Αιχμηρός έναντι του Μ.Θεοδωράκη εμφανίστηκε την Τετάρτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης, με αφορμή την απόφαση του επικεφαλής της «Σπίθας» να διοργανώσει συγκέντρωση στην πλ.Αριστοτέλους, παρά την άρνηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Προσωπικότητες του κύρους του κ. Θεοδωράκη θα έπρεπε να σέβονται την έννομη τάξη, υπογράμμισε. Εξήγησε πως ο ίδιος δεν απαγόρευσε την συγκέντρωση, αλλά αντιπρότεινε άλλο χώρο, ενώ παραδέχθηκε ότι εάν ο μουσικοσυνθέτης επιμείνει, ο δήμος δεν έχει τρόπο αντίδρασης.

Ads

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Θεοδωράκη και στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά και με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, συνεχίζεται, με τον Δήμαρχο να δηλώνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η πλατεία Αριστοτέλους θα παραχωρείται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις.

Ερωτηθείς τι σκοπεύει να πράξει εάν ο επικεφαλής της «Σπίθας» επιμείνει να «καταλάβει» την πλατεία Αριστοτέλους την Πέμπτη, όπως έχει προαναγγείλει, ο κ. Μπουτάρης τόνισε στο ρ/σ «Βήμα» «δεν έχω τρόπο να αντιδράσω. Έχω μόνο την δημοτική αστυνομία. Το πολύ να κόψει καμιά κλήση για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου». «Λυπάμαι πάρα πολύ από τη συμπεριφορά αυτή. Προσωπικότητες του κύρους του Μ. Θεοδωράκη θα έπρεπε να σέβονται την έννομη τάξη» επισήμανε.

Οι διοργανωτές κατηγόρησαν το Δήμαρχο ότι με τη στάση του εξαργυρώνει επιταγές των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του και επιμένουν ότι θα καταλάβουν την πλατεία. Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος της «Σπίθας» Μ.Χατζηπέτρου διαβεβαίωσε ότι η συγκέντρωση θα γίνει στην πλ. Αριστοτέλους την Πέμπτη και επιτέθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «η πλατεία φιλοξενεί όλες τις πολιτικές συγκεντρώσεις», γιατί όχι του κ. Θεοδωράκη;

Ads

Επιπλέον, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ.Κασιμάτης, εκ των ομιλητών στη συγκέντρωση της Πέμπτης, έκανε λόγο για αντισυνταγματική απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Το σύνταγμα προβλέπει μόνο ανακοίνωση της πρόθεσης κι όχι να ζητείται άδεια. Και η άδεια να μην δίνεται μόνο λόγω σοβαρού προβλήματος που μπορεί να προκύψει».

Τη διαφωνία του με την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να μην επιτρέψει στον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους, εξέφρασε και ο βουλευτής της Ν.Δ. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Είναι μια απόφαση προσωπική του κ. Μπουτάρη, η οποία ούτε δεσμεύει, ούτε αντανακλά στις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και των Θεσσαλονικέων. Προσβάλλει τα δημοκρατικά ήθη της Θεσσαλονίκης. Προφανώς, ο κ.Μπουτάρης εξοφλεί ανοιχτά γραμμάτια προς την κυβέρνηση του Μνημονίου και των άλλων δυνάμεων που τον στήριξαν να βγει δήμαρχος. Εμείς διαφωνούμε απόλυτα με αυτή την απόφαση και την θεωρούμε ντροπή για την δημοκρατική ιστορία της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.