Οι ιδιοκτήτες σκύλων που βιώνουν μακροχρόνιο άγχος και στρες μπορούν να το μεταφέρουν στα κατοικίδια τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ads

«Τα σκυλιά μπορούν να κατανοήσουν αρκετά καλά τους ανθρώπους. Σίγουρα μας καταλαβαίνουν καλύτερα από ότι εμείς αυτά», ανέφερε η συγγραφές της έρευνας Lina Roth, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας.

Αυτή η δεξιότητα των σκύλων έχει μελετηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν τα σκυλιά εξημερώθηκαν, μπορούσαν με ευκολία να ανταποκριθούν στους ανθρώπους, τόσο με τις άμεσες εντολές όσο και με την έμμεση γλώσσα του σώματός τους.

Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι αν εμείς φοβόμαστε, τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται φόβο και τα σκυλιά μας.

Ads

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ανήσυχοι και συναισθηματικά αντιδραστικοί και η Roth υποθέτει ότι ένας ιδιοκτήτης με άγχος μπορεί να προκαλέσει χρόνιο στρες στο κατοικίδιο ζώο του.

Για την έρευνα η ομάδα μελέτησε 58 σκυλιά και τους ιδιοκτήτες του στη Σουηδία. Οι ιδιοκτήτες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα δικά τους χαρακτηριστικά γνωρίσματα και την ψυχική τους υγεία καθώς και αυτά των κατοικίδιων ζώων τους.

Για να διακρίνουν τα επίπεδα στρες η Roth και οι συνεργάτες της μέτρησαν τις συγκεντρώσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στα μαλλιά των ανθρώπων και στο τρίχωμα των ζώων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκυλιά στα οποία βρέθηκαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, είχαν ιδιοκτήτες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης επίσης. Αντίθετα βρέθηκε, ότι τα ανήσυχα σκυλιά δεν δημιουργούσαν στρες στους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Ο Stanley Coren, ένας εμπειρογνώμονας συμπεριφοράς σκυλιών και ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο British Columbia, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά «διαβάζουν» τα συναισθήματά μας και ανταποκρίνονται ανάλογα.

Πάντως σύμφωνα με τον  Coren, αυτό δε σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από έντονο άγχος δεν θα πρέπει να υιοθετούν σκύλους κι αυτό γιατί η παρουσία ενός κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής. Παράλληλα άλλη ιατρική έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η συμβίωση με τα σκυλιά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.