«Πρακτικές καθήλωσης με ιμάντες», «τοποθέτηση παιδιών σε παρκοκρέβατα που θύμιζαν κλουβιά», «καθηλωμένους ενήλικες περιθαλπόμενους που παρέμεναν επί χρόνια ακινητοποιημένοι, χωρίς να τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα» είναι ορισμένες από τις ανατριχιαστικές εικόνες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, που περιγράφονται σε έγγραφο της διοικητού του, Άννας Μαζαράκη.

Ads

Το σχετικό έγγραφο, που περιγράφει την κατάσταση που αντίκρισε η κ. Μαζαράκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, μεταβιβάστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας με στόχο την ενημέρωση των βουλευτών για την κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

«Παρέλαβα ένα Κέντρο με κτίριο παραμελημένο και χωρίς να έχει υποστεί καμία παρέμβαση, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (χρησιδάνειο Μητρόπολης), εγκαταστάσεις και χώροι ακατάλληλοι για αξιοπρεπή διαβίωση των περιθαλπομένων χωρίς, μέχρι τότε να έχει γίνει καμία ενέργεια. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν ήταν αυτές που απαιτούσαν οι σημερινές συνθήκες περίθαλψης, καθώς στη μονάδα φιλοξενούνται 72 παιδιά και εξ αυτών μόνο τα οκτώ είναι κάτω των 18 ετών, με διαφορετικότητα συνδρόμων, πολλαπλές αναπηρίες σωματικές και νοητικές και υποκείμενες ψυχώσεις και ψυχιατρικά προβλήματα», αναφέρει στο έγγραφο η κ. Μαζαράκη.

Το ζήτημα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήρθε ξανά στη δημοσιότητα όταν φωτογραφίες παιδιών δεμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους, που είχε στείλει σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα φοιτήτρια από το εξωτερικό που ήταν εθελόντρια στο ΚΕΠΕΠ το 2009, δημοσιεύτηκαν και προκάλεσαν σοκ. Σημειώνεται ότι από το 1998 μέχρι σήμερα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών έχουν σημειωθεί πάνω από τριάντα θάνατοι παιδιών με νοητικά και κινητικά προβλήματα.

Ads

Για το θέμα, αρκετοί βουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις στη βουλή, ζητώντας εξηγήσεις. Στο έγγραφό της, η διοικητής του Κέντρου, απαντά στους βουλευτές σημειώνοντας πως ξεκίνησε συνεργασία με εθελόντρια παιδοψυχίατρο, ενώ έχουν γίνει και ενέργειες για ιατρική κάλυψη σε συνεργασία με τις Μονάδες Υγείας του Νομού. Ακόμη, με μέριμνα της διοίκησης, παιδιά που παρέμεναν στο Κέντρο χωρίς καμία εκπαίδευση, παρακολουθούν σήμερα το Ειδικό Σχολείο Λεχαινών, προκειμένου να γίνει εφικτή η ψυχοκοινωνική τους ένταξη, ενώ αναζητήθηκε νέο πλαίσιο εισαγωγής για ενήλικες περιθαλπόμενους που βρίσκονταν επί σειρά ετών ακινητοποιημένοι, προκειμένου να μεταφερθούν σε κατάλληλα Ιδρύματα.

Σύμφωνα με την κ. Μαζαράκη, ζητήθηκε επικουρικός γιατρός και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό και αναμένεται η σχετική έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, διενεργήθηκαν διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ανακατασκευάστηκαν τα μαγειρεία, ώστε να υπάρχει αυστηρή συμμόρφωση στις εκθέσεις των υγειονομικών επιθεωρητών, και υποβλήθηκε αίτημα για κατασκευή νέου κτιρίου μέσω του ΕΣΠΑ.