Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για ταξίδια και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να παίρνουν μαζί τα κατοικίδια ζώα τους, που μπορούν να απολαύσουν εξίσου μια μικρή απόδραση από το περιβάλλον στο οποίο έχουν συνηθίσει. Εάν κι εσείς σκοπεύετε να ταξιδέψετε με κατοικίδια αυτό το καλοκαίρι, αυτές είναι μερικές συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες για την ομαλότερη μετάβαση των τετράποδων φίλων σε ένα νέο περιβάλλον μακρυά από το σπίτι.

Ads

1. Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς, επιλέξτε μια φιλική προς τα κατοικίδια αεροπορική εταιρεία

Ο παράγοντας της μετακίνησης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και δύσκολους για ένα κατοικίδιο ζώο και μια ασφαλής εμπειρία που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους είναι απαραίτητη. Αναζητήστε έναν μεταφορέα με ειδικές πολιτικές για τα κατοικίδια ζώα, όπως τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας, αλλά και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη μεταχείρισή τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες όπως η United, Jet Blue, η Virgin, η KLM και η Lufthansa είναι κορυφαίες επιλογές για ταξιδιώτες με κατοικίδια.

2. Εξετάστε τον προγραμματισμό μιας επίσκεψης στον κτηνίατρο προτού ταξιδέψετε με κατοικίδια ζώα

Ads

Εάν διασχίζετε οποιαδήποτε σύνορα ή ταξιδεύετε αεροπορικώς, θα χρειαστεί να έχετε αποδεικτικά στοιχεία για  ενημερωμένα εμβόλια και πιστοποιητικό υγείας κτηνιάτρου, που θα δηλώνει πως το κατοικίδιο ζώο σας είναι ικανό να πετάξει. Αν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο μεγάλης ηλικίας, με ιστορικό προβλημάτων υγείας, ή κατοικίδιο που προέκυψε από διασταύρωση, είναι καλή ιδέα να πραγματοποιήσετε έλεγχο υγείας για να εντοπίσετε τυχόν πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

3. Βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες ταυτότητας είναι ενημερωμένες και ασφαλισμένες στο κολάρο του κατοικίδιου ζώου σας και εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης μικροτσίπ

Καθώς τα κατοικίδια αποχωρίζονται τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους πίσω στο σπίτι, δεν είναι απίθανο να προσπαθήσουν να το σκάσουν. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε ένα κατοικίδιο ζώο που έχει ξεφύγει εάν είναι εξοπλισμένο με μια ετικέτα ταυτότητας που περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ή και ένα μικροτσίπ. Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενημερωμένα και πως παρέχουν τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.

4. Προετοιμαστείτε υπεύθυνα για τις διακοπές σας

Είναι εύκολο να ξεχάσετε πράγματα όταν μαζεύετε βαλίτσες για διακοπές, αλλά αφιερώστε μια στιγμή ώστε να καταγράψετε  και να πακετάρετε οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν τα κατοικίδια ζώα σας στο ταξίδι. Ένα αγαπημένο παιχνίδι, άφθονο φαγητό, πιάτο για νερό για το αυτοκίνητο, φάρμακα και ένα κιτ πρώτων βοηθειών είναι όλα απαραίτητα και απαιτούν έναν προγραμματισμό. Αν σχεδιάζετε επίσης να μείνετε σε ξενοδοχείο ή στο σπίτι ενός φίλου, βεβαιωθείτε εγκαίρως ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα είναι ευπρόσδεκτο εκεί.

5. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα διακοπών και ακολουθείστε το κατά γράμμα

Είναι δύσκολο, αλλά όσο περισσότερο είστε σε θέση να δίνετε τροφή και να βγάζετε βόλτα τα κατοικίδια ζώα σε τακτά, συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσαρμογή τους στις διακοπές. Το σταθερό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της νευρικότητας και της πλήξης, ενώ θα απολαύσετε κι εσείς πιο ήρεμες διακοπές, χωρίς ευτράπελα.