Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη στις 25 Δεκεμβρίου και η αναστολή της άρθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Δοκιμών (International Testing Agency – ITA).

Ads

Η 15χρονη αθλήτρια συμμετείχε στο ομαδικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με την ρωσική ομάδας, κερδόντας το χρυσό μετάλλιο.

Η τελετή απονομής αναβλήθηκε, αρχικά από την περασμένη Δευτέρα για την Τρίτη και στη συνέχεια για αόριστο χρονικό διάστημα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δικαιολογόντας την αναβολή, είπε ότι έχει προκύψει μια κατάσταση που απαιτούσε «νομικές διαβουλεύσεις» με τη Διεθνή Ομοσπονδία Πατινάζ (ISU). Αργότερα, ο ιστότοπος Inside the games έγραψε ότι η καθυστέρηση σχετίζεται με το τεστ ντόπινγκ της Βαλίεβα.

Ads

Ο ITA επιβεβαίωσε ότι το τεστ ντόπινγκ στις 25 Δεκεμβρίου έδωσε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο γνωστοποίησε το εργαστήριο αντιντόπινγκ στη Στοκχόλμη στις 8 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα, η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (RUSADA) να επιβάλει προσωρινή αναστολή στη Βαλίεβα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΑ, στις 9 Φεβρουαρίου η αθλήτρια άσκησε έφεση στην απόφαση προσωρινής αναστολής, η RUSADA την έκανε δεκτή, απέσυρε την απόφαση και, επομένως, επιτράπηκε στην αθλήτρια να συνεχίσει την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το σκεπτικό αυτής της απόφασης θα κοινοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους το συντομότερο δυνατό» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ITA προσθέτει ότι η ΔΟΕ θα ασκήσει έφεση στις ενέργειες της RUSADA και η υπόθεση θα εξεταστεί στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Η απόφαση για τα τελικά αποτελέσματα του ομαδικού τουρνουά καλλιτεχνικού πατινάζ θα ληφθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Πατινάζ ISU μετά από την πλήρη εξέταση της υπόθεσης της Βαλίεβα.