Ο κορονοϊός έβαλε και την Ελλάδα στην πρίζα μετά τα πρώτα κρούσματα που υπήρξαν στη χώρα. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων προέκυψε και το θέμα με τις συγκεντρώσεις πλήθους εν όψει του καρναβαλιού. 

Ads

Τελικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του ιού, την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Για την ακύρωση υπήρξαν αντιδράσεις από τους δήμους κυρίως για λόγους τοπικής οικονομίας αλλά και από καρναβαλιστές. 

Ωστόσο, οι λόγοι – εδώ δημόσιας υγείας – ήταν τέτοιοι που λογικά δεν θα έπρεπε να σηκώνουν ιδιαίτερο αντίλογο. Όμως ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι αφού ακυρώνονται εκδηλώσεις – ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς λόγους – γιατί δεν ακυρώνονται αθλητικοί αγώνες που σε μεγαλύτερο βαθμό γίνονται και σε εσωτερικούς χώρους, όπως έγινε και στην Ιταλία. 

Για να απαντήσει σε αυτή την κριτική η κυβέρνηση ανακοίνωσε διά στόματος του υφυπουργού αθλητισμού την επικείμενη απολύμανση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε περιοχή της χώρας.

Ads

Η πρώτη απολύμανση έγινε στο ΣΕΦ και η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι αυτή έγινε «ενόψει της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό (03/03, 21:00), για την 27η αγωνιστική της Euroleague». Αναρωτιέται εύλογα κανείς σε τι βοηθάει η απολύμανση ενός άδειου χώρου στο οποίο θα συγκεντρωθεί κατόπιν μεγάλο πλήθος.

«Φαίνεται ότι το κοινωνικό και πολιτικό κόστος μιας αναβολής είναι ανίκητο. Η ανακοινωθείσα ‘απολύμανση’ του ΣΕΦ μόνο γέλωτες μπορεί να προκαλέσει, αφού ο οποιοσδήποτε ιός δεν ενδημεί (αν) σε άδεια στάδια, αλλά όταν γεμίσουν!», σχολιάζει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου.