Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει αναλυτικά τους ομίλους, τις αποστολές των εθνικών ομάδων, την προϊστορία τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα προγνωστικά.

Ads

5ος Όμιλος

Πρόκειται για έναν όμιλο που έχει ξεκάθαρο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης την Ισπανία, η οποία αποτελεί μία από τις οικοδέσποινες χώρες της διοργάνωσης. Ακολουθούν Πολωνία και Σουηδία, ομάδες που θα παλέψουν για τη 2η θέση, ενώ το μεγάλο αουτσάιντερ είναι η Σλοβακία.

image

Ads

Ισπανία

Προϊστορία στα Euro: 1η θέση (1964, 2008, 2012), 2η θέση (1984) σε εννέα παρουσίες.

Πρώτη στον 6ο προκριματικό όμιλο τελείωσε τις υποχρεώσεις της με οκτώ νίκες, 2 ισοπαλίες και χωρίς να ηττηθεί, σημειώνοντας 31 γκολ και δεχόμενη μόλις 5. Μόνες βαθμολογικές απώλειες στην Σκανδιναβία, όπου έμεινε στην ισοπαλία με Σουηδία και Νορβηγία.

Επίσης πρώτη και στο τελευταίο UEFA Nations League, με δεύτερη τη Γερμανία και μοναδική ήττα εκτός έδρας από την Ουκρανία.

Η Ισπανία από το 2008 μέχρι το 2012 «χάζευε» όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με την μπάλα που έπαιζε. Συνέπεια ήταν η κατάκτηση 2 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μπορεί αυτές οι στιγμές δόξας να ανήκουν στο παρελθόν και να μην έχει καμιά διάκριση εσχάτως, όμως φέτος η φουρνιά της είναι άκρως ποιοτική και ανταγωνιστική και διαθέτει όλα τα φόντα για να φτάσει μακριά στη διοργάνωση.

Ασφαλώς και ξεχωρίζει η απουσία του ρέκορντμαν συμμετοχών και αρχηγού Σέρχιο Ράμος, ο οποίος αποκλείστηκε από τον κόουτς Λουίς Ενρίκε, ενώ την τελευταία εβδομάδα οι «φούριας ρόχας» είχαν απρόσμενες σοβαρές απώλειες, αφού μετά τον αρχηγό Σέρχιο Μπουσκέτς προέκυψε και δεύτερο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην αποστολή ενόψει της τελικής φάσης του Euro 2020, συγκεκριμένα ο Ντιέγκο Γιορέντε.

Η αποστολή της Ισπανίας

Τερματοφύλακες: Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ), Ντάβιδ ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρόμπερτ Σάντσεθ (Μπράιτον), Κέπα Αριζαμπαλάγκα (Τσέλσι)

Αμυντικοί: Χοσέ Γκαγιά (Βαλένθια), Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Πάου Τόρες (Βιγιαρεάλ), Εμερίκ Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σίτι), Έρικ Γκαρθία (Μάντσεστερ Σίτι), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο) Ραούλ Αλμπιόλ (Βιγιαρεάλ)

Μέσοι: Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Τιάγκο Αλκάνταρα (Λίβερπουλ), Κόκε (Ατλέτικο), Φαμπιάν Ρουίθ (Νάπολι), Πάμπλο Σαράμπια (Παρί Σεν Ζερμέν), Πάμπλο Φορνάλς (Γουέστ Χαμ), Μπράις Μέντεθ (Θέλτα), Κάρλος Σολέρ (Βαλένθια

Επιθετικοί: Ντάνι Όλμο (Λειψία), Μικέλ Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Άλβαρο Μοράτα (Γιουβέντους), Ζεράρ Μορένο (Βιγιαρεάλ), Φεράν Τόρες (Μάντσεστερ Σίτι), Ανταμά Τραορέ (Γουλβς), Ροντρίγκο Μορένο(Λιντς)

Προπονητής: Λουίς Ενρίκε (Ισπανία)

Σουηδία

Προϊστορία στα Euro: 3η θέση (1992) σε έξι παρουσίες.

Προκρίθηκε καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον 6ο προκριματικό όμιλο, πέντε βαθμούς πίσω από την Ισπανία, έχοντας έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα με γκολ 23-9 και αήττητη στην έδρα της.

Η Σουηδία στο πρόσφατο Μουντιάλ του 2018 που διοργανώθηκε στα γήπεδα της Ρωσίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Αγγλία. Φέτος το λιγότερο που περιμένει η ίδια από τον εαυτό της είναι να βρεθεί τουλάχιστον μέχρι τους «8» της διοργάνωσης.

Ωστόσο, στο τελευταίο UEFA Nations League υποβιβάστηκε από τη League A στην Β καθώς ήταν τέταρτη στο Γ’ γκρουπ με αντιπάλους τις Γαλλία, Πορτογαλία και Κροατία. Έκανε πέντε ήττες και μία νίκη εντός με την Κροατία (2-1).

Με 12 παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα και έξι σε Euro είναι μια χώρα με εξαιρετική παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις.

Μπορεί να λείπει ο σταρ της ομάδας Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς από την αποστολή, όμως υπάρχουν παίκτες όπως οι Ισάκ (ισοφάρισε το ρεκόρ του Ζλάταν με τα περισσότερα γκολ (16) με τη φανέλα της Σοσιεδάδ- Σουηδού στη La Liga), Κουλουσέφσκι και Φόρσμπεργκ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η αποστολή της Σουηδίας

Τερματοφύλακες: Καρλ Γιόχαν Γιόνσον (Κοπεγχάγη), Κρίστοφερ Νόρντφελντ (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Ρόμπιν Όλσεν (Έβερτον)

Αμυντικοί: Έμιλ Κραφτ (Νιούκαστλ), Βίκτορ Λίντελεφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκους Ντάνιελσον (Νταλιάν Γιφάνγκ), Λούντβιγκ Αουγκούστινσον (Βέρντερ), Πόντους Γιάνσον (Μπρέντφορντ), Φίλιπε Χελάντερ (Ρέιντζερς), Μίκαελ Λούστιγκ (ΑΙΚ), Αντρέας Γκράνκβιστ (Χέλσινμποργκ)

Μέσοι: Έμιλ Φόρσμπεργκ (Λειψία), Κεν Σέμα (Γουότφορντ), Βίκτορ Κλάεσον (Κράσνονταρ), Ντέγιαν Κουλουσέφσκι (Γιουβέντους), Σεμπάστιαν Λάρσον (ΑΙΚ), Άλμπιν Έκνταλ (Σαμπντόρια), Κρίστοφερ Όλσον (Κράσνονταρ), Γενς Καγιούστε (Μίντιλαντ), Ματίας Σβάνμπεργκ (Μπολόνια), Γκούσταβ Σβένσον (Γκουάνγκτσου Σίτι)

Επιθετικοί: Μάρκους Μπεργκ (Κράσνονταρ), Αλεξάντερ Ίσακ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ρόμπιν Κουάισον (Μάιντς), Γιόρνταν Λάρσον (Σπαρτάκ Μόσχας)

Προπονητής: Γιάνε Άντερσον (Σουηδία)

Πολωνία

Προϊστορία στα Euro: 5η θέση (2016) σε τρεις παρουσίες.

Προκρίθηκε ως η πρώτη του 7ου προκριματικού ομίλου συγκεντρώνοντας 25 βαθμούς, έξι περισσότερους από τη δεύτερη Αυστρία. Πέτυχε οκτώ νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα, ενώ τα γκολ της ήταν 18-5.

Η Πολωνία μπορεί να μην είναι η ομάδα που «τρομάζει» τους αντιπάλους της, όμως διαθέτει στις τάξεις έναν από τους καλύτερους επιθετικούς που έχει δει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Ασφαλώς μιλάμε για τον φορ την Μπάγερν Μονάχου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος φέτος έσπασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, πετυχαίνοντας 40+ γκολ σε μία χρονιά στην Μπουντεσλίγκα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του δώσεις την μπάλα στο «κουτί»… Στα προκριματικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να τερματίσει στην πρώτη θέση του 7ου γκρουπ, διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα.

Οι συμμετοχές σε 8 Μουντιάλ, τερματίζοντας μάλιστα δύο φορές στην 3η θέση (1974, 1982), δεν μπορούν να συγκριθούν με τις τρεις πρόσφατες συμμετοχές σε Euro. Επιτυχία ήταν ότι στο προηγούμενο Euro αποκλείστηκε στα προημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία.

Η αποστολή της Πολωνίας

Τερματοφύλακες: Γιούκας Φαμπιάνσκι (Γουέστ Χαμ), Βόιτσιεχ Στσέζνι (Γιουβέντους), Γιούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια)

Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Κάμιλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Μίχαλ Χέλικ (Μπάρνσλεϊ), Τόμας Κεντζιόρα (Ντινάμο Κιέβου), Κάμιλ Πιατκόφσκι (Ράκοβ), Τιμοτέους Πούχαζ (Λεχ), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας)

Μέσοι: Πζέμισλαβ Φρανκόφσκι (Σικάγο Φάιερ), Κάμιλ Γιόζβιακ (Ντέρμπι), Ματέους Κλιχ (Λιντς), Κάτσπερ Κοζλόβσκι (Πόγκον), Γκζέγκοζ Κριχόβιακ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Κάρολ Λινέτι (Τορίνο), Γιάκουμπ Μόντερ (Μπράιτον), Πζέμισλαβ Πλαχέτα (Νόριτς), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι)

Επιθετικοί: Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν), Αρκάντιους Μίλικ (Μαρσέιγ), Κάρολ Σβιντέρσκι (ΠΑΟΚ), Γιάκουμπ Σβιέρτσοκ (Πιαστ)

Προπονητής: Πάουλο Σόουζα (Πορτογαλία)

Σλοβακία

Προϊστορία στα Euro: 1η θέση (1976)*, 3η θέση (1960*, 1980*) σε τέσσερις συμμετοχές. Ως Σλοβακία τερμάτισε 14η το 2016. (*Ως μέλος της Τσεχοσλοβακίας).

Τρίτη στον 5ο προκριματικό όμιλο με τέσσερις νίκες, μια ισοπαλία και τρεις ήττες (13-11 τα γκολ) διεκδίκησε και πήρε την πρόκριση για τα τελικά μέσω των πλέι-οφ του Nations League. Εκεί με γκολ στην παράταση επικράτησε της Βορείου Ιρλανδίας με 2-1 και πήρε το εισιτήριο.

Η Σλοβακία το 2016, στα γήπεδα της Γαλλίας, συμμετείχε σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της. Φέτος ετοιμάζεται για τη δεύτερη διαδοχική παρουσία της διαθέτοντας στο ρόστερ εμπειρία και ταλέντο.

Αναμφίβολα ξεχωρίζουν οι Σκρίνιαρ, Ντούμπραβκα και Χάμσικ. Τα 2 πρώτα ματς του ομίλου με Πολωνία και Σουηδία θα δείξουν αν μπορεί να μετατραπεί από αουτσάιντερ σε φαβορί για την κατάληψη της 2ης ή της 3ης θέσης.

Η αποστολή της Σλοβακίας

Τερματοφύλακες: Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Ντούσαν Κούτσιακ (Λέχια), Μάρεκ Ρόντακ (Φούλαμ)

Αμυντικοί: Ντάβιντ Χάνκο (Σπάρτα), Τόμας Χούμποτσαν (Ομόνοια), Μάρτιν Κόσελνικ (Σλόβαν Λίμπερετς), Πέτερ Πέκαρικ (Χέρτα), Λιούμπομιρ Σάτκα (Λεχ), Μίλαν Σκρίνιαρ (Ίντερ), Μάρτιν Βάλιεντ (Μαγιόρκα), Ντένις Βάβρο (Ουέσκα)

Μέσοι: Λάσλο Μπένες (Άουγκσμπουργκ), Οντρεϊ Ντούντα (Κολωνία), Γιαν Γκρέγκους (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Μάρεκ Χάμσικ (Γκέτεμποργκ), Λούκας Χαρασλίν (Σασουόλο), Γιάκουμπ Χρόμαντα (Σλάβια), Πάτρικ Χροσόφσκι (Γκενκ), Γιουράϊ Κούτσκα (Πάρμα), Στάνισλαβ Λομπότκα (Νάπολι) Τόμας Σούσλοφ (Χρόνινχεν), Βλάντιμιρ Βάις (Σλόβαν Μπρατισλάβας)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Μακ (Φερεντσβάρος), Ρόμπερτ Μπόζενικ (Φέγενορντ), Μίχαλ Ντούρις (Ομόνοια), Ίβαν Σράντζ (Γιάμπλονετς)

Προπονητής: Στέφαν Τάρκοβιτς (Σλοβακία)

6ος Όμιλος

Σχεδόν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση υπάρχει ένας όμιλος που περιγράφεται με τη βοήθεια ενός αθάνατου δημοσιογραφικού κλισέ, ως “όμιλος θανάτου”. Σε αυτό το Euro, ο όμιλος αυτός είναι ο έκτος.

Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία θα παλέψουν για τις δύο θέσεις, με τους αγώνες να έχουν τον χαρακτήρα τελικού σε κάθε αγωνιστική. Και η Ουγγαρία απλώς ελπίζει να επωφεληθεί σε τυχόν αλληλοεξόντωση των άλλων και με μία νίκη (δύσκολο βέβαια), να μπει σφήνα σε έναν όμιλο που κάποιοι πιστεύουν, πως ένα από τα 3 φαβορί, μπορεί να «ναυαγήσει.

image

Γαλλία

Προϊστορία στα Euro:  1η θέση (1984, 2000), 2η θέση (2016), 3η θέση (1996) σε εννέα παρουσίες.

Πρώτη στον 8ο προκριματικό όμιλο με 25 βαθμούς, δύο περισσότερους από τη δεύτερη Τουρκία. Στον όμιλο είχε οκτώ νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα και γκολ 25-6.

Η αποτυχία στο Euro του 2016 που διοργάνωσε, όταν και ηττήθηκε στον τελικό από την Πορτογαλία την έκανε πιο δυνατή. Μετά από δύο χρόνια κατέκτησε πανάξια το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο μετά τη φάση των ομίλων.

Στόχος να φθάσει στο υψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το ερχόμενο καλοκαίρι, διαθέτει πληρότητα σε όλες τις γραμμές και είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Euro, γι’ αυτό θέλει να τερματίσει στην κορυφή του πιο δύσκολου γκρουπ στην πρώτη φάση.

Η αποστολή της Γαλλίας

Τερματοφύλακες: Ούγκο Λορίς (Τότεναμ), Μάικ Μενιάν (Λιλ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ)

Αμυντικοί: Μπενζαμέν Παβάρ (Μπάγερν), Λεό Ντιμπουά (Λιόν), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ), Κερτ Ζουμά (Τσέλσι), Ζιλ Κουντέ (Σεβίλλη), Πρεσνέλ Κιμπεμπέ (Παρί), Κλεμάν Λενγκλέ (Μπαρτσελόνα), Λικά Ερναντέζ (Μπάγερν), Λικά Ντιν (Έβερτον)

Μέσοι: Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι), Κορεντέν Τολισό (Μπάγερν), Μουσά Σισοκό (Τότεναμ), Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους), Τόμα Λεμάρ (Ατλέτικο)

Επιθετικοί: Αντουάν Γκριεζμάν (Μπαρτσελόνα), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Κινγκσλέ Κομάν (Μπάγερν), Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί), Μάρκους Τιράμ (Γκλάντμπαχ), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ), Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι), Γουισάμ Μπεν Γεντέρ (Μονακό)

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία)

Γερμανία

Προϊστορία στα Euro: 1η (1972, 1980, 1996), 2η (1976, 1992, 2008), Ημιτελικά (1988, 2012, 2016).

Στα προκριματικά ήταν πρώτη, δύο πόντους μπροστά από τη δεύτερη Ολλανδία, από την οποία έκανε τη μοναδική ήττα εντός έδρας (2-4), ενώ στο UEFA Nations League ήταν δεύτερη πίσω από την Ισπανία και μπροστά από Ελβετία, Ουκρανία με μοναδική ήττα εκείνο το βαρύ 6-0 από τη «φούρια ρόχα» στη Σεβίλλη στις 17 του περασμένου Νοέμβρη.

Παραδοσιακή δύναμη με τέσσερις κατακτήσεις Μουντιάλ και τρεις Euro. Στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έφτασε κοντά στο τρόπαιο. Ακόμη και σε άσχημες περιόδους είναι ικανή να μεταμορφωθεί σε πρωταγωνίστρια.

Μεγάλο αβαντάζ το ότι και τα τρία ματς του ομίλου τα δίνει εντός έδρας (Μόναχο- Αλιάνζ Αρένα).

Η αποστολή της Γερμανίας

Τερματοφύλακες: Μπερντ Λένο (Άρσεναλ), Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν), Κέβιν Τραπ (Άιντραχτ)

Αμυντικοί: Ματίας Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), Ρόμπιν Γκόζενς (Αταλάντα), Κρίστιαν Γκίντερ (Φράιμπουργκ), Μάρσελ Χάλστενμπεργκ (Λειψία), Ματς Χούμελς (Ντόρτμουντ), Λούκας Κλόστερμαν (Λειψία), Ρόμπιν Κοχ (Λιντς), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Τσέλσι), Νίκλας Ζίλε (Μπάγερν)

Μέσοι: Εμρέ ΤΖαν (Ντόρτμουντ), Λέον Γκορέτσκα (Μπάγερν), Ιλκάι Γιντογάν (Μάντσεστερ Σίτι), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν), Τόνι Κρόος (Ρεάλ), Τζαμάλ Μουζιάλα (Μπάγερν), Φλόριαν Νόιχαουζ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Χόφμαν (Γκλάντμπαχ)

Επιθετικοί: Σερζ Γκνάμπρι (Μπάγερν), Κάι Χάβερτς (Τσέλσι), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν), Λιρόι Σανέ (Μπάγερν), Κέβιν Φόλαντ (Μονακό), Τίμο Βέρνερ (Μπάγερν)

Προπονητής: Γιόαχιμ Λεβ (Γερμανία)

Πορτογαλία

Προϊστορία στα Euro: 1η (2016), 2η (2004), Ημιτελικά (2000, 2012).

Ήταν δεύτερη στα προκριματικά πίσω από την Ουκρανία, από την οποία υπέστη και τη μοναδική ήττα. Στο τελευταίο UEFA Nations League τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Γαλλία και μπροστά από Κροατία και Σουηδία.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2016, φτάνει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά του Euro από το 1996 μέχρι σήμερα. Σίγουρα θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να αποδείξει ότι η προηγούμενη διοργάνωση δεν ήταν θέμα τύχης αλλά προϊόν μεθοδικής δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια που εμφανίζεται ως πρωταγωνίστρια στις μεγάλες διοργανώσεις.

Αν κάτι ξέρουμε καλά για τον σπουδαίο προπονητή της Φερνάντο Σάντος, είναι το πόσο του αρέσει η σταθερότητα. Προφανώς ο μεγαλύτερος αστέρας της ομάδας και ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η επιρροή του επιθετικού της Γιουβέντους στην ομάδα είναι καταλυτική. Αν και η ομάδα αποτελείται από μεγάλους ποδοσφαιριστές.

Η αποστολή της Πορτογαλίας

Τερματοφύλακες: Ρουί Πατρίσιο (Γουλβς), Άντονι Λόπες (Λιόν), Ρουί Σίλβα (Γρανάδα)

Αμυντικοί: Ζοάο Κανσέλο (Μάντσεστερ Σίτι), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Ζοζέ Φόντε (Λιλ), Πέπε (Πόρτο), Ζιλ Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Νούνο Μέντες (Σπόρτινγκ), Ραφαέλ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα (Παρί), Ραφίνια (Σπόρτινγκ), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), Σέρχιο Ολιβέιρα (Πόρτο), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις)

Επιθετικοί: Πέντρο Γκονσάλβες (Σπόρτινγκ), Αντρέ Σίλβα (Άιντραχτ), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Γκονσάλο Γκέντες (Βαλένθια), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα)

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος (Πορτογαλία)

Ουγγαρία

Προϊστορία στα Euro: 3η (1964), 4η (1972).

Αν και τερμάτισε τέταρτη στα προκριματικά πίσω από Κροατία, Ουαλία και Σλοβακία, βρήκε τον δρόμο για την τελική φάση του Euro μέσα από το πρώτο μονοπάτι του UEFA Nations League. Στα ημιτελικά νίκησε εύκολα 3-1 τη Βουλγαρία στη Σόφια και στον τελικό επικράτησε 2-1 της Ισλανδίας στη Βουδαπέστη με φοβερή ανατροπή σκοράροντας στο 88’ και στο 92’.

Έφτασε στους 16 του προηγούμενου Euro (ήττα 4-0 από το Βέλγιο) αλλά μέχρι τότε είχε 30 ολόκληρα χρόνια να πάρει μέρος σε μεγάλη διοργάνωση. Η εποχή του Πούσκας παραμένει αξεπέραστη στην ιστορία της. Στο τελευταίο UEFA Nations League ήταν πρώτη με αντιπάλους τις Ρωσία, Σερβία και Τουρκία, εξασφαλίζοντας την άνοδο στη League A.

Η Ουγγαρία αρχίζει και χτίζει ξανά την εικόνα της στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, με την δεύτερη σερί συμμετοχή της μετά το Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας. Έπεσε βέβαια στον όμιλο με τα θηρία. Είναι λογικό να έχει τις λιγότερες πιθανότητες για πρόκριση στους 16.

Αν και θα παίξει τα δύο από τρία παιχνίδια στη Βουδαπέστη (με Πορτογαλία και Γαλλία), το ταβάνι της είναι η τρίτη θέση, που αναμφίβολα θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η αποστολή της Ουγγαρίας

Τερματοφύλακες: Πέτερ Γκουλάτσι (Λειψία), Ντένες Ντίμπους (Φερεντσβάρος), Άνταμ Μπόγκντάν (Φερεντσβάρος)

Αμυντικοί: Γκέργκο Λόβρεντσιτς (Φερεντσβάρος), Έντρε Μπότκα (Φερεντσβάρος), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Άκος Κέτσκες (Λουγκάνο), Βίλι Όρμπαν (Λειψία), Ατίλα Φιόλα (Βίντι), Ατίλα Σάλαϊ (Φενέρμπαχτσε), Μπεντεγκούζ Μπόλα (Βίντι)

Μέσοι: Λόιτς Νέγκο (Βίντι), Άνταμ Νάγκι (Μπρίστολ Σίτι), Λάσλο Κλάινχαϊχλερ (Όσιγεκ), Ντάβιντ Σίγκερ (Φερεντσβάρος), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Τάμας Τσέρι (Μεζοκέβεσντ), Φίλιπ Χόλεντερ (Παρτίζαν), Άντρας Σέφερ (Ντουνάισκα Στρέντα)

Επιθετικοί: Ρόλαντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Άνταμ Σάλαϊ (Μάιντς), Νεμλάνια Νίκολιτς (Βίντι), Κέβιν Βάργκα (Κασίμπασα), Ρόλαντ Βάργκα (ΜΤΚ), Σάμπολτς Σεν (Ντάλας), Γιάνος Χαν (Πακς)

Προπονητής: Μάρκο Ρόσι (Ιταλία)