Η 10η ημέρα του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, σηματοδοτεί και την έναρξη της 3ης αγωνιστικής στη διαδικασία των ομίλων, κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα τα «ψέματα» τελείωσαν, τα περιθώρια για λάθη είναι πλέον μηδενικά και κλείνοντας η αγωνιστική σε κάθε γκρουπ, αυτομάτως θα μας δείχνει την τελική κατάταξη και ποιες ομάδες προκρίνονται στους 16.

Ads

Το σημερινό πρόγραμμα έχει τέσσερις αναμετρήσεις για τους 1ο και 2ο όμιλο, με ανοιχτά και τα 4 εισιτήρια πρόκρισης και όπως πάντα συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει κοινή ώρα έναρξης για τα ματς σε κάθε όμιλο.

Το σημερινό πρόγραμμα (Τρίτη 29 Νοεμβρίου)

  • 17:00 Εκουαδόρ– Σενεγάλη (1ος όμιλος) , (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1
  • 17:00 Ολλανδία – Κατάρ (1ος όμιλος), (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1
  • 21:00 Ιράν – ΗΠΑ (2ος όμιλος), (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1
  • 21:00 Ουαλία – Αγγλία (2ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1

1ος όμιλος

Ads

Εκουαδόρ– Σενεγάλη

Ο πρώτος… τελικός πρόκρισης του φετινού Μουντιάλ θα ξεκινήσει σήμερα στις 17:00 στο «Khalifa International Stadium» της Ντόχα, με τις εθνικές ομάδες Εκουαδόρ και Σενεγάλης να κοντράρονται με φόντο μια θέση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Αμφότερες σε καλή κατάσταση, τα έχουν καταφέρει πολύ καλά έως τώρα στον πρώτο όμιλο, με τους Λατινοαμερικάνους να βολεύονται και με την ισοπαλία, αφού έχουν μαζέψει έναν βαθμό περισσότερο από την αποψινή τους αντίπαλο.

Μετά την άνετη νίκη του με 2-0 κόντρα στους διοργανωτές στην πρεμιέρα της 20ής Νοεμβρίου, το Εκουαδόρ κοίταξε στα μάτια την Ολλανδία και κατάφερε να μην ηττηθεί (1-1), ενώ ήταν και η καλύτερη ομάδα του αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης. Παρά το γεγονός ότι ο Χάκπο έβαλε μπροστά τους «οράνιε» στο 6ο κιόλας λεπτό της αναμέτρησης, όμως στη συνέχεια η ομάδα του Ισημερινού δεν πτοήθηκε και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση με το τρίτο γκολ του Ένερ Βαλέντσια στη διοργάνωση.

Ο επιθετικός της Φενέρμπαχτσε έδειξε να πονάει στο γόνατο και αντικαταστάθηκε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με την Ολλανδία, αλλά λογικά θα «σφίξει τα δόντια» για να αγωνιστεί στο κρίσιμο για την ομάδα του αποψινό παιχνίδι, με τον προπονητή του Αλφάρο να μην υπολογίζει ούτε στον μέσο Μέντες, ο οποίος συμπλήρωσε κάρτες.

Από την άλλη η Σενεγάλη έκανε το καθήκον της κόντρα στο αδύναμο Κατάρ, του οποίου επικράτησε 3-1 για τη δεύτερη αγωνιστική, μετά την ήττα της πρεμιέρας με 2-0 από την Ολλανδία. Ωστόσο η νίκη στην αποψινή συνάντηση με το Εκουαδόρ αποτελεί μονόδρομο για τους πρωταθλητές της Αφρικής, αφού μόνο αν πάρουν το τρίποντο θα πανηγυρίσουν και την πρόκριση.

Ο αμυντικός μέσος Κουγιατέ τραυματίστηκε στον αγώνα με την Ολλανδία και δεν είναι στο 100% του, ενώ αριστερός μπακ Μπαλό-Τουρέ προπονήθηκε κανονικά και επέστρεψε στη διάθεση του προπονητή του.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες κοντράρονται σε επίσημη διοργάνωση. Είχαν αναμετρηθεί σε φιλικό το 2002, με τους Αφρικανούς να παίρνουν τη νίκη με 1-0.

Πιθανές συνθέσεις

Εκουαδόρ (Γκουστάβο Αλφάρο): Γκαλίντες – Πορόσο, Τόρες, Χινκαπιέ – Πρεσιάδο, Σιφουέντες, Καϊσέδο, Εστουπινιάν – Πλάτα – Εστράδα, Βαλέντσια

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ): Μεντί – Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιάκομπς – Ι. Σαρ, Ν. Μεντί, Γκεγιέ, Ντιατά – Ντιά, Ντιεντιού

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπάν (Γαλλία)

Γήπεδο: «Khalifa International Stadium», Ντόχα

image

Ολλανδία – Κατάρ

Η απογοητευτική μέχρι στιγμής Ολλανδία συγκρούεται με το ήδη αποκλεισμένο Κατάρ, για την τελευταία αγωνιστική του Α’ ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Η ομάδα του Λόυις Φαν Χάαλ έχει μαζέψει 4 βαθμούς, ωστόσο με βάση την εικόνα των αγώνων μπορεί να αισθάνεται μέχρι και τυχερή που είναι ακόμα το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου.

Σε κανένα από τα πρώτα της δύο ματς δεν κατάφερε η Ολλανδία να κυριαρχήσει, νικώντας 2-0 τη Σενεγάλη χάρη στα λάθη του Μεντί και μένοντας στο 1-1 με το πολύ ανώτερο Εκουαδόρ. Επομένως, απέναντι στο Κατάρ θέλουν όχι μόνο τη νίκη, αλλά και μια πειστική εμφάνιση, που θα τους επαναφέρει στα «μάτια» των περισσότερων ως ένα από τα φαβορί.

Οι διοργανωτές, από την άλλη, κι αυτοί έχουν απογοητεύσει, με διαφορετικό όμως τρόπο. Οι αλήθεια είναι πως δεν… «ξεχειλίζουν» από ποιότητα, ωστόσο θα περίμενε κανείς να εκμεταλλευτούν την έδρα τους για να πάρουν κάτι από τα πρώτα δύο ματς. Δεν τα κατάφεραν ωστόσο, καθώς ηττήθηκαν με κάτω τα χέρια από Εκουαδόρ και Σενεγάλη, όντας η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε και μαθηματικά.

Όπως και η Ολλανδία επομένως, έτσι και το Κατάρ θέλει στην τελευταία του «παράσταση» στο δικό του Μουντιάλ να δώσει κάποιον λόγο στο κοινό του να υπερηφανευτεί, έστω κι αν αυτό μοιάζει δύσκολο απέναντι στην πολύ ανώτερη Ολλανδία.

Οι «οράνιε» θέλουν έστω έναν βαθμό για να περάσουν σίγουρα, ενώ με νίκη αγκαλιάζουν την πρωτιά. Οι Καταριανοί από την άλλη, παίζουν για το γόητρο.

Η βαθμολογία

image

Πιθανές συνθέσεις

Ολλανδία (Λουίς Φαν Χαλ): Νοπέρτ – Ντε Λιχτ, Βαν Ντάικ, Ακέ, Ντάμφρις, Μπεργκχάους, Φ. Ντε Γιονγκ – Γκακπό – Ντεπάι, Μπερκγβάιν

Κατάρ (Φίλιξ Σάντσεθ): Αλ Σιμπ – Κούκι, Αλ Ράουϊ, Πέδρο Μιγκέλ – Μοχάμαντ, Μπουντιάφ, Χατέμ, Χασάν – Ελ Χαϊντός – Αφίφ, Αλί

Διαιτητής: Μπακαρί Γκασαμά (Γκάμπια)

Γήπεδο: Στάδιο Αλ Μπάιτ, Αλ Κορ (60.000 θέσεις)

image

2ος όμιλος

Ιράν – ΗΠΑ

ΗΠΑ και Ιράν κοντράρονται στον δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ, για μία θέση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Οι Αμερικανοί μετρούν έως τώρα δύο βαθμούς από τις δύο ισοπαλίες με Αγγλία και Ουαλία, δείχνοντας μαχητικό πνεύμα αν μη τι άλλο. Από την άλλη μεριά, οι τυπικά γηπεδούχοι έχουν τρεις βαθμούς έπειτα από τη νίκη επί της Ουαλίας και κοιτούν με αισιοδοξία τον ορίζοντα, έχοντας πολλές ελπίδες με το μέρος τους.

Το Ιράν προκρίνεται στα νοκ άουτ με νίκη ή ισοπαλία, ενώ μπορεί να τερματίσει και πρώτο αν κερδίσει και η Αγγλία έχει απώλεια απέναντι στην Ουαλία. Οι ΗΠΑ στον αντίποδα, προκρίνονται μόνο με νίκη επί του Ιράν και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πάρουν και την πρώτη θέση αν ταυτόχρονα η Αγγλία δεν κερδίσει την Ουαλία, εφόσον φτάσει και σε διαφορά τεσσάρων γκολ.

Αναμετρήθηκαν μόλις μία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 1998 στη Γαλλία ήταν μαζί στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης, όπου βρήκε το Ιράν νικητή με 2-1 κόντρα στην Αμερική.

Πιθανές συνθέσεις

Ιράν (Κάρλος Κεϊρός): Χοσεϊνί, Ρεζαεϊάν, Πουραλιγκαντζί, Χοσεϊνί, Μοχαμάντι, Γκολιζαντέ, Νουρολάχι, Εζατολάχι, Χατζισαφί, Αζμούν, Ταρέμι

ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπεράλτερ): Τέρνερ, Ρόμπινσον, Ριμ, Ζίμερμαν, Ντεστ, Άνταμς, Μούσα, ΜακΚένι (77′ Άαρονσον), Πούλισικ, Γουεά, Ράιτ

Διαιτητής: Αντόνιο Ματέου Λαόθ (Ισπανία)

Γήπεδο: Αλ Τουμάμα (44.400)

image

Ουαλία – Αγγλία

H Ουαλία αντιμετωπίζει την Αγγλία στην αναμέτρηση που κλείνει το πρόγραμμα των αναμετρήσεων της Τρίτης. Η παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ αναζητά το θαύμα μετά και την ήττα με 2-0 από το τρομερό Ιράν την προηγούμενη αγωνιστική και… προσεύχεται για ισοπαλία στο άλλο ματς του ομίλου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο Ρόμπερτ Πέιτζ δεν θα έχει στη διάθεση του τον βασικό τερματοφύλακα, Γουέιν Χένεσι που αποβλήθηκε στο προηγούμενο ματς, με τον Ντάνι Γουόρντ να παίρνει θέση βασικού.

Στην αντίπερα όχθη τα «τρία λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα και θέλουν απλώς να μην ηττηθούν για να εξασφαλίσουν την πρόκριση.

Οι Άγγλοι προέρχονται από τη «λευκή» ισοπαλία κόντρα στις ΗΠΑ για τη 2η αγωνιστική ενώ στην πρεμιέρα τους διέλυσαν το Ιράν με το επιβλητικό 6-2.

Η Αγγλία υπερτερεί κατά κράτος της Ουαλίας σε αυτήν τη βρετανική μονομαχία καθώς στις 12 προηγούμενες συναντήσεις τους, τα «τρία λιοντάρια» μετρούν 11 νίκες ενώ μόλις ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο το μακρινό 1973, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της επόμενης χρονιάς. Τελευταία τους συνάντηση σε μεγάλη διοργάνωση ήταν αυτή του Euro 2016 όταν οι Άγγλοι με το γκολ του Ντάνιελ Στάριτζ στις καθυστερήσεις πήραν το ματς με 2-1.

Η βαθμολογία

image

Πιθανές ενδεκάδες

Ουαλία (Ρόμπερτ Πέιτζ): Γουόρντ- Ρόντον, Μέφαμ, Ντέιβις- Ρόμπερτς, Γουίλιαμς, Άμπαντου, Ράμσεϊ- Γουίλσον, Τζέιμς, Μπέιλ

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ-Αλεξάντερ Άρνολντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο- Ράις, Φόντεν, Μπέλινγκχαμ- Στέρλινγκ, Σάκα, Κέιν

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβακία)

Γήπεδο: «Ahmad bin Ali Stadium» (45.032)

image