» και πολλές φορές οι αθλητές επαινούν τους αντιπάλους τους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, είναι αυτά του Νεϊμάρ, ο οποίος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ευχήθηκε να το κατακτήσει η Αργεντινή, ενώ προ ημερών, ο αρχηγός της «σελεσάο», Τιάγκο Σίλβα, δήλωσε πως «ο Λιοέλ Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών».
Η πρώτη μάχη
Η πρώτη καταγεγραμμένη αναμέτρηση, έγινε το μακρινό 1914! Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου οι δύο ομάδες έδωσαν το πρώτο τους φιλικό παιχνίδι. Η Αργεντινή επικράτησε με 3-0. Τα ιστορικά εκείνα γκολ, πέτυχαν οι Ισαγκίρε (41′, 65′) και Ακουίλες (57′). Ο αγώνας έγινε στο Μπουένος Άιρες και τον παρακολούθησαν 18.000 φίλαθλοι.
Τα μεγαλύτερα σερί
Η Αργεντινή άρχισε πιο δυναμικά και έως το 1945 είχε «βάλει από κάτω» τη διάσημη αντίπαλό της. Με 17 νίκες έναντι μόλις οκτώ ηττών, έδειχνε ποιος είναι το «αφεντικό». Ωστόσο το μεγαλύτερο σερί νικών ανήκει στην Βραζιλία. Η «σελεσάο» από το 1970 έως το 1982 δεν έχασε ποτέ σε clasico και σε 12 αναμετρήσεις παραχώρησε μόλις δύο ισοπαλίες, δημιουργώντας τη «μαύρη» δεκαετία για την Αργεντινή.
Πελέ Vs Μαραντόνα
Οι πόλεμοι μπορεί να έφεραν την αρχική έχθρα ανάμεσα στα δύο έθνη, αλλά οι δύο θρύλοι του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου κατάφεραν να την αναζωπυρώσουν. Το «αιώνιο» ερώτημα παραμένει ακόμα και σήμερα: Πελέ ή Μαραντόνα; Ποιος από τους δύο είναι ο βασιλιάς στο Παγκόσμιο στερέωμα; Μια ερώτηση που έχει φέρει μεγάλη σύγκρουση, μεγάλη αντιπαλότητα και φυσικά δεν έχει απαντηθεί ακόμη!
Ο πόλεμος του Μπαράκας
Οπως έχουμε προαναφέρει, ειδικά τα πρώτα χρόνια οι αναμετρήσεις των δύο χωρών ήταν… πολεμικές. Μάλιστα, το Copa America του 1925, έμεινε στην Ιστορία, καθώς έγινε η αφορμή για να μην ξαναπαίξουν οι ομάδες για 11 χρόνια. Ο αγώνας που στιγμάτισε τις δύο αναμετρήσεις έγινε τα… Χριστούγεννα! Παρόλα αυτά 30.000 φίλαθλοι έδωσαν «το παρών» στον τελικό. Το σύστημα των αγώνων ήταν ένας προς όλους σε έναν όμιλο ανάμεσα σε Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη. Η τελευταία δεν συγκέντρωσε βαθμούς οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο μεγάλο δίδυμο. Η «αλμπισελέστε» στο πρώτο παιχνίδι είχε επικρατήσει με 4-1 και ήθελε έστω την ισοπαλία για να κατακτήσει το 2ο Copa America στην Ιστορία της. Σε περίπτωση νίκης της «σελεσάο» τότε θα υπήρχε και 3ο παιχνίδι!.
Ο αγώνας άρχισε ιδανικά για την Βραζιλία που στο 30′ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 (27′ Φρίντενριχ, 30′ Νίλο). Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου έγινε η φάση που στιγμάτισε τον αγώνα. Ο Ραμόν Μούτις έκανε ένα σκληρό φάουλ στον Φρίντενριχ και άρχισε η σύρραξη! Μερικοί φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο, ο αγώνας διεκόπη προσωρινά και επανάρχισε μόνο όταν οι δύο πρωταγωνιστές αγκαλιάστηκαν!
Η διακοπή βοήθησε την Αργεντινή, που κατάφερε να ισοφαρίσει με γκολ των Τσερότι (41′) και Σεοάνε (51)’. Το τελικό 2-2 έδωσε το δεύτερο τρόπαιο στην «αλμπισελέστε» και για 11 χρόνια οι δύο ομάδες δεν έπαιξαν ξανά μαζί!
Εφυγαν οι Βραζιλιάνοι από το γήπεδο
Μπορεί να πέρασε μια δεκαετία από τότε που η Βραζιλία και η Αργεντινή βρέθηκαν αντιμέτωπες για τελευταία φορά, αλλά το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Η διοργάνωση γινόταν ξανά στο Μπουένος Άιρες και η λέξη φιλοξενία δεν υπήρχε! Οι οπαδοί υποδέχτηκαν τους Βραζιλιάνους με έντονες αποδοκιμασίες και ρατσιστικές επιθέσεις. Στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας, δεν ανεδείχθη νικητής (0-0). Στην παράταση η Αργεντινή σημείωσε δύο γκολ με τον Ντε Λα Μάτα (102′, 112′) και ουσιαστικά κλείδωσε τη νίκη. Ο αγώνας ωστόσο δεν τελείωσε ποτέ, γιατι η «σελεσάο» αποχώρησε από το γήπεδο, φοβούμενη για τις ζωές των ποδοσφαιριστών. Στην «χώρα του καφέ και της σάμπας» ο αγώνας αυτός χαρακτηρίστηκε ως το «παιχνίδι ντροπής».
Πέναλτι χωρίς τερματοφύλακα
Το 1939 οι δύο ομάδες βρέθηκαν δυο φορές αντιμέτωπες με τους αγώνες να γίνονται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στο πρώτο ματς η Αργεντινή επικράτησε με 5-1, ενώ ο δεύτερος αγώνας έγινε μια εβδομάδα μετά. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός, καθώς η Βραζιλία προηγήθηκε με 1-0 (Αντιλσον), αλλά βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1 (Ροντόλφι, Ενρίκε Γκαρσία). Η «σελεσάο» ισοφάρισε με τον Περάτσιο και ο διαιτητής Μοντέιρο λίγο πριν το τέλος του αγώνα έδωσε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ της Βραζιλίας! Οι παίκτες της Αργεντινής διαμαρτυρήθηκαν έντονα και στην συνέχεια αποχώρησαν από το γήπεδο. Ο Λεονίντας εκτέλεσε το πέναλτι χωρίς τερματοφύλακα (!) κι έδωσε τη νίκη στη Βραζιλία με 3-2…
Η μάχη του Ροζάριο
Το Μουντιάλ του 1978 ήταν το πρώτο που κατέκτησε η Αργεντινή. Μια διοργάνωση, όμως, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Το σύστημα διεξαγωγής ήταν το εξής: Τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με τους πρώτους δύο να προκρίνονται στην επόμενη φάση. Εκεί, δημιουργήθηκαν δύο νέοι όμιλοι και οι πρώτοι πήγαιναν στον τελικό. Στον Β` όμιλο της Β` φάσης βρέθηκαν μαζί Αργεντινή και Βραζιλία. Στον πρώτο αγώνα αμφότεροι είχαν κερδίσει, ενώ στη 2η αγωνιστική το μεταξύ τους παιχνίδι έληξε ισόπαλο 0-0. Στην 3η αγωνιστική η «σελεσάο» νίκησε με 3-1 την Πολωνία και η Αργεντινή ήθελε τη νίκη με 4 γκολ διαφορά, απέναντι στο Περού, για να περάσει στον τελικό. Το σκορ του πρώτου ημιχρόνου ήταν 2-0, αλλά τελικά η Αργεντινή επικράτησε με 6-0. Αρκετοί κατηγόρησαν το Περού ότι είχε μειωμένη απόδοση, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ…
Το σκάνδαλο του Ιερού νερού
Το Μουντιάλ του 1990 στιγματίστηκε από τις κατηγορίες του Μπράνκο ότι άνθρωποι της Αργεντινής του έδωσαν νερό με… ηρεμιστικά! Μια είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από πολλούς. Σε μια συνέντευξή του, ο Μαραντόνα το είχε χαρακτηρίσει «Ιερό νερό», ενώ ο Κάρλος Μπιλάρντο αρνήθηκε το περιστατικό. Για την Ιστορία, η «αλμπισελέστε» νίκησε με 1-0 κι έφτασε έως τον τελικό όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >