«Καμπανάκι» χτυπούν οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι  όσο περνούν τα χρόνια, στον πλανήτη μας θα επικρατούν ολοένα μικρότερα σε μέγεθος θηλαστικά ζώα και πουλιά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα μεγάλα ζώα σε 100 χρόνια.

Ads

Ειδικότερα, οδεύουν προς εξαφάνιση ζώα όπως οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι ιπποπόταμοι, οι καμηλοπαρδάλεις, οι τίγρεις και οι αετοί, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα.

Αντίθετα το μέλλον ανήκει στα μικρόσωμα και γρήγορα ζώα που γεννούν πολλούς απογόνους και τρώνε έντομα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στους «νικητές» θα είναι σίγουρα τα τρωκτικά και τα ωδικά πτηνά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών το μέσο βάρος των θηλαστικών θα μειωθεί κατά 25% μέσα στον επόμενο αιώνα. Συγκριτικά, εκτιμάται ότι κατά τα προηγούμενα 125.000 χρόνια το σώμα των ζώων είχε μειωθεί μόνο κατά 14%.

Ads

«Η μεγαλύτερη απειλή για τα πουλιά και για τα ζώα είναι με μεγάλη διαφορά ο άνθρωπος, ο οποίος καταστρέφει τα ενδιαιτήματα τους μέσω αποψίλωσης των δασών, εντατικής γεωργίας, αστικοποίησης, κυνηγιού και των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρομπ Κουκ, που ανέλυσε στοιχεία για 15.484 είδη ζώων και πουλιών της ξηράς.

Ήδη οι άνθρωποι έχουν εξαφανίσει τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα που ζούσαν σε όλες τις ηπείρους της Γης, με εξαίρεση μέχρι σήμερα την Αφρική. Όμως περισσότερα από 1.000 μεγαλύτερου μεγέθους είδη θηλαστικών και πουλιών εκτιμάται ότι θα έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια (πολλά από αυτά πλέον και στην Αφρική).

Οι πληθυσμοί των ζώων εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 60% από το 1970 μέχρι σήμερα, κάτι που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών.

«Είναι ανησυχητικό ότι χάνουμε αυτά τα μεγάλα είδη, όταν δεν ξέρουμε καν πλήρως το ρόλο τους. Χωρίς αυτά, τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να χειροτερεύουν αρκετά γρήγορα, Τα οικοσυστήματα μπορεί να αρχίσουν να καταρρέουν και να δυσκολέψουν την επιβίωση μας», δήλωσε ο Κουκ.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications».