Αισίως φτάσαμε στο τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 32 μέρες γεμάτες θέαμα και συγκινήσεις! Μετά από έναν καλό μικρό τελικό, με πολλά διαιτητικά λάθη και νικήτρια την Ολλανδία έφτασε η μεγάλη στιγμή για την ουσία του Μουντιάλ. Τον μεγάλο τελικό για την ανάδειξη του νέου, του κορυφαίου Πρωταθλητή στον κόσμο.

Ads

Όλος ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του σήμερα το βράδυ στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το θρυλικό γήπεδο του Μαρακανά, όπου στις 10μμ, Αργεντινή και Γερμανία διεκδικούν το τρόπαιο του Μουντιάλ. Είναι η τρίτη φορά που οι δύο αντίπαλοι θα μονομαχήσουν για την πρώτη θέση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ο Ιταλός διαιτητής, Νικόλα Ριτσόλι, είναι ο «εκλεκτός» της FIFA για να διαιτητεύσει τον τελικό.

Ο αποψινός αγώνας θα λέγαμε πως είναι και μια αναμέτρηση δύο διαφορετικών κόσμων: κοινωνικοπολιτικών και ποδοσφαιρικών. Η πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία, που για πολλούς πρεσβεύει έναν από τους δυνάστες του σύγχρονου κόσμου, αναμετράται με τη χρεοκοπημένη Αργεντινή. Ενώ, ο γερμανικός ρεαλισμός και κυνισμός, με μόνιμες αρετές την οργάνωση, το πείσμα και ομαδικότητα αναμετράται με το αργεντίνικο πάθος, την έκσταση και στις εμπνεύσεις του Λιονέλ Μέσι. Βέβαια, εγώ θα ευχηθώ καλή επιτυχία και στις δύο ομάδες, να κερδίσει ο καλύτερος και άμα κερδίσει η Αργεντινή θα χαρώ -εγώ και η μισή υφήλιος- λίγο περισσότερο.

Τον τελικό θα παρακολουθήσουν από κοντά πλήθος ηγετών από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η  γνωστή ποδοσφαιρόφιλη, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η γιορτή του ποδοσφαίρου θα ξεκινήσει με μουσική, με την Σακίρα και τον Κάρλος Σαντάνα να αναλαμβάνουν να ζεστάνουν τον κόσμο.

Ads

Τα νέα από τα στρατόπεδα των ομάδων

Ο προπονητής της Γερμανίας, Γιόακιμ Λεβ, δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, εκτός από την απουσία του Μουστάφι και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή σε σχέση με τα τελευταία παιχνίδια. Το 4-3-3 δεν πρόκειται να αλλάξει, με τον Νόιερ στο τέρμα, τον Λαμ στο δεξί και τον Χέβεντες στο αριστερό άκρο της άμυνας, με στόπερ τους Χούμελς και Μπόατενγκ. Η τριάδα Κεντίρα, Κρόος και Σβαϊνστάιγκερ θα είναι αυτή που θα δημιουργεί στο κέντρο, ενώ ο Εζίλ και ο Μίλερ θα δίνουν βοήθειες στον Κλόζε. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ κυνηγά ένα ακόμα σημαντικό ρεκόρ, καθώς σε περίπτωση που σηκώσει την κούπα στον βραζιλιάνικο ουρανό, κάτω από το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Χριστού Σωτήρα, θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που θα κατακτήσει Μουντιάλ στην Λατινική Αμερική.

Αλλαγές φαίνεται πως δεν θα κάνει ούτε ο προπονητής της Αργεντινής, Αλεχάνδρο Σαμπέγια, που ίσως χρησιμοποιήσει στη διάρκεια του αγώνα τον Ντι Μαρία, ο οποίος δεν είναι 100% έτοιμος, αλλά λόγω της σημασίας της αναμέτρησης και της επιθυμίας του να προσφέρει, πιθανώς να περάσει σαν αλλαγή. Ο ήρωας του ημιτελικού Ρομέρο θα είναι στο τέρμα, Σαμπαλέτα και Ρόχο στα δεξιά και αριστερά της άμυνας, Ντεμικέλις και Γκαράι σε ρόλο στόπερ, Μασεράνο, Μπίλια και Πέρες θα βρίσκονται στο κέντρο, ενώ Λαβέτσι, Ιγκουαΐν και Μέσι θα συνθέτουν την τριπλέτα της επίθεσης.

image

Προηγούμενοι τελικοί Αργεντινής – Γερμανίας

1ος τελικός: Το 1986 στο Μουντιάλ του Μεξικό, η Αργεντινή είχε βρεθεί στον τελικό με την -τότε- Δυτική Γερμανία. Οι λατινοαμερικάνοι είχαν ξεκινήσει καλύτερα τον αγώνα και είχαν καταφέρει να προηγούνται στο 56ο λεπτό με 2-0, όμως οι Γερμανοί έκαναν δυναμικό comeback και με γκολ των Ρουμενίγκε και Ρούντι Φέλερ έφεραν το παιχνίδι στα ίσια. Όλοι ετοιμάζονταν για παράταση, όμως ο Μαραντόνα είχε διαφορετική άποψη και αφού ταλαιπώρησε την άμυνα των «πάντσερ» πάσαρε στον Μπουρουσάγκα κι αυτός χάρισε στους Αργεντίνους το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους!

2ος τελικός: Το 1990 στο Ολίμπικο της Ρώμης, ήρθε η ώρα της ρεβάνς για τη Δυτική Γερμανία. Ο τελικός ήταν από αυτά τα παιχνίδια που όλοι θα είχαν ξεχάσει, αν ο διαιτητής Μέντες δεν έδειχνε άσπρη βούλα σε βουτιά του Φέλερ. Το πέναλτι με το οποίο η Γερμανία κατέκτησε το τρίτο της τρόπαιο εκτέλεσε ο Μπρέμε. Οι φήμες λένε πως ο Μαραντόνα ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την απώλεια αυτού του κυπέλλου.

Ο τελικός των Παπών

Για να δούμε ποιος θα κερδίσει στον «τελικό των Παπών», μιας και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι Αργεντίνος ενώ ο προκάτοχος του, Πάπας Βενέδικτος, είναι Γερμανός. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλωσει ένθερμος υποστηρικτής τόσο της «αλμπισελέστε» όσο και της Σαν Λορέντζο. Αντίθετα, ο Πάπας Βενέδικτος δεν έχει δείξει κάποιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποσχεθεί στην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, να μην ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Αργεντινής έτσι ώστε να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση.

Το μόνο που πρέπει να εξακριβωθεί είναι αν θα προσκαλέσει τον Βενέδικτο να τον παρακολουθήσουν μαζί και φυσικά το ποιος από τους δυο θα χαμογελάσει ή το ποιος από τους δυο. προσεύχεται καλύτερα! Αν και ο εκπρόσωπος του Βατικανού, αιδεσιμότατος Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε πως μάλλον κανείς τους δεν δει τον αγώνα.