Ο Αργύρης Σαλιαρέλης ξαναμπήκε στην ποδοσφαιρική ζωή του Έλληνα τις τελευταίες ημέρες. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει στιγμές που σημάδεψαν το πολυτάραχο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό. Χαστούκι σε κάμεράμαν, δηλώσεις που έμειναν στην ιστορία και παρεμβάσεις. Δείτε videos από τότε και διαβάστε κάποιες άγνωστες και γνωστές ιστορίες.

Ads

 

Θεωρητικά ο Αργύρης Σαλιαρέλης (που εμφανίστηκε με τον Βασίλη Ξενιάδη στο ραντεβού για την ΑΕΚ) κατακτά σχεδόν χωρίς αντίπαλο τον τίτλο μεταξύ των προέδρων που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς ως σωτήρες στις ομάδες.
 
Δεν είναι μόνο πως ήταν ο συνδετικός κρίκος στη μετά Κοσκωτά εποχή, αλλά το γεγονός πως πρόλαβε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να απασχολήσει τόσο πολύ το αστυνομικό δελτίο, όσο και το δικαστικό αλλά και το αθλητικό…

Ο “βασιλιάς των ρουμπινιών” εμφανίστηκε ξαφνικά εκείνο το Χειμώνα του 1988, πάνω στην αναμπουμπούλα με τον Γιώργο Κοσκωτά τον οποίο και φέρεται να φυγάδευσε (καταδικάστηκε για αυτό το λόγο με 10 χρόνια φυλακή και μάλιστα είχε προφυλακιστεί το 1993) με το προσωπικό του αεροσκάφος.

Ads

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν σαφώς πιο επικίνδυνο από τον Κοσκωτά. Γενικά ήταν ένας άνθρωπος που δύσκολα μπορούσες να πιστέψεις, ενώ σε κάθε ευκαιρία δημιουργούσε και νέα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε (επεισοδιακά και μέσω πρωτοδικείου, πσρουσιάζοντας ιδιωτικό συμφωνητικό όπου ο Κοσκωτάς φαινόταν να του παραχωρεί την πλειοψηφία των μετοχών, αν και ο πρώην ισχυρός άντρας της Τράπεζας Κρήτης δεν το αναγνώριζε) τα ηνία του Ολυμπιακού ήθελε να δείξει πως διαθέτει πλούτο και οικονομική ευρωστία. Την απόφαση του πρωτοδικείου, είχαν προσβάλλει ο αείμνηστος πατέρας του νυν προέδρου του Ολυμπιακού, Μιλτιάδης Μαρινάκης και ο άλλοτε (επί διοικήσεως Νταϊφά) αντιπρόεδρος Νίκος Ευθυμίου.

Να πείσει όχι μόνο τον κόσμο των Ερυθρολεύκων, αλλά και τους δημοσιογράφους πως είναι ένας νέος μεγιστάνας. Πριν το περιβόητο ντέρμπι-τίτλο το 1989 με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο “Ρουμπίνιας” είχε κάνει ανοιχτό πάρτι στον Πύργου του στην Αίγινα. Καλεσμένοι εκτός από την αποστολή της ομάδας, δημοσιογράφοι, κανάλια κ.λπ.

Ο βασικός στόχος ήταν να επιδείξει τον πύργο του και να εντυπωσιάσει εχθρούς και φίλους. Σίγουρος μάλιστα για την επιτυχία είχε κόψει μια τεράστια τούρτα, στην οποία είχε τοποθετήσει τέσσερα κεριά, δείγμα του πόσο περίμενε να έρθει το σκορ του αγώνα (ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη).

Το αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΚ να πάρει πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια (!) με το γκολ-τίτλο του Τάκη Καραγκιοζόπουλου που έκανε μια μεγάλη κούρσα πριν σκοράρει το νικητήριο τέρμα στα τελευταία λεπτά. Ένας παίκτης που προερχόταν από πολύ σοβαρό τραυματισμό με το πόδι στο γύψο για επτά μήνες και με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς να τον έχει συμπεριλάβει την τελευταία στιγμή στην αποστολή!

Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο σοκ για τον Σαλιαρέλη, που θεωρούσε πως κατακτώντας στην πρώτη του κιόλας χρονιά στον προεδρικό θώκο, πρωτάθλημα θα γινόταν αρεστός και στους φίλους του Ολυμπιακού, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούσαν αμφιβολίες και μάλιστα τον θεωρούσαν άνθρωπο του Βαρδινογιάννη!

Οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του δεν είναι λίγες (στο παρακάτω βίντεο μια για το θέμα της πώλησης του Προτάσοφ) ενώ η φράση: “Αργύρη καρ…δώσε το πορτοφόλι”, έχει αφήσει εποχή. Αυθόρμητη αντίδραση των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού σε παιχνίδι, όπου από τα μεγάφωνα του γηπέδου είχε ανακοινωθεί πως χάθηκε πορτοφόλι και όποιος το βρει να το παραδώσει στην αστυνομία.

 

Η ατάκα του ίδιου που είχε αφήσει εποχή, ήταν στη διακοπή του αλησμόνητου αγώνα με τον Αθηναϊκό (2-2) όπου ανεγκέφαλοι οπαδοί των γηπεδούχων κυνηγούσαν παίκτες των φιλοξενουμένων και τον διαιτητή κ.Ναούμ !

“Οι φίλοι της ομάδας είναι γραμματιζούμενοι άνθρωποι, επιστήμονες, απλά βγήκαν από τα ρούχα τους με αυτά που βλέπουν”, είχε το θράσος να πει. Η αλήθεια είναι πως το κλίμα γενικά στον Πειραιά ήταν τεταμένο από την απόφαση να επαναληφθεί ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακού που διεκόπη στο 84ο λεπτό μετά από ρίψη καπνογόνου και ενώ οι Ερυθρόλευκοι προηγούνταν με 2-1. Ο αγώνας έγινε ξανά από την αρχή στη Ρόδο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 1-0 με γκολ του Μπατίστα στην εκπνοή σε μια εποχή που είχε καλή ομάδα και ήταν για τα καλά στο κόλπο του τίτλου.

Σε άλλο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, είχε επιτεθεί φραστικά στα αποδυτήρια (δείγμα της απρεπούς συμπεριφοράς του και του θράσους που είχε αυτός ο άνθρωπος) στον παρατηρητή του αγώνα που δεν τον άφηνε να διαμαρτυρηθεί για την διαιτησία του κ.Ζακεστίδη.

Από τα συνεχόμενα επεισόδια και τις τιμωρίες ο Σαλιαρέλης αποφάσισε να τα βάλει και με τους οργανωμένους, αποκλείοντας τη θύρα 7 από το γήπεδο και βάζοντας κικγκλιδώματα στη συγκεκριμένη θύρα. Όλα αυτά την περίοδο 1991-92, λίγο πριν αποχωρήσει αφήνοντας τις μετοχές του (το 1992) στον Γιώργο Μπανασάκη. Ο τελευταίος πάντως αγόρασε το μετοχικό πακέτο από Ελβετούς τραπεζίτες οι οποίοι είχαν δανείσει τον “Ρουμπίνια” που είχε αναγκαστεί να βάλει υποθήκη ακόμα και τον πύργο του στην Αίγινα!

image

Η αλαζονεία του και το γεγονός πως δρούσε χωρίς λογική πολλές φορές, είχε φανεί και στο αλήστου μνήμης ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο “Καραϊσκάκη” όπου οι “πράσινοι” επικράτησαν με 4-3 σε ένα αγώνα που κράτησε κοντά τρεις ώρες (με τα παρελκόμενα)!

Τότε ο Σαλιαρέλης, είχε επιτεθεί και χαστουκίσει (ενώ τον βοηθούσε και κάποιος τραμπούκος που είχε κατέβει από την εξέδρα) τον καμεραμάν της ΕΡΤ Σωκράτη Ζάππα που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του και να τραβήξει πλάνα από τα επεισόδια, πριν καν αρχίσει ο αγώνας.

Την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση οι φίλοι του Ολυμπιακού ενώ ο “Ρουμπίνιας” χωρίς πλέον την διαφήμιση που αποκόμιζε από την ιστορική ομάδα, άρχισε συχνότερα τις βόλτες στον εισαγγελέα. Τον Ιούνιο του 1993 καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για την φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά, ενώ τρία χρόνια αργότερα απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε λέγοντας πως το “έγκλημα” το διέπραξαν οι πιλότοι του ιδιωτικού του αεροπλάνου.
 
Από τότε υπήρχαν δίκες και κατηγορίες για απάτη και παράνομη οπλοφορία (1999),  πληρωμές με πλαστά χαρτονομίσματα, υπεξαίρεση και φθορά ξένης περιουσίας (2002), απλή σωματική βλάβη και εξύβριση (2006). Επίσης σημείο αναφοράς η στήριξή του στον φίλο του Μάκη Ψωμιάδη στην δικαστική κόντρα του τελευταίου το 1999 με τον Κώστα Λαλιώτη.

Cinq million
 
Πολλά είναι τα περιστατικά που έχουν συμβεί σχετικά με την δυσκολία του στο θέμα των πληρωμών των χρεών. Η έλευση του κουνιάδου του Λάγιος Ντέταρι Ιμρε Κόμορα στον Ολυμπιακό ως τεχνικό διευθυντή (έγινε αμέσως προπονητής καθώς ο Μίλτος Παπαποστόλου δεν ανέχτηκε το…καπέλωμα) ήταν ένα τρικ για να καθυστερήσει τα οφειλούμενα στον Μαγυάρο άσο που αργότερα όμως “σφράγισε” τις επιταγές και ανάγκασε κάποια στιγμή τον Αργύρη Σαλιαρέλη να τον πουλήσει όπως όπως στη Μπολώνια.

Το παρατσούκλι (από τους φίλους του) του ταξιδιωτικού πράκτορα Γιώργου Κοκοβίνου είναι το “Cinq million” το οποίο στα γαλλικά σημαίνει πέντε εκατομμύρια. Έτσι του τα ζητούσε ευγενικά ο Ανάργυρος, σε μια κατ ιδίαν συνάντηση όπου ο άτυχος πράκτορας είχε πάρει για να πάρει πίσω κάποια δανεικά. Όμως ήταν και αυτά…αγύριστα με τον πρόεδρο να μιλάει εικονικά στο τηλέφωνο δήθεν με το εξωτερικό!

Όταν ο Γιώργος Κοκοβίνος ζήτησε επίμονα τα λεφτά του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού απείλησε να αυτοκτονήσει με αποτέλεσμα να του “φάει” άλλα πέντε εκατομμύρια δραχμές τότε.

Ο άρχοντας των ρουμπινιών της Κένυας είναι από τις πιο καλτ φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου μου (αλλά και της ελληνικής κοινωνίας) που δυστυχώς η μπογιά τους περνάει ακόμα σε κάποιους.