Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο βιώνει ένα κύμα επιθέσεων από άγριους ελέφαντες εναντίον ανθρώπων, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους από το 2014 και έπειτα. Η υποβάθμιση του φυσικού οικοτόπου αυτών των ζώων είναι ίσως ένας από τους λόγους για αυτές τις επιθέσεις.

Ads

«Ο παλιός ελέφαντας ξέρει πού να βρει νερό», λέει μία αφρικανική παροιμία. Ξέρει επίσης πού να βρει τα πτώματα των θυμάτων του, σύμφωνα με τον Ινδικό Τύπο. Όπως μεταίδει η Liberation, στα ανατολικά της χώρας, ένας ελέφαντας σκότωσε μια 70χρονη γυναίκα, πριν επιστρέψει στην κηδεία της, για να ποδοπατήσει το πτώμα της. Η Μάγια Μούρμου είχε φύγει το πρωί της Πέμπτης, για να φέρει νερό στο χωριό Ραϊπάλ, στην Πολιτεία Οντίσα (βορειοανατολικά της χώρας), όταν το ζώο, προφανώς χαμένο από ένα καταφύγιο, την πάτησε. Η γυναίκα πέθανε στο νοσοκομείο από τα τραύματά της.

Η ιστορία, ήδη τραγική, θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί. Αλλά ο ελέφαντας επανήλθε ενώ η οικογένεια της αποθανούσης εκτελούσε τις τελευταίες νεκρώσιμες τελετές, το ίδιο βράδυ. Στη συνέχεια, ο ελέφαντας έβγαλε το πτώμα από την πυρά, πριν το αρχίσει να το ξαναπατά. Η τελετή συνεχίστηκε λίγες ώρες αργότερα παρά το σοκ των πενθούντων συγγενών. Ο δε ελέφαντας ξαναέφυγε.

Δυστυχώς, η τραγωδία δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Με περισσότερα από 27.000 είδη, η Ινδία φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό άγριων ελεφάντων στην Ασία. Αλλά η μαζική αποψίλωση των δασών στη χώρα έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιθέσεων εναντίον των ανθρώπων. Η καταστροφή του οικοτόπου αναγκάζει τους ελέφαντες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές τροφίμων σε φάρμες ή φυτείες, όλο και πιο κοντά στους κατοίκους. «Οι ελέφαντες στην Ινδία περιορίζονται πλέον μόνο στο 3-4% του αρχικού τους οικοτόπου, με την υπόλοιπη περιοχή τους να μαστίζεται από την αποψίλωση των δασών, τα χωροκατακτητικά είδη και την κλιματική αλλαγή. Αυτό ωθεί τους ελέφαντες να αναζητούν πόρους εκτός των δασών και των προστατευόμενων περιοχών», επισημαίνει μια έκθεση της WWF, η οποία υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των ασιατικών ελεφάντων έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ τα τελευταία 60 με 75 χρόνια. Το είδος αναφέρεται, επίσης, ως «υπό εξαφάνιση» στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Ads

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, οι επιθέσεις άγριων ελεφάντων έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 3.310 άτομα μεταξύ 2014 και 2021, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού στην Πολιτεία Οντίσα, όπου καταγράφηκαν 40 περίπου θάνατοι εντός επτά μηνών. Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο Ινδοί βλέπουν, επίσης, τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τους ελέφαντες. Οι αγρότες, οι οποίοι μερικές φορές χάνουν ολόκληρο το εισόδημά τους από τη μια μέρα στην άλλη, δεν διστάζουν να τους σκοτώσουν ως αντίποινα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδίας εκτιμά ότι 474 ελέφαντες πέθαναν από ηλεκτροπληξία μεταξύ 2014 και 2020.

Πηγή: Libération