Το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα στην οποία δόθηκε το δικαίωμα να διοργανώσει και δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο (μετά από εκείνο του 1970), ωστόσο αυτό συνέβη διότι η Κολομβία που είχε αρχικά πάρει το χρίσμα το 1974, αδυνατούσε να στεγάσει τους αγώνες, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της.

Ads

Η Χώρα των Αζτέκων είχε έτοιμα γήπεδα και δέχτηκε με χαρά την πρόταση του Ζοάο Χαβελάνζε αλλά τον Σεπτέμβριο του 1985 ένας καταστροφικός σεισμός χτύπησε την Πόλη του Μεξικού και έβαλε ξανά σε κίνδυνο το Μουντιάλ. Τελικά, το Μεξικό όχι απλά φιλοξένησε το 13ο Π.Κ αλλά το έκανε ξανά με τεράστια επιτυχία.

Ποδοσφαιρική πανδαισία

Το θέαμα που προσέφεραν οι 24 ομάδες, οι πρωταγωνιστές που αναδύθηκαν και οι συγκινήσεις που καταγράφηκαν σε μια σειρά αγώνων, κατατάσσουν το Π.Κ του 1986 ανάμεσα στα κορυφαία της ιστορίας.

Μια μικρή αλλαγή στο φορμάτ διευκόλυνε την ροή της δράσης και των συναισθημάτων. Η ΦΙΦΑ αποφάσισε να υπάρξει μόνο μια φάση (6) ομίλων, από την οποία θα προκρινόντουσαν οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ και οι τέσσερις καλύτεροι «τρίτοι».

Η δράση στους ομίλους

Ads

Στο πρώτο γκρουπ τέθηκαν αντιμέτωπες η πρωταθλήτρια Κόσμου Ιταλία με την Αργεντινή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που σκόραρε το πρώτο από τα πέντε συνολικά γκολ του στο 1-1 με τους «ατζούρι». Αμφότερες προκρίθηκαν, όπως και η Βουλγαρία παρότι δεν κατάφερε να νικήσει σε κανένα από τα τρία ματς.

Ο Ούγκο Σάντσεζ της Ρεάλ Μαδρίτης ηγήθηκε της προσπάθειας του Μεξικού στον δεύτερο όμιλο, ενώ στον τρίτο η τρομερή ομάδα της ΕΣΣΔ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία, άφησαν πολύ πίσω τους υπόλοιπους.

Βραζιλία και Δανία είναι οι μόνες που κάνουν το «3 στα 3» σε τέταρτο και πέμπτο γκρουπ ενώ στο «γκρουπ του ύπνου» όπως αποκαλέστηκε το έκτο (λόγω της ελάχιστης δράσης σε σχέση με τα υπόλοιπα), η Αγγλία προκρίνεται στο τελευταίο ματς εναντίον της Πολωνίας με ένα χατ τρικ του Γκάρι Λίνεκερ (φώτο, ΔΕΞΙΑ) αλλά η έκπληξη γίνεται από το Μαρόκο που παίρνει την πρώτη θέση.

Έκπληξη από το Βέλγιο

Η φάση των «16» περιελάμβανε μερικά ανεπανάληπτα παιχνίδια, με κορυφαίο όλων εκείνο που έγινε στο «Νου Καμπ» της Λεόν. Το Βέλγιο του Σίφο και του Κέλεμανς απέκλεισε με 4-3 στην παράταση την Σοβιετική Ένωση, που είχε ως κορμό την μεγάλη Ντιναμό Κιέβου της εποχής, τεχνικό τον Βαλερί Λομπανόφσκι και παίκτες όπως ο Ζαβάροφ, ο Ρατς και ο Ιγκόρ Μπελάνοφ που έκανε χατ τρικ σε εκείνο το ματς, δίχως να μπορέσει να αλλάξει την μοίρα της ομάδας του.

Πεντάρα στους Δανούς

Η Αργεντινή πήρε την πρώτη νίκη της ιστορίας της σε Π.Κ απέναντι στην Ουρουγουάη (1-0), η Γαλλία πέταξε εκτός την Ιταλία (2-0) και η Ισπανία διέλυσε με 5-1 την –μέχρι εκείνη την στιγμή- έκπληξη του τουρνουά, την Δανία του Έλκιερ και του Λάουντρουπ που στους ομίλους είχε φιλοδωρήσει με έξι γκολ την Ουρουγουάη!

Η Βραζιλία δεν είχε πρόβλημα με την Πολωνία (4-0) αλλά η Δυτική Γερμανία (με προπονητή τον Φραντς Μπεκενμπάουερ) χρειάστηκε ένα γκολ του Λόταρ Ματέους στο 87’ για να λυγίσει την αντίσταση του Μαρόκο!

Απότομη αύξηση της… θερμοκρασίας

Δύο προημιτελικοί εκείνης της διοργάνωσης, κάνουν όμως τους θεατές να… παραμιλούν. Στην Γουαδαλαχάρα, η Βραζιλία αντιμετωπίζει την Γαλλία η οποία την αποκλείει στα πέναλτι, έχοντας μείνει όρθια από τις αποκρούσεις του Ζόελ Μπατς της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Πλατινί, στα 31α γενέθλια του ισοφαρίζει (1-1) το γκολ του Καρέκα αλλά όταν τα πέναλτι αποτελούν το τελικό κριτήριο, στέλνει την μπάλα ψηλά.

Μοιραίος του ματς όμως, καταλήγει να είναι ο Ζίκο που θα μπορούσε να δώσει πιο πριν την νίκη στην Βραζιλία από την «άσπρη βούλα», αλλά ο Μπατς τον «ψάρεψε» στο 72’.

Στο πιο πολυσυζητημένο παιχνίδι της σύγχρονης ιστορίας, η Αργεντινή νικά με 2-1 την Αγγλία, με ήρωα -ποιον άλλο- τον Ντιέγκο Μαραντόνα που πετυχαίνει δύο γκολ για τα οποία δαπανήθηκαν τόνοι μελανιού και σπαταλήθηκαν ώρες αναλύσεων. Η «αλμπισελέστε» φτάνει μέχρι τέλους και εκεί βρίσκει απέναντι της την Δυτική Γερμανία.

Μετά από ένα ακόμα τρομερό -σε συγκινήσεις και εναλλαγές συναισθημάτων- ματς, επικρατεί με 3-2 την και στέφεται Πρωταθλήτρια Κόσμου για δεύτερη φορά…

Οι σκόρερ

Γκάρι Λίνεκερ ΑΓΓΛΙΑ 6 γκολ
Εμίλιο Μπουτραγκένιο ΙΣΠΑΝΙΑ 5 γκολ
Καρέκα ΒΡΑΖΙΛΙΑ 5 γκολ
Ντιέγκο Μαραντόνα ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 5 γκολ
Ιγκόρ Μπελάνοφ ΕΣΣΔ 4 γκολ

Πηγή: Sportdog.gr