Να παρέμβει αποφάσισε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πύργου, ύστερα από τη δημοσιοποίηση μέρους του νέου ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη: «Sugar Town, η επόμενη μέρα», στο οποίο εμφανίζεται ο δήμαρχος της Ζαχάρως να απειλεί ευθέως δημοτικούς συμβούλους και δημοσιογράφους που αντιτίθενται στα σχέδιά του για την ανάπτυξη της περιοχής, με τον πλέον αυταρχικό τρόπο, ενώ καταγράφεται και να πυροβολεί με όπλο δημόσια, όπως γράφει η σημερινή Ελευθεροτυπία.

Ads

Ο Πανταζής Χρονόπουλος, ο δήμαρχος της πολύπαθης Ζαχάρως στην Ηλεία, εμφανίζεται να έχει μια προτίμηση στις δημόσιες τιμωρίες στην πλατεία του χωριού, που θυμίζουν γερμανική Κατοχή. «Όποιος θα φέρει εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ζαχάρως θα του λιώσω το κεφάλι μέσα στην πλατεία» και «προχθές είχα φτάσει σε ένα σημείο να βγω έξω να τους βρω και τους δύο και να τους εκτελέσω επί τόπου μέσα στην πλατεία», καταγράφεται να λέει ο Χρονόπουλος, ο οποίος επίσης δεν διστάζει να απειλήσει από το τηλέφωνο πολίτη που έχει μηνύσει αντιδήμαρχο, προκειμένου να αποσύρει τη μήνυση. «Μην ανακαλείς και θα σου τη φτιάξω τη μούρη» λέει ο δήμαρχος της Ζαχάρως στον πολίτη, ως άλλος Νονός.

Ο… ορμητικός δήμαρχος εκτοξεύει απειλές ακόμα και κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος αποκάλυψε τις παρανομίες του δημάρχου πριν από περίπου 2 χρόνια, μέσα από την εκπομπή του «Το Κουτί της Πανδώρας». Μάλιστα, χθες το πρωί ο δημοσιογράφος, αφού ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ, έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στην περιοχή, πια, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιότυπο κράτος Φαρ Ουέστ. Προχθές ήρθε στην κατοχή μου ένα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη (Sugar Town, Η Επόμενη μέρα), το οποίο καταγράφει τη ζωή στην Ζαχάρω μετά τις φωτιές. Στο ντοκιμαντέρ ο δήμαρχος, μπροστά στην κάμερα, βέβαιος για την ατιμωρησία του, απειλεί πως θα σκοτώσει ανθρώπους, πως θα τους λιώσει το κεφάλι, πως σκοπεύει να τους εκτελέσει. Ανάμεσά τους κι εγώ (έχω στείλει το ντοκιμαντέρ στην Εισαγγελία Πύργου). Το θέμα δεν είναι οι απειλές στο πρόσωπό μου, αλλά η σιγουριά με την οποία τις εξακοντίζει. Η πίστη του πως αυτός είναι το Κράτος και πως οι θεσμοί είναι ανίσχυροι μπροστά του. Ποιος μηχανισμός καλύπτει τον δήμαρχο Ζαχάρως; Ποιοι είναι αυτοί που σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία έχουν ανάγκη δημάρχους παράνομους και κουμπουροφόρους. Πώς γίνεται όλες οι υπηρεσίες και οι θεσμοί, ακόμη και όταν κάποιος καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, να γίνονται ανίσχυροι και αυτιστικοί; Η δημοσιογραφική έρευνα θα το αποκαλύψει, αλλά το θέμα είναι να μην είναι αργά. Και σε αυτό μπορεί να παρέμβει η Δικαιοσύνη».

Ads

Πανταζής Χρονόπουλος, ένας φτωχός και μόνος δήμαρχος

«Πανταζής Χρονόπουλος: Γεννήθηκε στην Ζαχάρω στις 7 Μαρτίου του 1947. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στη Ζαχάρω και πέρασε στην Σχολή Αστυνομίας Πόλεων. Υπηρέτησε στην Τροχαία Αθηνών. Ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και είναι από τους πρώτους ιδρυτές του συνδικαλιστικού κινήματος των Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά την συνταξιοδότηση του από την Ελληνική Αστυνομία ασχολείται με επιχειρήσεις. Από το 1990 μέχρι το 2002, διετέλεσε επικεφαλής (δημοτικός σύμβουλος) της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας. Εκλέχθηκε Δήμαρχος στον διευρυμένο Δήμο Ζαχάρως, τον Οκτώβριο του 2002, με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, στον β’ γύρο των εκλογών και με ποσοστό 54%. Για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία 2006-2010, τον Οκτώβριο του 2006 επανεκλέχθηκε Δήμαρχος με ποσοστό 52,4%», μας πληροφορεί το βιογραφικό του Πανταζή Χρονόπουλο στην ιστοσελίδα του δήμου Ζαχάρως.

Έχουν κατατεθεί πολλές μηνύσεις εναντίον του Πανταζή Χρονόπουλου για αυτόφωρα αδικήματα, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε αυτόφωρο. Οι πειθαρχικές διώξεις για καταπατήσεις και αυθαιρεσίες, μέσα από μια μεθόδευση συνεχών αναβολών και συμπληρωματικών δήθεν ερευνών, έχουν παραγραφεί – τις αιτίες πίσω από τις παραγραφές 7 σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων ερευνά πλέον το σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2010, το Εφετείο καταδίκασε τον Χρονόπουλο με 10 μήνες φυλάκιση (απόφαση 124/125/25.2.2010, γιατί δεν ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες για την πρόσληψη υπαλλήλων στο ΚΕΠ Ζαχάρως, απορρίπτοντας πτυχιούχους Πανεπιστημίου για να προσλάβει άτομα της αρέσκειάς του. Το 2008 ο Χρονόπουλος είχε καταδικαστεί τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο (απόφαση 1977/2008) με 8 μήνες φυλάκιση για άλλη παράμετρο του ίδιου θέματος και ύστερα από αυτή την καταδίκη έπρεπε να εκπέσει του Δημαρχιακού αξιώματος – χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ερώτηση για το ζήτημα του Πανταζή Χρονόπουλου κατέθεσαν χθες στη Βουλή και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Φώτης Κουβέλης, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών να διευκρινίσει για ποιο λόγο ο δήμαρχος της Ζαχάρως δεν εξέπεσε του αξιώματός του τουλάχιστον από τις 5/9 του 2008, όταν δημοσιεύτηκε η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και αν σκοπεύει να διερευνήσει πιθανές ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή.

Ο Χρονόπουλος, εκτός των ανωτέρω, έχει στην ιδιοκτησία του αυθαίρετη ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 75 κλινών σε έκταση 12 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται μέσα στο προστατευόμενο από τη NATURA 2000 οικοσύστημα του Καϊάφα και εντός περιοχής απόλυτης προστασίας, έχει στην ιδιοκτησία του ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, όπως αποκάλυψε και επίσημα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέσω μιας σειράς αποκαλυπτικών εγγράφων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που δόθηκαν ως απάντηση σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη και Φώτη Κουβέλη μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στις 20.1.2010.

Μεταξύ των άλλων «κατορθωμάτων» του δημάρχου Ζαχάρως είναι και η απόπειρα να αναγείρει δημαρχείο σε χώρο οικιστικού πρασίνου, με παράνομες άδειες και χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην λάβει τελικά ο Δήμος Ζαχάρως την οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Τελικά η οικονομική βοήθεια προωθήθηκε στο Δήμο Ωλένης Ηλείας.