Αλλαγές στο Ασφαλιστικό για το Δημόσιο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ημέρα εισαγωγής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Μεταξύ των τροποποιήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή περιλαμβάνονται μειώσεις στα όρια συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά και γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, αλλά και δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 5 ετών πλασματικής μάχιμης υπηρεσίας στους ένστολους. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, από τους εργαζόμενους συνεχίζονται, με σειρά κινητοποιήσεων να έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Ads

Ειδικότερα, με τις αλλαγές προβλέπεται μείωση κατά δύο χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης. Σταδιακά, έως το 2013, θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί, ο οποίος είναι ένα έτος για το πρώτο παιδί και δυο έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

Ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη με την προϋπόθεση ότι ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15 έτη δημόσια υπηρεσία. Η αναγνώριση θα μπορεί να γίνει για όσους υπαλλήλους έχουν εργαστεί για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά.

Ads

Για τους γονείς με ανήλικα παιδιά προβλέπεται μείωση κατά 5 χρόνια, από τα 55 στα 60, του ορίου συνταξιοδότησής τους.

Για τους ένστολους, θα προσμετράται πλέον ο χρόνος σπουδών σε ανώτατες σχολές. Επίσης, θα τους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και πέντε πλασματικών ετών μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εργασιακών εισφορών πέραν του πενθημέρου.

Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που λαμβάνουν τη σύνταξη των γονιών τους, θεσπίζονται ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι, «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται: Σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 01/01/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Για βίαιες ανατροπές κατηγόρησε την κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για ανάγκη εναρμόνισης του με το ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Σαμαράς και Παπανδρέου αλληλοκατηγορούνται για «πτώχευση»

Λαφαζάνης: «Με το ασφαλιστικό καταλύετε το Σύνταγμα, πρόκειται για πραξικόπημα»

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Αύριο, Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί και έως τη λήξη του ωραρίου. Στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ.

Συμβολικές καταλήψεις θα λάβουν χώρα και σήμερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) από τις 07:30 έως τις 09:00 το πρωί των υπηρεσιών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Όθωνος 10 Σύνταγμα) και από τις 12:00 μέχρις τις 13:00 των υπηρεσιών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ-ΤΕΑΥΕΚ Ευαγγελιστρίας 5 Καλλιθέα).

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει πως «Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές επιλογές της Κυβέρνησης που κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση, μειώνουν τις συντάξεις, καταργούν την 13η και 14η σύνταξη, διαλύουν τα Επικουρικά Ταμεία, αυξάνουν τα χρόνια εργασίας και τα όρια ηλικίας», προειδοποιώντας ότι «Ο αγώνας ενάντια τις αντιασφαλιστικές επιλογές θα είναι διαρκείας».

Σε ματαιώσεις και αλλαγές στις ώρες αναχώρησης πτήσεων προχωρούν η Aegean Airlines την Πέμπτη, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11:00-15:00) που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) θα πραγματοποιήσουν ένστολη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανακοίνωσε το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων. Kατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα πραγματοποιούνται παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, επισκεπτήρια συγγενών, επισκεπτήρια συνηγόρων κρατουμένων, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.