Ads

Η υποστήριξη ευπαθών ομάδων, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και η κινητοποίησή των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί το στόχο της εκστρατείας που ξεκίνησε το 2006, με κεντρικό σύνθημα «Γκολ στη Φτώχεια». Πηγή έμπνευσης της ελληνικής αυτής προσπάθειας αποτέλεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το οποίο διοργανώνεται φέτος το Σεπτέμβριο για 8η συνεχή χρονιά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι από ψυχότροπες ουσίες και οι πρόσφυγες αποτελούν τις 3 κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκστρατείας, η οποία επιχειρεί να ανα αναδείξει τα προβλήματα, να προβάλλει το έργο φορέων που έχουν ως αντικείμενο την περίθαλψή τους, και να ενισχύσει τον αγώνα για επανένταξη.

*Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο ποδοσφαιρικό τουρνουά “Γκολ στη φτώχεια” που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στις 20 Ιουνίου 2009

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, της UEFA και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Το 2007, για πρώτη φορά, ελληνική ομάδα συμμετείχε στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση, στην Κοπεγχάγη. Ακολούθησαν οι συμμετοχές της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Μελβούρνης (Δεκέμβριος 2008) και του Μιλάνου (Σεπτέμβριος 2009).

Ads

Στο πλαίσιο της κοινωνικής αυτής εκστρατείας –εκτός του αμιγώς ποδοσφαιρικού σκέλους- πραγματοποιείται και μια σειρά πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και άλλων εκδηλώσεων (εκθέσεις γελοιογραφίας, ημερίδες, «τουρνουά ποδοσφαίρου και ενημέρωσης», κινηματογραφικά φεστιβάλ κ.λπ.). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, ξεκινώντας από την έλλειψη αξιοπρεπούς κατοικίας.

Η εκστρατεία «Γκολ στη Φτώχεια» διοργανώνεται φέτος για 4η χρονιά, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διογένης». Με εφαλτήριο της συμμετοχή της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων στο 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 (19-26/9), στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, και στο πλαίσιο της καμπάνιας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά (όχι μόνον ποδοσφαιρικού περιεχομένου) εκδηλώσεις, με στόχο πάντα την υποστήριξη του αγώνα που δίνουν συνάνθρωποί μας να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, αλλά και την αφύπνιση εφησυχασμένων συνειδήσεων μιας κοινωνίας που πλέον κοιτάει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατάματα.

Από τα πρώτα της βήματα, η καμπάνια στηρίχθηκε σε ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών συνεργασιών. Βασικοί υποστηρικτές του εγχειρήματος είναι ο Δήμος Αθηναίων, το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, «Οι Γιατροί του Κόσμου», η PRAKSIS, η ΑΡΣΙΣ, η Κλίμακα, το Mosaic, η Κάριτας Ελλάς, η Εθελοντική Εργασία Αθήνας, η Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω», το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νομαρχίας Πειραιά, ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, το Κέντρο Απεξάρτησης Θησέας, το «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση» κ.ά.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων

To Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων θεσμοθετήθηκε µε πρωτοβουλία τού Διεθνούς Δικτύου Εφηµερίδων Δρόµου (International Network of Street Papers). Ο Χάραλντ Σµιντ, αρχισυντάκτης της αυστριακής εφηµερίδας του δρόµου «Megaphon» και ο Μελ Γιανγκ, συνιδρυτής του «Big Issue» της Σκωτίας κατέθεσαν πρόταση για τη δηµιουργία τού θεσµού κατά τη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου τού Δικτύου, στο Κέιπ Τάουν το 2002. Οκτώ µήνες αργότερα, πραγµατοποιήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας το πρώτο Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων, µε τη συµµετοχή 18 οµάδων-χωρών. Ακολούθησαν οι διοργανώσεις του Γκέτεµποργκ (2004), του Εδιµβούργου (2005), του Κέιπ Τάουν (2006), της Κοπεγχάγης (2007), της Μελβούρνης (2008) και του Μιλάνου (2009). Στην περσινή διοργάνωση συµµετείχαν 56 χώρες και πάνω από 600 αθλητές απ’ όλα τα σηµεία τού πλανήτη.

Σχεδόν 100.000 θεατές παρακολούθησαν τους αγώνες του 5ου Παγκοσµίου Κυπέλλου Αστέγων, στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. Πριν από την έναρξή του, από ένα δείγµα 160 θεατών, το 20% παραδέχθηκε ότι είχε αρνητική άποψη για τους άστεγους, το 21% δεν είχε καν άποψη και το 58% αντιμετώπιζε τους άστεγους συμπολίτες του θετικά και χωρίς προκαταλήψεις. Μετά την παρακολούθηση ενός και µόνο αγώνα, η διαφορά ήταν αισθητή. Οι ίδιοι άνθρωποι κατά 85% είχαν πλέον µια θετική άποψη για τους άστεγους (12% δεν είχε άποψη και µόνο 1% εξακολουθούσε να στέκεται αρνητικά απέναντί τους).

Έξι µήνες µετά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Κοπεγχάγη, τα αποτελέσµατα της κοινωνικής έρευνας «Impact Report» για την µετέπειτα πορεία των συµµετεχόντων ήταν εντυπωσιακά:
– 93% δήλωσε πως η συµµετοχή του αποτέλεσε σοβαρό κίνητρο για ένα νέο ξεκίνηµα στη ζωή (354 παίκτες)
– 83% βελτίωσε τις κοινωνικές του σχέσεις (316 παίκτες)
– 71% δήλωσε ότι η ζωή του άλλαξε προς το καλύτερο (271 παίκτες)
– 29% βρήκε µόνιµη θέση εργασίας (110 παίκτες)
– 38% βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσής του (improved housing) (145 παίκτες)
– 32% επέλεξε να (επαν)ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστηµα (122 παίκτες)
– 118 παίκτες ολοκλήρωσαν προγράµµατα απεξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες

Δικαίωµα συµµετοχής στο Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων, έχουν τα άτοµα, άνδρες ή γυναίκες, τα οποία είναι τουλάχιστον 16 χρόνων ή συµπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 1 Σεπτεμβρίου 2010, και πληρούν µία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• Είναι άστεγοι ή υπήρξαν άστεγοι για κάποιο χρονικό διάστηµα µεταξύ δύο διοργανώσεων. Σε αυτή την περίπτωση (Ρίο ντε Τζανέιρο), το διάστηµα ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου 2009.
• Το εισόδηµά τους προέρχεται από την πώληση εντύπων δρόµου (street papers), όπως ήταν τα «Δροµολόγια».
• Είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ή πρόσφυγες των οποίων η απόφαση για την χορήγηση ασύλου εκκρεμεί. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες Στην περίπτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων, η διαδικασία της αναγνώρισης θα πρέπει να έχει λάβει χώρα το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο διοργανώσεων (σε αυτή την περίπτωση 1 Σεπτεμβρίου 2009 – 1 Σεπτεμβρίου 2010)
• Είναι ενταγµένοι σε πρόγραµµα απεξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες ή το αλκοόλ και υπήρξαν άστεγοι για κάποιο χρονικό διάστηµα τα τελευταία δύο χρόνια (µετά την 1 Σεπτεμβρίου 2008).