Μια μυστηριώδης, άγνωστη και θανατηφόρα ασθένεια έχει προσβάλει δεκάδες σκυλιά στη Νορνηγία τον τελευταίο καιρό, σπέρνοντας τον τρόμο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας, περίπου 200 σκυλιά έχουν παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή διάρροια, εμετούς, αιμορραγίες και ταχεία αποδυνάμωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες και 25 από αυτά έχουν πεθάνει.

Νεκροψίες- νεκροτομές που διενεργήθηκαν σε 10 σκύλους έδειξαν μια σοβαρή εντερική λοίμωξη και σε 5 από αυτούς βρέθηκαν δύο κοινά βακτήρια σε μη φυσιολογικά επίπεδα.

Αν και η ασθένεια εμφανίστηκε στο Όσλο, πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλες πόλεις.

Ads

Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνέστησαν στους ιδιοκτήτες των σκύλων να τους κρατούν από το λουρί και να περιορίσουν τις επαφές με άλλους σκύλους.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πολλές υποθέσεις γι’ αυτή την ασθένεια με τους ειδικούς να κατηγορούν άλλοτε ένα ιό, άλλοτε ένα βακτήριο, τροφική δηλητηρίαση ή απλή δηλητηρίαση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους.