Είναι λάθος η αντίληψη που θέλει τη γάτα να μπορεί να τρώει τα πάντα. Υπάρχουν ήδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται γιατί θεωρούνται τοξικά και ανθυγιεινά για τις γάτες μας. Παραθέτουμε έναν κατάλογο από τέτοιες τροφές ακριβώς παρακάτω :

Ads

Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια, ωμά ή μαγειρεμένα, μπορεί να αποβούν θανατηφόρα τροφή αν καταναλωθούν από τη γάτα. Καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίριά της με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πάθει αναιμία. Το κρεμμύδι σε σκόνη είναι επίσης επικίνδυνο. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα κρεμμύδι σε σκόνη για να δημιουργήσει ένα σοβαρό ζήτημα υγείας.

Σκόρδο
Αν και λιγότερο τοξικό από τα κρεμμύδια, το σκόρδο προκαλεί επίσης βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, καταστρέφοντας την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη και είναι ιδιαίτερα τοξική για τα ζώα. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, εμετό και διάρροια. Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να είναι θανατηφόρα για κάποια γάτα.

Ads

Ωμό ψάρι
Υπάρχει κάποιο ένζυμο στο ωμό ψάρι που ονομάζεται θειαμινάση και καταστρέφει τη θειαμίνη του σώματος της γάτας (μια βιταμίνη Β). Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο γατάκι μας σπασμούς, ακόμα και το θάνατο.

Σταφύλια και Σταφίδες
Στα σταφύλια και τις σταφίδες εμφανίζεται κάποια ισχυρή τοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη γάτα που την καταναλώνει.

Ωμά αυγά
Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν αβιδίνη, ένα ένζυμο που δυσκολεύει την απορρόφηση της βιοτίνης
Τα ωμά αυγά μπορεί επίσης να περιέχουν βακτήρια που οδηγούν  σε Salmonella (πράγμα που ισχύει και στους ανθρώπους!).

Τόνος
Η γεύση τόνου υπάρχει σε πολλές τροφές για γάτες και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα αν η γάτα τρώει σε αραιά διαστήματα. Ο τόνος έχει μια έντονη γεύση και μυρωδιά που μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Αυτό σημαίνει ότι  μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας στο να αρνείται να φάει οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα. Ο τόνος περιέχει επίσης υδράργυρο, που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, αν η διατροφή της γάτας περιέχει μεγάλες ποσότητες.

Σκυλοτροφή
Οι  τροφές για σκύλους δεν είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της γάτας και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά.

Γάλα
Τα γατάκια μόλις απογαλακτίζονται, χάνουν την ικανότητα να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια.
Τέλος, αν προσφέρετε στη γάτα σας γάλα ως υποκατάστατο για το νερό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως την βάζετε σε σοβαρό κίνδυνο για αφυδάτωση.

Πηγή: gatakia.gr