Ενώπιον της Δικαιοσύνης κλήθηκαν πολιτικοί 30 άτομα, με την κατηγορία ότι κήρυξαν παράνομα ως οικισμό προ του 1923 την προστατευόμενη από τη «Natura 2000» παραλιακή περιοχή Άγιος Νικόλαος Ζαχάρως Ηλείας. Πρόκειται για πολιτικούς μηχναικούς, πολίτες, κρατικούς υπαλλήλους και αιρετούς εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εξέδιδαν άδειες με όρους δόμησης οικισμού, χωρίς να είναι.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στην προστατευόμενη περιοχή χτίζονταν οικοδομές ακόμη και τετραπλάσιου εμβαδού από εκείνο που επιτρέπεται. Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στις αρχές του 2011 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας με το υπ. αριθμ. 48/2010 και 96 σελίδων Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε αρχικά από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, η οποία, αφού έλεγξε έπειτα από καταγγελίες σε βάθος το καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών στην εν λόγω περιοχή, συνέταξε την 150/Α/2009 Έκθεση Ελέγχου (υπογράφεται από τον προϊστάμενο επιθεωρητή Νικόλαο Γούσιο και τον Β’ επιθεωρητή ελεγκτή Γεώργιο Χρόνη), την οποία διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας για τα περαιτέρω.

Οι κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, έκδοση και χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, υποβάθμιση περιβάλλοντος και ηθική αυτουργία στις άνω πράξεις, είναι συνολικά 30 – δεκαοχτώ δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ζαχάρως, εφτά πολίτες, δύο πολιτικοί μηχανικοί, ένας τοπογράφος μηχανικός, ο πρώην αντιδήμαρχος και υπάλληλος της πολεοδομίας, καθώς και ο τεθείς πρόσφατα σε αργία δήμαρχος της Ζαχάρως.

Ads

Οι παραπάνω διώκονται επίσης για το γεγονός ότι με τις πράξεις τους «έβλαψαν το κράτος αφού η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κατέστη ούτως οικοδομήσιμη υπό δυσμενείς για το περιβάλλον όρους».

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, που παρουσιάζει η εφημερίδα, οι ανωτέρω εμπλέκονται σε μια σειρά από εκδόσεις παράνομων οικοδομικών αδειών στην παραλιακή περιοχή Αγιος Νικόλαος Ζαχάρως. Τις οικοδομικές άδειες φέρεται να εξέδωσε το Πολεοδομικό Γραφείο της Ζαχάρως μετά τις ψευδείς βεβαιώσεις του δημάρχου ότι τα οικόπεδα των ενδιαφερομένων «βρίσκονταν στον οικισμό Αγίου Νικολάου (οικισμός υφιστάμενος προ του έτους 1923)». Επίσης, ελέγχονται ως παράνομες και οι σχετικές με την υπόθεση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως.

Το βούλευμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες στην περιοχή με όρους και περιορισμούς δόμησης οικισμού προϋφιστάμενου του 1923, αντί των προβλεπόμενων όρων του Π.Δ. 3/1993 των ΖΟΕ, οι οποίες είχαν τις ακόλουθες επιπτώσεις:

– Εκρίθηκε η δόμηση με μειωμένα όρια αρτιότητας ως προς το ελάχιστο εμβαδό των γηπέδων και το πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

– Αυξήθηκαν σημαντικά τα μεγέθη εκμετάλλευσης των γηπέδων.

– Εγκρίθηκαν μειωμένες αποστάσεις των οικοδομών από τα όρια των γηπέδων.

– Δεν ελέγχθηκε η απαίτηση κατασκευής κεραμοσκεπούς.

– Δεν διενεργήθηκε έλεγχος των αρχιτεκτονικών μελετών από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

Όπως επισημαίνεται στο 150/Α/2009 Πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επικαλούνται οι δικαστικές αρχές της Ηλείας, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι παρανομίες: «Εμπίπτει εντός των ορίων του τόπου Κοινοτικής Σημασίας του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου “Natura 2000” με την ονομασία “Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος” και Κωδικό GR 2330005…».