To λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο απέσυρε η Ιαπωνική κυβέρνηση μετά τις κατηγορίες ότι το έργο είναι προϊόν κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.  

Ads

Το μαύρο Τ (αρχικά του Τόκιο) μέσα σε κόκκινο κύκλο, θυμίζει το έμβλημα του Θεάτρου της Λιέγης (Théâtre de Liège) στο Βέλγιο από τον καλλιτέχνη Olivier Debie, αποφάνθηκαν ειδικοί εμπειρογνώμονες καταγγέλλοντας για λογοκλοπή τον Ιάπωνα σχεδιαστή Kenjiro Sano.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να αποκαθηλώσει το λογότυπο με την ίδια επισημότητα με την οποία το είχε παρουσιάσει, καλώντας τους φωτογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης να απαθανατίσουν την στιγμή. 

image

Ads

Ο 43χρονος Ιάπωνας σχεδιαστής του λογότυπου δηλώνει αθώος και δεν σταματά να υποστηρίζει ότι το λογότυπο είναι δικής του έμπνευσης.

Όπως έγραψε στο Facebook και στο Τwitter ο Sano, «σχεδίασα ένα λογότυπο που συμβολίζει την ενότητα όμως το έργο μου κατέληξε να διχάζει την κοινή γνώμη και να πυροδοτεί δημόσια φιλονικία». 

«Η ζωή μου έγινε αφόρητη, και προκειμένου να προστατεύσω την οικογένεια μου, φωτογραφίες της οποίας διέρρευσαν παντού, ενώ δεχόταν συνεχείς προσβολές, δέχτηκα να αποσυρθεί το λογότυπο» δήλωσε επίσης στους Times της Ιαπωνίας.