Διχασμένη εμφανίζεται η φιλοζωϊκή κοινότητα με το σχέδιο νόμου που επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση σε γάτες και σκύλους. Ο «πόλεμος» των απόψεων έχει μεταφερθεί στη σελίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook, κάτω από το βίντεο που ανήρτησε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας όμως ως φαίνεται οργισμένα σχόλια τόσο από τους υπέρμαχους της υποχρεωτικής στείρωσης όσο και από όσους είναι κάθετα αντίθετοι.

Ads

Καθώς το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς βγήκε στη διαβούλευση συναντά ισχυρές και αντικρουόμενες αντιδράσεις.

Το βασικό μέτρο για το οποίο συγκρούονται για διαφορετικούς λόγους, φιλοζωικές οργανώσεις και κηδεμόνες σκύλων και γατών είναι η υποχρεωτική στείρωση.

Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική στείρωση είναι η λύση για να αντιμετωπιστούν τα εκατομμύρια των αδέσποτων σκύλων και γατών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ads

Οι κάθετα αντίθετοι καταγγέλλουν ότι είναι ένα μέτρο που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη, θεωρούν ότι ενισχύει μόνο τους επαγγελματίες εκτροφείς, πρόκειται για μέτρο που συνιστά βαρβαρότητα ενώ θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση των ελληνικών φυλών καθώς και την Ελληνική Κυνοφιλία.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η υποχρεωτική στείρωση σκύλων και γατών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και συγκεκριμένα όπως ορίζει στο άρθρο 5 ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους.

-Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και δίνεται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση.  Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Τα πρόστιμα  για όσους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 δεν στειρώσουν τις γάτες και τους σκύλους τους, θα αρχίσουν να επιβάλλονται ένα χρόνο μετά από 1η Σεπτεμβρίου του 2024.